Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Két halászt fogtak az osztrákok

Fertő tó - Két magyar férfit vettek őrizetbe pénteken a Fertő tó osztrák oldalán az ottani hatóságok, miután tiltott halász-, illetve horgászfelszerelést találtak náluk.

A két férfit az osztrák Fertő Tavi Nemzeti Park területén, a magyar határtól néhány száz méterre igazoltatták. Mindketten azt állították, hogy csónakjukkal véletlenül sodródtak osztrák felségterületre. Egyiküket, egy 26 éves férfit a vízi határtól mintegy ötszáz méterre vették őrizetbe. A közelben korábban tiltott halászeszközöket, állítóhálókat találtak a vízben az osztrák rendőrök. A férfi csónakjában frissen fogott halakra leltek, a vízben pedig, nem messze attól a helytől, ahol megállították, egy 200–300 méter hosszú állítóhálót. Néhány órával később 300 méterre a magyar határtól egy másik, 35 éves magyar férfit is elkaptak, akinél több horoggal ellátott, tiltott horgászfelszerelés volt. Információink szerint mindkét férfi Fertő tavi halász, akiknek ugyan van engedélyük halat fogni, de csak a Fertő magyar oldalán, ott is csak meghatározott vízfelületen.

Olvasóink írták

 • 9. janika 2009. szeptember 08. 13:43
  „Az osztrákok meg csapatostól jönnek át "horgászni"! Éjszaka olyan előttük a víz a világitoktól mint a repülőgép leszálló pálya!”
 • 8. H&H 2009. szeptember 08. 12:27
  „Az tuti,hogy holnap már kint lesznek a vízen.
  A Magyar oldalon simán halászhatnak-rabolhatnak tovább.
  Itt nincs ellenőrzés se tájvédelmi se Rendőri.
  Ja de van a félszigeten ellenőrizték a spiccbotos horgászokat.(röhelyes)
  Amúgy egyre több az Osztrák horgász a Magyar oldalon csak úgy átlibbennek
  semmi bajom velük,de azért kíváncsi lennék az ő zsebükben milyen engedély lapul??”
 • 7. TancsKaszabell 2009. szeptember 08. 08:37
  „A megélhetési bűnözés is bűnözés,egyszerűen felfoghatatlan a számomra ez a "megengedő"
  magatartás amit az illetékesek közösen képviselnek.Sajnos nem is látok lehetőséget a javulásra!
  Minden elem megvan itt, húshorgászok,orvhalászok,orgazdák,éttermi anyagbeszerzők,-nos őket nem is emlegetik soha sehol-,barátok a "szervekben" és végül a csúcson elégtelen bíráskodás , egyre többször a józan észnek is ellentmondva...Tisztesség,becsület na és az igazság, ugyan kérem ...

  De hát ugye kis hazánkban,szűkebb pátriánkban és a parlamentben is akkora az egyetértés közöttünk még a válsággal kapcsolatos közös védekezésben is ,hogy nem érnek rá tenni a dolgukat ...

  Természeti értékeink és javaink védelmére szolgáló szigorú és betartott,alkalmazott törvényeket kell hoznia parlamentnek !”
 • 6. bentham23 2009. szeptember 07. 22:58
  „cickány

  A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992 LXIII.sz törvény értelmében a halászati terve teljes egészét bármikor bárki megnézheti, akár a halászok is. A törvény ill a szabályok nem tudása a büntetés alól nem mentesít.
  Igen? Lett következménye a jég alatt hálózásnak? Ugyanúgy halászik tovább, akié a háló volt, most már, mint őstermelő. (megjegyzendő: korábban egyébként az ELŐRE halászati szövetkezetből hallopásért eltávolítva). De ne menjünk messzebb Fertőrákoson a faluban 1996-ban a halászati szövetkezet rendészei megállították az egyik halász autóját, az autóban a Fertőből lopott halakat találtak. A halászt felfüggesztették. Ugyanezt a halászt a Balatoni Halászati Rt. munkatársai is lefülelték hallopásért, amikor ott voltak kisegíteni a balatoni halászokat.
  Tudsz-e olyan fertői halászt mondani, akinek nincsen vaj a füle mögött?? Vagy azért lopnak mert nem olvasták a halászati üzemtervet???”
 • 5. cickány 2009. szeptember 07. 20:33
  „bentham23 !

  Van olyan,hogy halászati üzemterv,de tudod-e mit tartalmaz,hogy mit is kellene a Nemzeti Parknak betartatni? Szerintem a halászok sem tudják mi van benne. Ha láttad. hogy tilalmi időben fogják a halat (tiltott halfajt) felhívtad-e a hatóságok figyelmét egy telefonhívással stb. ?? Ha nem, akkor mi is van ? Vajon minden Fertőn horgászónak van érvényes engedélye,területi jegye ? Ha nincs, ezeket kellene magatok közül kiirtani legelőször és utána zrikálni a halászokat, akik nyilván nem szentek,de nem is voltak azok sosem. Szerintem meg 2-3 évre fel kellene függeszteni a halászatot a magyar oldalon, hogy egy kicsit felszívja magát a halállomány.
  Egyébként úgy tudom lett következménye a jég alatti (inkább befagyott)háló ügynek. Először tájékozódni utána vádaskodni.
  Egy szebb jövőt a Fertőnek !

  Nem horgász és nem halászbarát,egyszerűen Fertőt féltő !!”
 • 4. fcsopron60 2009. szeptember 07. 18:30
  „TancsKaszabell!!!

  Nem ide való,de ugyan ugy büntetni kéne a sogorokat!!

  Pl: Rendőr aki elütött egy firfit Kópházánál és meg is halt de a sogor meguszta!!

  Ennyi!!

  Aki itt lop sogor az megussza!!

  Hidd el sokkal többet lopnak a sogorok mint a magyarok!!”
 • 3. bentham23 2009. szeptember 07. 11:07
  „Csatlakozom az 1,2-es hsz.-hoz. A legnagyobb probléma azzal van a Fertő hazai részén, hogy a Nemzeti Park, a halászati tervben foglaltakat "képtelen" betartatni a halászokkal. Lásd korábbi Kisalföld cikk: amikor télen a jég alatt több száz méter hálót találtak. Mindenki tudta, hogy melyik halászé, de nem lett semmi következménye. Úgy látszik Osztrák szomszédunk hatóságai kevésbé elnézőek a törvényszegő halászokkal szemben. Ha viszont a halászati tervben foglaltakat nem tartják be a itthon a halászok, akkor ez olyan mintha államilag támogatnánk őket, mivel a Nemzeti Park végzi a haltelepítést a Fertő tóba állami pénzből, így gyakorlatilag annyit fognak, és akkor (tilalmi időben is) amennyit nem szégyellnek. Vajon Ausztriában is így megy ez???????”
 • 2. SAmu 2009. szeptember 07. 09:56
  „Igaza van TK-nak!”
 • 1. TancsKaszabell 2009. szeptember 06. 17:42
  „A halász egy tisztességes foglalkozás a mi fogalmaink szerint.
  Tehát nem halászt hanem haltolvajt fogtak osztrák barátaink.Náluk is olyan könnyen megússzák a haltolvajok mint hazánkban ? Hogy eltévedtek volna,hát azt egy épeszű vizet járó nem igen hisz el !Keményen meg kell
  büntetni őket,hiszen ezen az oldalon többnyire bűntetlenűl teszik ugyanezt !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész tervek a Barlangszínházra

Fűthető székek, teljesen új színpadtechnikai rendszer, a színészeknek kényelmes öltözők, fogadóépület és témapark – néhány elem a fertőrákosi Barlangszínház átalakításának tervéből. Tovább olvasom