Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Kerékpártúrával adták át az utat

Hároméves procedúra után kerékpárutat avattak Fertőújlakon, a 3,7 kilométernyi út 67,8 millió forintba került. A helybéliek a kerékpáros-turizmus fellendülésétől a falu fejlődését remélik.


– A most átadott kerékpárúttal megszűnt Fertőújlak zsáktelepülés jellege – mondta örömmel Kóbor András sarródi nyugdíjas Gréger Szabolcs nyárligeti és Kóbor István sarródi polgárőrök társaságában, akik az első biciklis túra felvezetői voltak. – Aki eddig Sarródról vagy Fertőújlakról Mosonbánfalvára (Apetlon) akart menni, csak kerülővel, Pomogyon (Pamhagen) át mehetett.

A fertőújlaki és a vonzáskörzetből érkező kerékpárosok ujjongva várták a bicikliút hivatalos átadását. Fotó: Gosztonyi
A fertőújlaki és a vonzáskörzetből érkező kerékpárosok ujjongva várták a bicikliút hivatalos átadását. Fotó: Gosztonyi


– A fertőújlakiak most azt remélik, felélénkül a kerékpáros-turizmus, ami új lehetőségeket teremt a helyieknek – tette hozzá Tóth István tősgyökeres fertőújlaki lakos, kertész. – Még meg sem történt a hivatalos átadás, de osztrák oldalról már sokan kerekeztek át a falunkba. Mindez a település fejlődésében biztosan nagy szerepet játszik majd.

Az avatáson azonban kritikai észrevételek is elhangzottak. – Amikor elhatároztuk, határon átívelő program keretében kerékpárutat építünk, s kértük Pomogy vezetőit, legyenek a partnereink, ők nem voltak erre fogadókészek – hangoztatta Turi Lajos sarródi polgármester, aki részletezte: végül a Fertő–Hanság Nemzeti Park, a sarródi önkormányzat és a Kapuvár–beledi Kistérség Többcélú Társulása együttműködése révén jöhetett létre a 3,7 kilométeres kerékpárút.

Lucsánszky László, a kivitelező cég műszaki igazgatója részletezte: húsz-ötven centiméteres sóderalapon nyugszik a két méter széles út. A kötő- és kopóréteggel ellátott aszfalt alatt tizenöt centis a beton.
Kétoldalt pedig fél-fél méteres útpadkát is kialakítottak.

– 2009-ben adtuk be a pályázatot, két és fél év a bürokráciára ment el, az út pedig fél év alatt elkészült. Ezen mindenképpen változtatni kellene – hívta fel Fersch Attila, a nemzeti park igazgatóhelyettese Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő és Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke figyelmét. – Most az „osztrák barátainkon" a sor, hogy az ausztriai határtól hatméternyi szakasszal összekössék a fertőújlakit a burgenlandi kerékpárúttal.

Ivanics Ferenc példaértékűnek nevezte a nemzeti park vezette konzorcium turisztikai fejlesztéseit, Kóczán Zoltán pedig kijelentette: a megye szándéka, hogy „helyzetbe hozzák" a Fertő tó magyarországi részét, felpezsdítve ezzel a turizmust. A kerékpárutat Solymos Mihály plébános szentelte fel magyar és német nyelvű imádságok, énekek kíséretében.

Olvasóink írták

  • 1. nattomi 2012. augusztus 06. 10:00
    „Nagyon jó döntés volt az út megépítése, bár valószínűleg sokan fogják használni személygépkocsival, traktorral, ami a keréknyomokból már most észrevehető. Ez persze nem baj, szvsz támogatandóak a közös felhasználású utak, csak kérdés, hogy az út teherbírása megfelelő-e. Amikor pár hete ott jártam, akkor az út még nem volt explicite kerékpárútnak kitáblázva, tehát más jármű is mehet rajta, ha ez azóta meg nem változott. Azért azt a geodéziai alapkövet kicsit nagyobb ívben is ki lehetett volna kerülni, nem ilyen beláthatatlan módon - ez feleslegesen lassítani fogja majd ott a forgalmat, lényegesen nagyobb anyagigénye viszont nem lett volna.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy nádfedeles üzemi épület a Fertő-tavi vízitelepen - fotók

Leégett egy nádfedeles üzemi épület a Fertő-tavi vízitelepen Fertőrákosnál hétfő hajnalban, személyi… Tovább olvasom