Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Kereszttűzben a fejlesztések

Fellángolt a vita Sopronban a fejlesztésekről. Walter Dezső állítja, legalább 2 milliárd forinttól esett el a város. Fodor Tamás polgármester szerint négy projektet regisztráltak az ágazati programok között. Ezekről július 25-én döntenek.
A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács legutóbbi ülésén 22 milliárd forint értékű projekt támogatásáról döntöttek. (Sopron nem kapott egy forintot sem – Kisalföld, 2007. június 27.) Olyan fejlesztési elképzelésekről, amelyek megvalósítására – bizonyos feltételek megléte esetén – pályáztatás nélkül adható támogatás, esetenként önrész nélkül.
Walter Dezső megdöbbentőnek nevezte, hogy Sopron egyetlen fejlesztési elképzelést sem nevesített a fejlesztési tanács ülésére.

„A város legalább 2 milliárd forint támogatástól esett el" – jelentette ki a volt polgármester.
– Érthetetlen, hogy miért nem éltek a lehetőséggel. Állítom, ha legalább hat projektet megneveznek, minimum kettőt támogatott volna a tanács. Így a legjobb szándék mellett sem tudok segíteni. Ez azt is jelenti, hogy számos fejlesztési elképzelés nem valósul meg 2007– 2008-ban. Remélem, hogy a következő lehetőséggel élnek, s nevesítik a belváros rekonstrukciós tervét.

Fodor Tamás polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, Sopron azért nem kapott egy forintot sem, mert a város kiemelt projektjei nem a regionális, hanem az ágazati programok között szerepelnek, általában 10–20 százalékos önrésszel.

– Négy regisztrált fejlesztési tervünk van, amelyeket a közgyűlés is jóváhagyott – mondta a polgármester. – A hulladékprogram (ismét nevesíteni kellett), a Kőszegi úti aluljáró, az osztrák–magyar vízellátási rendszer terve, valamint a záportározók és az Ikva mederrendezése. Ezekről július 25-én döntenek a kormányzati szervek. Szó sincs tehát arról, hogy a város lemondott volna a pályázatokról. A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elé azért nem kerültek újabb programok, mert az előző városvezetés ilyeneket nem készített elő. A mai közgyűlésen viszont szerepel a Tűztorony felújítása és a belváros rekonstrukciója. Amennyiben jóváhagyja a testület, akkor benyújtják a tanácshoz, hogy szeptemberben tárgyalhassanak róla.
A polgármester megjegyezte, a városvezetés mindent elkövet annak érdekében, hogy Sopron hazai és uniós forrásokhoz jusson.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár végéig döntenek az iskolákról

Az önkormányzatok maguk dönthetik el, hogy saját fenntartásban vagy társulásban működtetik-e az iskolájukat. Miként arról is, hogy megszüntetik-e az intézményt. A törvény szerint június 15. és augusztus 31. között van lehetőség a változtatásokról dönteni. Tovább olvasom