Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Kényelmes munkatempó Nürnbergben

Sopron - A Handler Nándor-iskola diákjai négyhetes nürnbergi szakmai gyakorlatról érkeztek haza nemrégiben.

Meglepte őket a kint tapasztalt munkatempó és a mienktől eltérő iskolai oktatás. A soproni diákok szakmai tudását elismerték az ottaniak.

A soproni szakképző iskola bútoriparitechnikus-, asztalos- és fodrásztanulói, amellett, hogy iskolába jártak, az üzemek tevékenységébe és a fodrászszalonok életébe is bepillantást nyertek, sőt, aktívan dolgoztak is a kint töltött hetekben.

– A műhelyben a legmodernebb gépeket használják, de rendkívül kényelmes tempóban teszik ezt. Precízek, de mi sem vallottunk szégyent, sőt, elkészült munkáinkat gyakran példaként állították a többiek elé – mondta Orbán Balázs 13. osztályos bútoripari technikus. – Az iskolában jelentkezhettünk a külföldi gyakorlatra, sikerrel azok járhattak, akiknek megfelelő a tanulmányi eredményük, a szakmai hozzáállásuk és hozzáértésük.

– A nürnbergiek talán azért olyan ráérősek, mert jól keresnek, így a fodrászok is megtehetik, hogy órákig bíbelődjenek egy-egy vendéggel. Nálunk gyorsabb a tempó, hiszen annál több a pénz, minél több a kliens.

A faiparosok a gyakorlaton csocsóasztalt is készítettek, amit hazaszállítottak soproni iskolájukba. A képen balról az első Orbán Balázs.
A faiparosok a gyakorlaton csocsóasztalt is készítettek, amit hazaszállítottak soproni iskolájukba. A képen balról az első Orbán Balázs.

Ott általában szakosodnak egy-egy termékre vagy szolgáltatásra. Van elegáns ruhákat kínáló üzlet, de sportbolt és hiphop stílusú holmikat kínáló is. A szalonokba betérők pontosan tudják, hogy az adott helyen hagyományos vagy extravagáns frizurát készítő fodrászok várják őket.

Az iskolában nincs csengő, a tanár maga dönt a szünetekről, és általában másfél-két órás kiscsoportos foglalkozásokat tartanak. Ezeken az interaktív gyakorlatokon az idő könnyebben telik – mondta Tóth Anett fodrásztanuló.

– Pályázati pénzből tudjuk megszervezni diákjaink külföldi tanulmányútjait. Fontosnak tartjuk, hogy legyen hely, ahol élesben csiszolhatják a nyelvtudásukat, és az sem baj, ha látják, másutt hogyan dolgoznak a szakemberek – fogalmazott Steinbach Mária, a Handler Nándor-iskola igazgatóhelyettese.

A fiatalok Nürnbergben megnézhették a bajor fodrászversenyt és -vásárt, megtekintették a Nürnberg–Hertha focimeccset és az ottani arénában lezajlott jégkorongmérkőzést is. 

Olvasóink írták

  • 2. Nagy_Imre_Vancouver 2009. november 13. 18:54
    „Dicseretes kezdemenyezes minnel tobb fiatalt utnak kellene inditani hogy korulnezzenek a vilagban. Magyarorszagon soha nem a szakmai tudassal volt gond hanem a szervezessel es az onbizalom hianyaval. A szocialista neveles megjegyzem tudatosan belenevelte a gyerekbe hogy kicsik legyunk es nem ertunk semmihez. Ez a modszer remelhetoleg mar a multe. Fontos hogy a gyerekek lassak hogy szakmai ismereteikkel barhol megalljak a helyuket a vilagban.”
  • 1. toretto99 2009. november 13. 16:29
    „Milyen érdekes h 1 évvel ezelőtt 1 vas-villás tanuló és 1 Handleros tanuló is volt kint szakmai gyakorlaton,
    de erről a kisalfold semmit se írt !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedi öltözet, kinézet az iskolákban

A kihívó öltözékért szólnak a pedagógusok, de nincsenek komoly tiltások a házirendben. Tovább olvasom