Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Kemény harc lesz a szélerőművekért

Az új szélerőművek térségünkben 280 megawatt villamos energiát állíthatnak elő jövőre, ugyanis ekkora mennyiségről dönt tavasszal a Magyar Energia Hivatal.

Jó esetben akár már ősztől foroghatnak az újabb kerek.

Kemény harc várható a szélerőművek előállította áram eladási jogáért. A Magyar Energia Hivatal (MEH) várhatóan a jövő év tavaszán dönt a térségünkben 280 megawatt energiakvóta kiosztásáról és az átvételi árról. Igaz, a legóvatosabb számítások szerint ennek a kétszeresére van kereslet. A pályázati feltételek éppen ezért meglehetősen szigorúak. A beruházónak megawattonként hatvanezer eurós betéti számlával kell rendelkeznie, a banki igazolást nem fogadják el. A MEH az elbírálás során bármikor ellenőrizheti, hogy megvan-e a pénz. A letétre azért van szükség, hogy az állam biztos legyen abban: a beruházó tőkeerős és megépülnek a szélerőművek.

Előírás továbbá, hogy a nyertes egy éven belül elkezdje a kivitelezést. A következő szűrő tényező az átvételi ár. Amikor évekkel ezelőtt az első 330 megawattos kvótát elosztották, akkor 23 forintért vásárolt meg az állam egy kilowatt áramot. Ez az összeg inflációval együtt mostanra 30 forintra emelkedett. A nyertes pályázók minden bizonnyal azok lesznek, akik ennél kevesebb összeget is elfogadnak.

Az osztrák oldalon jól látszanak a tornyok a Bécs felé vezető autópálya, valamint az 50-es és 51-es út mentén.
Az osztrák oldalon jól látszanak a tornyok a Bécs felé vezető autópálya, valamint az 50-es és 51-es út mentén.

– A befektetők általában tízéves megtérülési idővel számolnak. Kérdés, hogy a pályázók ezt az időt mennyivel tudják kitolni, ami azzal jár, hogy olcsóbb átvételi árat fogadnak el – mondta el portálunknak Brand János, az Aero Energi Kft. ügyvezető igazgatója. – A szélerőművek átlagos működési ideje harminc év. Azaz ennyi idő áll rendelkezésre, hogy visszajöjjön a beruházott összeg és profit is legyen. Cégünk Lövő térségében huszonhat szélkereket állítana üzembe, amelyek összesen hatvanöt megawatt áramot állíthatnak elő. A szükséges engedélyek már megvannak, az E.ON áramszolgáltatóval aláírtuk az átvételi szerződést, valamint kiválasztottuk a rotorok beszállítóját is. Csupán az utolsó láncszem, a MEH-kvóta hiányzik.


Ausztriában is forognak a szélkerekek

Az Ausztrian Wind Power GmbH az ország legnagyobb alternatív energiaszolgáltatója. A tíz szélerőműparkjában működő 138 szélkerék teljesítménye összesen 242 MW, amely évente mintegy 507 ezer MWh áramot termel. Ez fedezi ma Burgenland teljes energiaszükségletének ötven százalékát. A beruházás 1997-ben kezdődött, az első szélkerekek 2003-ban álltak munkába. 2013-ra Burgenland teljes mértékben függetleníteni szeretné az energiafelhasználását. A másik céldátum 2020. Erre az időre – az Európai Unió ajánlásának megfelelően – húsz százalékkal kívánják csökkenteni az energiafelhasználást és ugyanennyivel a szén-dioxid-kibocsátást.

Olvasóink írták

 • 18. pistika 2010. január 03. 09:25
  „17: Tökéletlen égés során minden széntartalmú anyagból keletkezik CO. Szenes cserépkályhák mellett is haltak már meg, ne keverjük a dolgokat. Gáztüzelésnél viszont nincs porkibocsátás, kicsi a NOx, nincs SO2, nem úgy mint a biomasszáknál. Lényeg az energiafogyasztás minimalizálása, az igényeket pedig a fogyasztási helyhez leghatékonyabban illeszkedő forrásból kell kielégíteni. Tehát a hegyre ne vigyünk vezetékes gázt, ha van ott erdő is, nagyváros közepére meg ne telepítsünk aprítéktüzelésű erőművet. Ne a gombhoz varrjunk kabátot!”
 • 17. FREDDY/S 2010. január 03. 06:54
  „14!
  A szénmonoxid mérgezés akkor kevésbé szennyező, a gázrobbanásról nem is beszélve, csak az a baj, hogy már nagyon sokan örökre elaludtak tőle, nemde...”
 • 16. LordByron 2010. január 02. 15:39
  „11!
  A napelemek elnevezése csak fantázianév ugyanis ezek az energiát nem a napból hanem a fényből nyerik, ami nálunk a Nap. De ezek akkor is termelnek áramot, ha vihar van hatalmas sötét fellegekkel. Nyilván kevesebbet de termelnek, pedig nem süt a nap.”
 • 15. Georg 2010. január 02. 14:51
  „Az egyéni kis szélerőművek lesznel a befutók szerintem,1-1 kisebb a kéményhez-tetőhöz rögzítet szélkerék a háztartási világítás energia igényét lefedi...vagy akár többet is.”
 • 14. pistika 2010. január 01. 22:06
  „Mélyről szivattyúzni elég energiaigényes dolog. Környezetszennyezés oldalról a gáztüzelés a legkevésbé szennyező energiatermelési mód. A legfontosabb az energiaigények radikális csökkentése, ami a legkönnyebben az energiahordozók árának növelésével érhető el. Még, ha fáj is.”
 • 13. FREDDY/S 2010. január 01. 20:30
  „A föld mélyéből nyert hőenergiánál nem kell visszapréselni semmit, csak a hőt kell egy keringtető rendszerrel a felszínre hozni. A szélenergia technológiáját kellene hosszútávra kialakítani átfogóan és akkor nincs probléma. Addig amíg jelentős összeget pocsékolnak el a gázvezetékrendszer kiépítésére, mely környezetszennyező és robbanásveszélyes, és lehetséges, hogy 30 év múlva csak a csővezetékrendszer lesz gáz nélkül, akkor el kell gondolkodni az ilyen rendszer gazdaságosságán. Ha az alternatív energiával nem foglalkoznak komolyan az illetékesek, akkor a váratlan átálláskor megfelelő káosz lesz, melynek megoldása sokkal többe fog kerülni, mintha időben felkészülnénk erre, nemde...”
 • 12. pistika 2010. január 01. 12:04
  „Izlandon a tengerbe eresztik a használt termálvizet, mely az ember nélkül is természetes befogadója. Nálunk vissza kéne préselni, hogy:
  1. ne sózzuk el a vizeinket
  2. ne merüljön ki a mélységi vízkészlet

  A visszasajtolás energiaigényes eljárás, illetve az alapkőzet jellegénél fogva technikai problémákkal terhelt. Ezzel szemben óriási tartalékaink vannak az energiatakarékosság területén, ezt kéne kihasználni. Persze ez a megszokott életvitel átalakítását igényli. Az alacsonyabb fogyasztást meg azzal a lehetőséggel kell kielégíteni, ami az adott helyen a legjobban (legkisebb ráfordítással) aplikálható.”
 • 11. Imcsi 2010. január 01. 10:15
  „"Na és akkor ott van még a nap is..."
  Gondolom a nagybetűsre gondoltál, Nap! A szél hol fúj, hol nem fúj. Ennyire bizonytalan a Nap is, mert hol süt, hol nem süt!

  A bányákat pedig néhány "üdülő" beutaltjaival lehetne műveltetni!”
 • 10. TancsKaszabell 2010. január 01. 09:50
  „Olvasom a hozzászólásokat és érdemben nem igen közelítünk a témához...

  Induljunk el az alapoktól, hogy egyszer elzárják a gázcsapot, olajcsapot és már nagyon kevés olaj és szén lesz,
  aztán majd elfogy az urán................, a szénről már tudjuk,hogy kb 30-40 év múlva csak hatalmas ráfordítással lesz kitermelhető.....................,jelenlegi mértékadó becslések szerint 2040-re a benzinárak 4-5szörösére is emelkedhetnek...
  Tehát sokkal nagyobb energiát kellene fordítani az alternatív energianyerési lehetőségek kihasználásának a műszaki feltételeinek megépítésére.
  De ez nem feltétlenül a szélenergia , szerintem !
  Miért ?
  Mert a szélerőművek energiatermelés szempontjából kényesek,a szél hol fúj hol nem fúj, kénye kedve szerint, ezért ha egy 1 MW-os szélerőmű kapacitást csatlakoztatunk a hálózathoz, akkor 1 MW hálózati tartalékra van szükség a rendszerirányításban,le és fel, a bizonytalanság hullámainak függvényében és ráadásul mindig azonnal vagy mert különben minden borul.(500-1000 MW esetén pedig ez 500-1000 MW tartalékot tételez fel.)

  A lényeg , a mai rendszer csak nagyon magas áron képes fogadni ennyi megújulót, ezt a megújulót !! Műszakilag talán megoldható de anyagilag nincs olyan ország amelyik erre képes illetve hajlandó.
  Sok az ellendrukker már most is sokan dolgoznak az alternatív energiák elterjedése ellen.
  Miért ?
  Mert,a szénhidrogén alapú de még az atomenergiára épülő energiaellátás is érdekeiket veszélyben látják,komoly vetélytársat látnak a megújuló energiaellátásokban,mindben, a szél-energia villamosipari célú felhasználásában is.
  Viszont !
  Hazánk gazdag termálvizekben,például Izlandon erre épül az energiafogyasztás nagy része. Ezt is lehetne,szerintem pedig eminensen ezt kellene fejleszteni !
  Na és akkor ott van még a nap is...
  Rendelkezésre álló csekély forrásaink okán ezekre érdemes pénzt fordítani,ez lehet a jövő !!”
 • 9. pistika 2009. december 31. 13:10
  „Akkor fog működni, ha a szabályozást a gázmotoros kiserőművekkel oldják meg. Ahhoz viszont azok üzemeltetőinek lesz néhány szavuk...”
 • 8. iparos 2009. december 31. 08:25
  „Baradlay!

  Majd 2 év mulva jelentkezzél! Igaz, akkor már az is lehet, hogy internetre sem lesz pénzed. Ez a jövö!!!!!”
 • 7. 1soproni 2009. december 31. 07:42
  „A választások után olcsóbb lesz a villanyáram?
  Kiváncsian várom.”
 • 6. Baradlay 2009. december 31. 03:23
  „Ez a JOVO!!!!!!! KI kell zarni a tolvajokat!!!!!(komcsikat)”
 • 5. hehe08 2009. december 30. 22:59
  „Sopronban a szélmentes napok száma átla 5nap/év......
  Tehát a többi napon a fél várost fent lehetne tartani a széllel..... ingyér!!! (persze a beruházást ki kell fizetni, de inkább 5 ilyet mint még egy petőfi teret.....)”
 • 4. FREDDY/S 2009. december 30. 15:05
  „Értelmes nyugati példát értelmetlen vezetők itt nem tudnak alkalmazni, nemde...”
 • 3. iparos 2009. december 30. 13:53
  „Nálunk meg ott emelkedtek az energiaárak nagyobb mértékben, ahol szélerömüvek vannak. Nem tudom, hogy van ez. Máshol tartományokat látnak el, nálunk meg nyüg, mert bizonytalan.”
 • 2. Oscar 2009. december 30. 11:28
  „Ha nem tudnátok azért drága mert szocikézben van! Kapolyi .”
 • 1. 1soproni 2009. december 30. 11:08
  „Gondolom ettől sem lesz olcsóbb a lakossági villanyár az EONtól. :(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lekopott a csíkozás - balesetveszélyes az út

Lekopott a Fertőrákos és Sopron közötti út felfestése. A szakasz így balesetveszélyes, főképp… Tovább olvasom