Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Két vasútállomás és egy körfűtőház a soproni vasútmodell kiállításon

Új kiállító, 80 méter hosszú terepasztal, vasúttörténeti kiállítás lesz október 16-tól a Liszt-központban, Sopronban.
Első alkalommal mutatkozik be Sopronban az idén 25 éves Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub. A veszprémi székhelyű társaság az ország első önálló klubként működő vasútmodellező szervezete, 2006 óta az EUROTRACK Nemzetközi Vasútmodell Szövetség tagja. Ennek köszönhetően minden évben más-más országban állíthatnak ki a klub tagjai, idén pedig ők voltak a Balatonfüreden megrendezett nemzetközi kiállítás házigazdái. 

80 méter hosszú terepasztalukon két vasútállomás és egy körfűtőház is helyet kapott, az élethű tájat vagy épített környezetet pedig mozgó bábukkal tették még mozgalmasabbá. Így csirkét etető, vagy éppen füvet kaszáló figurák között közlekednek a vasútmodellek, melyeket egytől egyig magyar vonatkozású járművekről mintáztak. 

A soproni kiállítás különlegessége lesz, hogy itt mutatjuk meg először gyűjteményünk legújabb darabját, a Déli Vasút 109 sorozatú gyorsvonati gőzmozdonyának modelljét. Ennek eredetije Sopronban is közlekedett az 1920-as és 1930-as években.  - mondta el Letenyei István, a Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub vezető helyettese hozzátéve, hogy a kiállításon szakmai tanácsért, vagy meghibásodott modellek javításáért is fordulhatnak hozzájuk a vasútmodellezők.  

A terepasztal és a modellek mellett vasúttörténeti kiállítást is hoznak magukkal a klub tagjai: az érdeklődők 50 db tablón nézhetik végig a magyar vasút fejlődését, kezdetektől a legkorszerűbb járművekig. A történeti áttekintést a Soproni Vasútbarátok és Vasútmodellezők Egyesületének vasutas ereklyéi teszik teljesebbé. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak: őket kényelmes párnákkal, játékokkal, favonatokkal felszerelt hempergő várja. 

A kiállítás október 16. és 18. között látogatható a Liszt-központban, pénteken és szombaton 10-18 óráig, vasárnap 10-17 óráig. 

Jegyinformáció a www.prokultura.hu oldalon. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfélmillió forintot nyert Tippmixen egy soproni játékos

Másfélmillió forintot nyert Tippmixen egy soproni játékos
A játékos négyezer forintból csinált 1 millió 538 ezret. Egy másik társa pedig 315 518 forintot… Tovább olvasom