Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 5°C | 17°C Még több cikk.

Készül az Evita a soproni színházban - fotók

Gőzerővel készül Andrew Lloyd Webber - Tim Rice-Miklós Tibor Evita című rockoperája a soproni Petőfi Színházban.


A teátrum idei évadának legnagyobb vállalkozása hatalmas kihívás elé állítja a népes stábot. A rendező Katona Imre, aki a 34 évvel ezelőtti magyar ősbemutatót is színpadra állította.

A főbb szerepekben Füredi Nikolett, Vastag Tamás, Feke Pál, Fésűs Nelly és Szolnoki Tibor látható. A koreográfus Szakál Attila. A  premier április 26-án lesz.

Katona Imre rendező segítségével íme egy kis hazai Evita történelem: - Történelmi távlatokkal ezelőtt, 1980 augusztusában került színpadra az Evita előadása a budapesti Margitszigeten.

A magyarországi ősbemutató kirobbanó újdonságként hatott a közönségre több okból is. A rockopera műfajának számos világsikerű darabját már ismerni lehetett lemezekről és a külföldi rádióadók műsorszolgálata révén, miközben valószínűtlennek tűnt, hogy ezek a művek életre keljenek a hazai színpadokon.

Készül az Evita. Fotó: Torma Sándor


Hiányzott hozzá a színházi tapasztalat, a kellő stílusismeret, a komplex és sokoldalú előadói felkészültség, hiányzott hozzá minden. Színházainkban akkortájt az operett és a zenés vígjáték sajátos kultusza virágzott. A frissítéshez bátorságra, fantáziára és új látásmódra volt szükség.

A Hair és a Jézus Krisztus Szupersztár világsikerű dallamait a hetvenes évek végén már egy egész generáció dúdolta itthon, ám az Evita még ismeretlen volt, és lenyűgöző meglepetésként érkezett hozzánk, minthogy a budapesti előadás minimális késéssel követte az eredeti londoni bemutatót.

Háromezer néző ünnepelte esténként az Evitát a Margitszigeten, mintha a közönség is átérezte volna, hogy ezzel a produkcióval a műfaj honfoglalásának diadalmas eseménye következett be. Minthogy valóban így is történt.

S az Evitával egy új színházi műhely jött létre, a Rock Színház társulata, mely ezt az előadást mindvégig műsoron tartotta másfél évtizedes fennállása során, sok száz itthoni és külföldi előadással.

Az Evita kivételes hatású zenedráma, mély és összetett tartalmakat hordozó színpadi alkotás, a rockopera műfajának imagasló klasszikusa, mely méltán számíthat a soproni közönség legszélesebb érdeklődésére - mondta Katona Imre.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Julie kisasszony színre lép Sopronban - fotók

Megtartották August Strindberg Julie kisasszony című színművének az olvasópróbáját a soproni Petőfi… Tovább olvasom