Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Két jóléti tó is létesülhet

Sopron - Elkészült az Ikva patak soproni többfunkciós mederrendezésének terve, most kezdődik a mintegy kétmilliárdos projekt vízjogi engedélyezési eljárása. Két víztározót is kialakítanak Sopron határában. Kedden előadást tartanak e témában a MTESZ-ben.
– Bő egyéves munkával befejeződött az Ikva patak soproni többfunkciós mederrendezésének és az ehhez kapcsolódó két tározó kialakításának a tervezése – tudta meg a Kisalföld Havas Andrástól, a fejlesztési ügyekért felelős soproni alpolgármestertől. – Most a mintegy kétmilliárd forintos projekt vízjogi engedélyezési eljárását kezdjük meg. Ennek során több száz területtulajdonossal kell megállapodnunk s a szakhatóságok hozzájárulását is meg kell szereznünk. Úgy számítjuk, a procedúra körülbelül másfél évet is igénybe vehet. Az Ikva többcélú mederrendezésére és árvíztározók kialakításának megvalósítására a projektet már benyújtottuk a Regionális Fejlesztési Tanácshoz. A hosszadalmasnak ígérkező engedélyezési eljárás miatt eleve a 2009–2010 közötti akciótervre jeleztük pénzügyi támogatási igényünket. Addig is szorosan együttműködünk a vízügyi igazgatósággal és az engedélyező hatóságokkal. A projektről kedden délután 2-kor a MTESZ-székházban a tervezők tartanak részletes ismertetőt.

A mintegy hét kilométernyi mederrendezés nemcsak az Ikva, hanem a Sós-, illetve az Ágfalva felől érkező Liget-patakot is érinti. A munkálatok célja az árvízvédelem, az árhullámok „levágása", miáltal elegendő a kisebb töltéssel való védekezés. A projekt eredményeképpen az országhatár és az építendő északnyugati összekötő út között árvíztározók épülnek. Az egyik állandó tavat fog képezni, amely a szabadidő kellemes eltöltésének helyszínévé válhat, a másik, a Sós-patakból kialakuló tó viszont vízhozamfüggő lesz, ahol új természeti értékek kialakulására számíthatunk. Reményeink szerint kedvelt kirándulóhely lesz. Jó hír, hogy az Ikva patak mederrekonstrukciója során a meder több szakaszán kőstabilizált út – lehetséges, hogy kerékpárút is – épül. E művek olyan medermagasságban létesülnek, amely évente csak néhány napra kerülhet víz alá.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban nincs erdei tűzoltóautó

Sopron és környéke - Közel negyven esetben hívták erdő-, avar-, illetve tarlótüzekhez a soproni tűzoltóság munkatársait az elmúlt három hónapban. A munkájukat nehezíti, hogy a korábbi erdőtüzes gépjárművet ki kellett vonni a forgalomból. Tovább olvasom