Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

Kémkedéssel gyanúsították a soproni Türk Leventét Iránban

Kémkedéssel gyanúsítottak és fogva tartottak egy 23 éves soproni fiút Iránban. Türk Levente Kínába szeretett volna eljutni, az iráni Bandar Abbasban az indiai vízumra várt, amikor olyat látott, amit nem kellett volna.

A 23 éves soproni Türk Levente még egyetemistaként Franciaországban kezdett kínaiul tanulni, és tavaly ősszel határozta el, hogy eljut Kínába ˝szép lassan, földön, meg-megállva˝. Budapesten beszerezte az iráni és a kínai vízumot, a pakisztánira azonban sokat kellett volna várni, ezért úgy döntött, azt majd út közben pótolja.

– Elindultam Pestről autóstoppal, és másnap este már Isztambulban is voltam. Gyakran használtam a couchsurfinget (magyarul kanapészörf – ingyenes lehetőség szállást találni, vagy szállást adni – a szerk. ), úgyhogy mindenhol fiatal, jó fej, vendégszerető embereknél laktam. Iránba azzal a céllal érkeztem, hogy pakisztáni vízumot szerzek, amiről hamar kiderült, hogy lehetetlen vállalkozás, mert pakisztáni vízumot csak a saját országban kaphat az ember.

Levente tehát úgy döntött, hogy Indiába repül, ezért egy Bandar Abbas nevű városba utazott indiai vízumért. Azt tervezte, hogy csak az ügyintézéshez szükséges időt tölti ott. Szállást ezúttal is az interneten talált, vendéglátója egy 18 éves, Mohamed nevű fiú volt.

Mivel a települést nem találta túlságosan izgalmasnak, kitalálta, hogy megmássza „a városból olyan magasztosan tündöklő" Kuh-e Genow hegyet.

Türk Levente iráni vendéglátójával. DM/DV-fotó
Türk Levente iráni vendéglátójával. DM/DV-fotó


– Elindultam a hegy felé toronyiránt az út szélén, jókedvvel, izgalommal, hogy végre kijutok a városból. Néhány autós felvett, az utolsó figyelmeztetett, hogy valami katonai bázis van a hegyen, de mondtam neki, hogy ne aggódjon, nagyfiú vagyok, látom, ha szögesdrótos kerítéssel kerítettek el valamit. A csúcsra 4 körül értem fel, és bár december közepe volt, izzadtam, mint egy ló, a vizem is elfogyott. 5 órára bőszen sötétedett, már alig láttam valamit. Leereszkedtem a völgybe, és elértem egy helyre, ahol lámpa világított meg egy hegyoldalba vájt, 5 méter magas kaput.

Lefényképeztem, és gyalogoltam tovább. Később láttam egy tankerkocsit, egy másik óriáskaput és egy lakókonténert, de nem mentem közel. Mentem még vagy egy kilométert, az utat katonai őrfülkék övezték, de nem volt bennük senki. Egy sorompóhoz értem, ahol egy kalasnyikovos őr állt a bódéja mellett. Kértem tőle vizet, mellesleg odaadtam az útlevelemet is. Amikor visszakértem, azt mondta, hogy maradjak csak ott, majd jött még két iráni katona, az egyik tudott vagy 20 szót angolul. Kiderült, hogy egy katonai bázis ellenőrző pontjánál kapcsoltak le. Mindenhol katonai épületek voltak, dzsipek, kalasnyikovos arcok, akik nem voltak valami barátságosak. Kérdeztem, hogy a sepah (a forradalmi gárda) tagjai-e, de nem válaszoltak. Elhallgattam hamar, leesett ugyanis, hogy itt ők kérdeznek.

A katonák átnézték Levente táskáját, különösen a fényképezőgép, a
A nyugatot látták benne

Teheránban nagyon sok hihetetlenül kedves és segítőkész emberrel találkoztam, akik mind a nyugatot látták bennem. Ha valakivel már beszédbe elegyedtem, jött a tea, meghívtak enni és aludni is. Azok az emberek a szabadságot keresik, a szabad gondolkodásom és az otthoni képeim érdekelték őket. Be vannak zárva Iránba, de schengeni vízumról álmodoznak – mesélte Levente.
telefon és egy notesz érdekelte őket. Próbáltak a fiúnál lévő farsi–német szótár segítségével kommunikálni, de sikertelenül, ezért inkább feladták. El nem mehetett, és telefonálni sem engedték.

Nem Putyinra voltak kíváncsiak. – Egyszer csak megjött valami plecsnis arc. Ő már körülbelül 300 szót beszélt angolul, és kedves is volt. Megkérdezte, miért fotóztam le a kaput, amire azt válaszoltam, hogy érdekesnek tűnt. Volt pár képem egy mecsetről is, ami előtt egy tank állt, arra meg azt mondtam, hogy azért fényképeztem le, mert még nem láttam ilyet. Beültettek egy Toyota pickupba, és elvittek Bandar Abbasba. A platón ültem két kalasnyikovos katona között. Lepergett az életem, és beletörődtem, hogy az egyik földúton letérünk, kiszállunk, és engem lelőnek. De nem tették, elértünk a városba, ahol bekötötték a szememet egy kendővel. Vártam, hogy mikor kapom az elsőt gyomorszájba. Törökországban egy iráni srácnál szörföltem, őt a 2009-es tüntetésekkor összeszedték az utcáról mint rendbontót, csúnyán megverték, benntartották hetekig, majd 10 évre ítélték. Nem azért, mert csinált valamit, csupán elrettentésként, és mert értelmiségi volt. 150 ezer dollárt fizetett, hogy elengedjék, de még így is el kellett hagynia az országát. Mindenét elvették, mert megtehetik.

Leventét végül nem bántották, csak kérdezgették: miért Türk a neve, miért van afgán vízuma, mit keresett a hegyekben, volt-e Izraelben, mit gondol az iráni kormányról, kém-e, kinél szállt meg, és hogy mit hallott a hírekben mostanában.

Türk Levente (balról a második) kurd vendéglátóival. Fotó: DM/DV
Türk Levente (balról a második) kurd vendéglátóival. Fotó: DM/DV

– Mondtam, hogy hallottam, Putyin ellen gyülekeznek Moszkvában, de ez nem nyert, mert ők arra voltak kíváncsiak, hallottam-e arról, hogy Irán lehozott egy amerikai lopakodógépet.

Rálő, de csak lábra céloz. – Az egész olyan fél hatkor kezdődött, és hajnali egy volt, amikor úgy döntöttek, hogy elvisznek Mohamedhez. Lefoglalták a noteszemet, a pendrive-omat, a török és iráni SIM kártyámat és a fényképezőgép memóriakártyáját. Moha élvezte a helyzetet, és hogy fontoskodhatott.

Kérdezte, hogy nem tettek-e rám lehallgatót, és hogy tudom-e, hol voltam: ott, ahol a rakétákat tárolják. Elmondta, hogy az állami hírszerzésnek dolgozik, ami egy couchsurfinges arctól nem rossz. Közölte, hogy ha nem lenne ügynök, még mindig a bázison lennék, viszont most ő figyel rám. Nem hagyhatom el Bandar Abbast. Van kézifegyvere, és ha kell, rám lő – de csak a lábamon. Azt tanácsolta, hogy ne próbáljak elszökni, mert az rossz lenne mindkettőnknek. Közölte, hogy ő tart őrizetben, de nem ő dönt a sorsom felől. Három napon át kimehettem, de jelentenem kellett, hogy hová megyek, és nem beszélhettem senkivel, de netezni tudtam. Küldtem is egy kódolt üzenetet az egyik haveromnak, hogy tudják, körülbelül mi történt, ha eltűnnék.

Leventét később újra kihallgatták, nagyjából ugyanazokat a kérdéseket tették föl neki, mint korábban. Elkérték tőle három ismerőse telefonszámát is, akiket felhívhatnak, hogy megerősítsék a fiú által elmondottakat.

– Nagyon komolyan és félelmetesen közölték, hogy ha valami nem igaz abból, amit mondok, akkor letartóztatnak, úgyhogy még változtathatok a vallomásomon, de nem tettem. Még három napot voltam Mohamednél, a harmadik napon megkaptam a zöld utat, a srác közölte, hogy valahogy megmenekültem. Közben az indiai vízumom is kész lett. Az elkobzott cuccaimat azóta sem kaptam vissza, valószínűleg nem is fogom. Azt sem fogom megtudni, hogy Mohával könnyebb vagy nehezebb volt-e kikeverednem ebből a helyzetből – írta a delmagyar.hu-nak Levente már Kalkuttából, Indiából. 

Levente már 17 évesen ˝világgá ment˝

Türk Levente jelenleg Kínában tartózkodik, s mint soproni édesapjától a nyugatmagyar.hu megtudta, a fiú hosszú távra tervez a távol-keleti országban. Nyelveket tanítana, hiszen egyebek mellett beszél angolul, franciául, svédül, olaszul, s úgy látja, minderre ott nagy az  igény.

– Leventével gyakran tartjuk a kapcsolatot, egy héten többször is kommunikálunk. A fiam már 17 évesen „világgá ment", Franciaországban fejezte be az iskolát. Az első útjáról  előzetesen nem szólt egy szót sem, s a későbbiekben  sem hagyott igazán más választást: elfogadtuk a döntéseit. Iráni  „kalandját" nem éltük meg könnyen, de már megszoktuk,  hogy neki ez a stílusa – fogalmazott Türk Ferenc. Hozzátette,  Levente „jó gyerek" s apaként igen büszke rá, hiszen mindent a saját erejéből ért el.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. eznemfoglalt? 2012. január 13. 08:43
  „Tuti, hogy kém!
  Aki így megállapítja, hogy kinek hány szavas szókincse van, az már tud valamit...”
 • 21. norbi29 2012. január 12. 23:00
  „ja ha valaki olyan hülye, hogy figyelmeztetik, hogy ne mászkáljon arra és mégis megteszi, annak úgy kell,

  örülhet hogy meguszta”
 • 20. Nagy_Imre_Vancouver 2012. január 12. 19:18
  „Vegre olvasok egy cikket egy tokos magyar sracrol aki raadasul soproni erre jon az irigykedes.
  Kicsit naiv a srac de hat meg fiatal. Az nem veletlen hogy a couchsorfinges irani cimboraja ugynok volt. Izraeli kemek bohem utazokkent probalnak kemkedni maskent nehez lenne. Pelda erre a 3 amerika moszad ugynok akit par eve elkaptak. A cikk nem Iran ellenes csak Levente bevette az irani szorfos srac storijat. Kanada is tele van forradalmar irani "menekultekkel". Kell a sztori mert a menekult statuszt nem kapjak meg. Azert a 150 ezer dollar kicsit eros. Plane ertelmisegi na meg akit Iranban 10 evre elitelnek az le is szokta ulni...
  Egyebkent mint nyelvtanar siman el tud helyezkedni es a megelhetes ezekben az orszagokban nevetsegesen olcso. Nyugat kinaban 200 Ft-ert siman meg lehet ebedelni. Az emberek szegenyek de vendegszeretoek az utcan koborlo idegent behivjak, vendegul latjak, mint 30 eve eldugott falvakban Magyararorszagon.
  Sok sikert Leventenek!”
 • 19. zoli78 2012. január 12. 16:19
  „jó arc :)”
 • 18. adamvok 2012. január 12. 14:47
  „ugy tunik, hogy esz a srac keresi a bajt, remelem nem talalja meg :-)”
 • 17. janus 2012. január 12. 14:42
  „ha kem ha nem kem csoda hogy eddig el meg
  biztos halalvagya van vagy nem tudom de normalis ember nem maszkal nyugat ellenes orszagba katonai letesitmenyt lefotozni”
 • 16. Pikulics 2012. január 12. 13:31
  „Utazás közben, különösen igy, illik tudni hol jár, hogy mit illik és mit nem illik.
  Bandar Abbas az Irán tengeralattjáró támaszpontja, katonai támaszpont.
  Ha valaki pont ott kap kedvet naplementét fotózni, a hadikikötövel a háttérben?....
  A továbbiakat önként kimoderáltam!”
 • 15. mir 2012. január 12. 12:41
  „Akárhogy is olvasom nem bizonyították rá, hogy kém. De megint egyesek magas fokon űzik az üldözési mániát ahogyan látom. Sima turista aki rossz helyen volt.”
 • 14. mir 2012. január 12. 12:38
  „10

  Jesszus!”
 • 13. mir 2012. január 12. 12:23
  „7

  Jól van. és még komolyan is gondolod :) Mindent komolyan vesztek ahogyan látom. Én csak egy turistát látok aki csinált egy hülyeséget attól még nem hiszem hogy kém. Persze paranoiások nem csak iránban vannak ahogyan látom :)”
 • 12. zopika02 2012. január 12. 12:09
  „Egyértelműen kém.... Itthon is fellősségre kell vonni ezért, vajon kinek dolgozik ?

  Vajon miből fedezte a költségeit ?

  És saját bevallása szerint:
  Elindultam a hegy felé toronyiránt az út szélén, jókedvvel, izgalommal, hogy végre kijutok a városból. Néhány autós felvett, az utolsó figyelmeztetett, hogy valami katonai bázis van a hegyen, de mondtam neki, hogy ne aggódjon, nagyfiú vagyok látom, ha szögesdrótos kerítéssel kerítettek el valamit. A csúcsra 4 körül értem fel, és bár december közepe volt, izzadtam, mint egy ló, a vizem is elfogyott. 5 órára bőszen sötétedett, már alig láttam valamit. /Mi a fészkes fenének ment oda fényképezni, s marad ott éjszakára is ?/

  Törökországban egy iráni srácnál szörföltem, őt a 2009-es tüntetésekkor összeszedték az utcáról mint rendbontót, csúnyán megverték, benntartották hetekig, majd 10 évre ítélték. Nem azért, mert csinált valamit, csupán elrettentésként, és mert értelmiségi volt. 150 ezer dollárt fizetett, hogy elengedjék, de még így is el kellett hagynia az országát. Mindenét elvették, mert megtehetik. /Itt az összekötője is 150000 dollárt ki tudott fizetni, ki segítette az útját iránba, és gondolom nem véletlenül keveredett fényképezővel arra a katonai objektumra. Gondolom erről a hazájukat védő iráni katonáknak nem beszélt/

  Az egész cikk hangulatkeltés Irán ellen. A körülményekhez képest teljesen korrektül jártak el az iráni hatóságok. Ha nálunk vagy izraelbe ilyet csinálna a fiatalember hamar a guantánamói táborban találná magát. Esetleg naponta a vízbefulladás szimulációs gyakorlatát átélve, vagy esetleg levizelve.”
 • 11. Dirac 2012. január 12. 12:02
  „Nem hiszem, hogy kém, inkább csak .... <moderálom magam>, abból meg köztudottan sok van, ilyenek (is) adják a forrást a "lakat alatt külföldön" és társai című műsorhoz.”
 • 10. pappe 2012. január 12. 12:00
  „Olcsón megúszta. Ha elteszik láb alól, esetleg hónapok múlva lenne csak belőle cikk és nem biztos, hogy valaha is megtalálnák a holttestét...”
 • 9. Hunicum 2012. január 12. 10:18
  „4. mir!
  Hogy-hogy kinek? Számtalan országnak kémkedhet aki nem Perzsa- barát. Kötelező hülye kérdéseket miért kell...?”
 • 8. öröksoproni 2012. január 12. 09:28
  „mir
  Ezekben az országokban mindenki gyanús, aki külföldi. Bármikor kémkedhet elméletben, akárkinek. Majd ők megmondják, kinek. Egyébként tudni kellene egy ilyen világjárónak is, hogy semmilyen katonai és határlétesítményt nem szabad lefotózni, különösen nem ilyen üldözésmániás országokban.”
 • 7. Hyppolit 2012. január 12. 08:58
  „Fotó alapján szimpatikusnak látszik, de vmi gyári deffekt lehet.Aki "tűzvonalba" megy fotózni, ne lepődjön meg ilyen szituációkon.Csoda, hogy elengedték. Küldött "kódolt" üzenetet. Én nem tudnék ilyet küldeni, valamit sejthet a 3.számú kommentelő...”
 • 6. mir 2012. január 12. 08:57
  „3

  Aztán kinek kémkedik he? :)”
 • 5. piroskaésabarkasz 2012. január 12. 07:16
  „Szerintem,meg kém.Épeszű ember nem fotóz katonai létesítményeket,egy nyugat ellenes országban!!Ha nálunk tette volna,abból is balé kerekedett volna!”
 • 4. vonLichthofen 2012. január 12. 02:08
  „Azok után, hogy egy terrorista állam titkosszolgálata számolatlanul mészárolja le az Iráni tudósok javát, nem csoda, hogy az irániak gyanúval fogadnak mindenkit aki a katonai létesitmények körül sompolyog.
  Itthon ez nem lenne gond mert nincsenek fontos katonai támaszpontok, de vajon megengednék ezt/ti. a sompolygást/ Amerikában, franciaországban vagy éppen israelben?”
 • 3. Kirgizke 2012. január 12. 18:08
  „Szerintem ez a srác kimerítette annak a fogalmát, hogy "mit nem szabad turistaként csinálni Iránban". Nem is értem, miért ment olyan helyre, amiről a helyiek is megmondták, ne menjen; minek fényképezte le azt a kaput; minek fényképezte le a tankot (a mecsettel), stb. stb.
  Nekem úgy tűnik, hogy bár rettentő "nagyfiú", de teljesen tájékozatlan az iráni viszonyokban.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy soproni lakásban - Lángolt a konyha

Idejében tért haza az a soproni lakástulajdonos, aki szerda délután fél 2 tájt már kintről észrevette: füst áramlik kifelé Rákóczi utcai tetőtéri lakásából. Tovább olvasom