Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Keresztet vitt Hidegségről Hidegségre Grubits János faszobrász

Keresztet vitt Hidegségről Hidegségre Grubits János faszobrász
A Fertő-parti Hidegség lokálpatrióta faszobrásza, Grubits János fakeresztet vitt a székelyföldi Hidegségbe a csíksomlyói búcsú alkalmából. A jövőben e kereszttől fognak útnak indulni az ottani zarándokok.
– Amikor néhány évvel ezelőtt Hidegségről első alkalommal jártunk a székelyföldi Hidegségen, mély nyomot hagyott lelkünkben az ottaniak szeretete, vallásossága, kultúrája. Tavaly is volt szerencsénk eljutni hozzájuk, s újból nagy hatással volt ránk ez a testvéries érzület. Aztán jött a gondolat: az idei csíksomlyói búcsú jó alkalom lesz arra, hogy meglepjem őket valami olyan ajándékkal, ami kifejezi, mennyire nagyra becsülöm az ő vallásos életüket – mondta el az Erdélybe elvitt 2,8 méter hosszú és 1,6 méter széles kereszt elkészültének előzményét Grubits János faszobrász. – A keresztet akácfából készítettem, a mi falunk jellegzetes fájából. Azt a feliratot véstem rá, hogy „Jézus Krisztus a mi reményünk". Amikor kész lett, először arra gondoltunk, az autónk tetején visszük el, de ezt végül elvetettük: az ezer kilométeres távon nem tűnt jó ötletnek ez a megoldás. Segítségemre volt Rabi Géza, aki buszos zarándoklatokat szervez, s ő elvállalta, hogy Farkaslakáig elszállítja az ajándékot.
Grubits János hidegségi faszobrász ajándékát a székelyföldi Hidegségen is megáldották.Onnan raktuk át a mi autónkra, s így gördültünk be a Farkaslakától több mint száz kilométerre lévő székelyföldi Hidegségre, ahol nagy örömmel üdvözöltek bennünket.

A keresztet a Fertő-parti Hidegség plébánosa, dr. Reisner Ferenc megáldásával indították útjára, s ugyancsak egyházi áldás várta azt a Hargita megyei, több mint kétezer lelket számláló településen is. A templom előtt állították össze a keresztet. Az alkotó jó szívvel említette, megbecsülik ajándékát: gyülekezőhely lesz, onnan indulnak majd útnak a zarándokok. Grubits János feleségével másnap az ottaniakkal együtt gyalog tette meg a távot a csíksomlyói búcsúba.

 
Méret

2,8 méter hosszú az a fakereszt, amelyet a hidegségi alkotó ajándékba adott.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füst és lángok Sopronban: hivatásos tűzoltók versenyeztek - fotók

Füst és lángok Sopronban: hivatásos tűzoltók versenyeztek - fotók
A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság idén Sopronban tartja a hivatásos tűzoltók versenyét. Tovább olvasom