Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Készül az Áttörés

A Reneszánsz Kőfaragó Zrt. munkatársai már elkezdték a Melocco Miklós Áttörés című szoboregyüttesének hátterét képező stilizált épületkompozíció felállítását a Páneurópai Piknik-emlékparkban.

Az emlékműnek része lesz még 15 életnagyságú emberalak. A soproni önkormányzat Melocco Miklós szobrászművészt kérte föl arra, hogy méltó emléket állítson a Sopronpusztán 1989. augusztus 19-én történt határáttörésnek. Az idő rövidsége miatt a szoborkompozíció elkészítésében közreműködik még Párkányi Raab Péter szobrászművész, valamint Szénási József is. Az emlékmű leleplezése augusztus 19-én lesz.

Fotó: Magasi
Fotó: Magasi

Olvasóink írták

 • 5. FREDDY/S 2009. július 30. 19:47
  „Egy esemény, mely napjaink problémáját még nem tudja megoldani, nemde...”
 • 4. TancsKaszabell 2009. július 30. 15:17
  „Lassan ez az esemény is,-sok más mellett-, alkalmassá válik arra,hogy megossza az érdeklődőket és általában az embereket.
  Gondolom a felkért bizottság tagjaiból hatban nem az együttgondolkodást indította el a művész úr alkotta szobor makettje sem.

  Mindenkor a pillanatnyilag döntési helyzetben lévők emberi tisztességén és kompromisszum készségén múlik a ma már igen csak törékeny "béke" !
  Hát mit is mondjak erről a döntésről ?Ahol a pályázat bírálatakor a 6:2 szavazási arányt 8:0 ra lehet megváltoztatni az csak erőszakosan és becstelenül részrehajló módon történhetett.

  Tudjuk milyen pártállású a művész úr, ismerjük a város polgármesterének politikai preferenciáit,de azt bevallom nem tudtam hogy ő még a szobrászat avatott itésze is,hét másik mellett.
  Nem is értem mégis ki és milyen céllal hozta létre ezt a bizottságot ?

  Nem vagyok művész,csak szeretem a művészeteket és magam is pártolom őket és gyűjtögetek, de bár hosszasan nézegettem ezt a még torzót és próbáltam megtalálni az eseményre utaló gondolatokat kifejező motivumokat,csak egyet az összetörött építmény széteső darabjait találtam rövid elmélkedés után,az emberre,a lázadó szabadulni vágyó emberre utaló jeleket sajnos nem találtam.

  De az igazán "mellbevágó hatást" okozó művészi ábrázolást nem sikerült meglátnom benne !Talán a kész szobor más gondolatokat kelt majd bennem.

  Viszont határozottan tiltakozom és elítélem a polgármester úr eljárását !!!”
 • 3. koczanz 2009. július 29. 23:59
  „Egykori szervezőként részt vettem a Páneurúpai Piknik ´89 Alapítvány azon ülésén, amikor az alapítvány kuratóriuma a 60 milliós szoborról szavazott. Nyolc kurátorból kettő támogatta, 6 pedig nem tartotta a helyhez és az esemény szelleméhez illőnek a bemutatott tervet. A városvezetés, de mindenekelőtt Fodor polgármester erőlteti a gigantikus emlékművet.
  Kérem, ne az egykori szervezőket okolják az ostoba pénzszórásért....
  Tisztelettel: Kóczán Zoltán”
 • 2. rokapis 2009. július 28. 14:49
  „Vajon van-e olyan történész ma hazánkban akit érdekel az , hogy ott mi történt?
  Akik ma nyilatkoznak az eseményeket illetően nem biztos hogy hitelesek avagy nem számítóak.
  A Japán TV az első évfordulón itt volt , az akkori MTV sajnos csak az ötödiken tudott részt venni.”
 • 1. bobo 2009. július 27. 13:08
  „Készül, készül.

  Viszont az egész emlékparkban 1 szemetes található, az is tele van.

  És ide várnak több ezer embert?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes jogi kalauz

Sopron - Sopronban is működtet irodát a Jogpont hálózat, ahol ingyenes a tanácsadás. A környékbeli… Tovább olvasom