Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Kékfrank, hat címletben

A Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet pénteki közgyűlésén az érdeklődők végre megpillanthatták a Kékfrankot, melyet a forint mellett – várhatóan áprilistól fizetőeszközként lehet használni Sopronban.

A Kékfrank első példányait már nagyon várták az ötletgazdák. Azt remélik, a vállalkozások forint helyett egymás között ezzel fizetnek majd, és az utalványokat az alkalmazottak ösztönzésére is felhasználják. A bankjegyekhez hasonlító Kékfrank kibocsátási árfolyama 1:1 a forinthoz. 

Pénteken bemutatták az elkészült utalványokat, átadták a tulajdonjogot megtestesítő részjegyeket a Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet tagjainak. Az új utalványt elfogadó helyeket megkülönböztető matricákkal látják el, tegnap ezeket is átvehették az üzletemberek. Korábban a cégbíróságon és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél alaposan megvizsgálták a beadványt, és mindent rendben találtak.

Hosszú várakozás után pénteken végre megpillanthatták az érdeklődők a soproni Kékfrank utalványok első példányait.
Hosszú várakozás után pénteken végre megpillanthatták az érdeklődők a soproni Kékfrank utalványok első példányait.

– Még előttünk áll a rendszer gyakorlati kérdéseinek kidolgozása, az elfogadói hálózat kiépítése, de terveink szerint áprilisban már fizethetünk Kékfrankkal – mondta Perkovátz Tamás, a szövetkezet elnöke. – Legyen ez az utalvány az összefogás jó példája, szülessenek helyi pénzek szerte az országban, s járuljunk így hozzá hazánk felvirágoztatásához – tette hozzá.

A szövetkezet 38.500 eurós jegyzett tőkével jött létre. A társaságnak 100 euró értékű részjegy ellenében bárki tagja lehet, aki vállalja, hogy fizetőeszközként elfogadja az utalványt, s forint-, valamint Kékfrank-számlát nyit a szövetkezet pénzügyeit bonyolító pénzintézetnél. A rendszer előnye, hogy a tagok munkáikat tagtársaikkal végeztetik majd el, az itt élők vásárlásaival pedig ugyancsak a helyi vállalkozások bevétele növekszik.


Esterházytól Lisztig

Az ötszázason Esterházy Pál, Sopron megye főispánja látható, az ezresen a Nagymartonban született botanikus, Kitaibel Pál arcképe, a kétezresen Pejacsevics László horvát bán, Sopron kulturális életének fő mecénása szerepel. Az ötezrest Lackner Kristóf egykori soproni polgármester portréja díszíti. A tízezresen Joseph Haydn, az Esterházy család fő-zeneigazgatója, a húszezres címleten Liszt Ferenc arcképe látható.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. scarbantia 2010. február 10. 21:49
  „Kedves meir!

  A kért információ:

  HA-MI-ÖSSZEFOGUNK EURÓPAI SZÖVETKEZET
  Cím: H-9400 Sopron, Széchenyi tér 12. | Tel.: +36.99.316.839
  E-mail: info@kekfrank.hu

  link: http://www.kekfrank.hu”
 • 32. meir 2010. február 09. 16:09
  „Emberek!!
  ki tudna segiteni abban,hogy adna E-mail cimet ahonnet rendelni tudnek ilyen "kekfrankot" a gyujtemenyemhez???
  Elore is hala telt szivvel megkoszonok minden joszandeku segitseget!
  Tisztelettel; Meir Bar-Yaacov”
 • 31. Darwin 2010. február 08. 15:34
  „Kedves Dörgés!
  Nem valószínű, hogy nemsokára benne lesz a Kékfrank a fizetésében, mivel a munkáltatója azt forintért veheti meg és 1% adócsökkentést sem ér el vele. Akkor miért fizetné Kékfrankban? Ha olyan elterjedt lesz - majd valamikor esetleg -, hogy sokan használják, akkor meg nyugodtan vásárolhat vele bárhol. Ha viszont nem akarja használni, a pénzintézetben bármikor forintra válthatja. Amire nincs lehetősége a melegétel utalványoknál. Én ettől nem tartanék.”
 • 30. Dörgés 2010. február 08. 14:14
  „Köszi az infót gniusz!”
 • 29. gniusz 2010. február 08. 14:05
  „Aki nagyon kíváncsi a részletekre 16:00-tól hallgassa a Corvinus rádión az Aktuálist, abban Perkovátz mindent elmond.”
 • 28. Dörgés 2010. február 07. 22:07
  „Kedves Darwin!
  Sajnos hamarosan a Kékfrank is benne lesz a fizetésemben, mint a Ha-Mi étkezési meleg utalvány.

  Okos_jóska!
  Ha majd a fizetés emelését Ha-Mi meleg étkezési utalványban kapja meg, és minden ki van centizve. És pluszba még a főnöke úgy dönt, hogy ne keljen nagyobb adót fizetnie még az eltérítését is Ha-Mi-ba fizeti ki. És ugye nem dönthet az ember maga, mit akar, mert a nagyjaink a maguk által alkotott törvények mögé bújnak viszont maguk zsebét szem előtt tartva. Így egy fizetést csak részében forint, amit a posta, bank, benzinkút is elfogad.
  Perkovátz Tamás Úrral meg nincs semmi bajom, sőt ígéretes és tisztes soproni üzletember.
  A választási lehetőség jogát hiányolóm.”
 • 27. janika 2010. február 07. 21:15
  „HOGYAN RABOLJUNK BŰNTETLENÜL?

  Az ember azt gondolná, hogy azt a pénzt, amire nincs szüksége, beteszi a bankba kamatra. Ott legalább biztonságban van, és talán még hoz is valamit a házhoz. Az ember azt gondolná, hogy a bank kölcsön adja magasabb kamatra más vállalkozóknak, és - mivel a vállalkozó által fizetett kamat magasabb, mint amit a bank a letétbe helyezett összegért fizet - a bank csendesen megél a kettő közötti különbségből. Az ember azt gondolná... DE TÉVED.

  A banki törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy a bankok mindössze 2% biztonsággal dolgozzanak. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogyha egy magánszemély letétbe helyez mondjuk 2.000.000, azaz kétmillió forintot, akkor a bank máris 98.000.000, azaz kilencvennyolcmillió forintot adhat kölcsön vállalkozóknak, befektetőknek.

  Nagyszerű. Adhat. De honnan származik ez az összeg, ez a bizonyos 98.000.000 forint?

  Nos, hát a nyomdából. Fedezet nélküli, színes nyomtatott papírdarabokról van szó, melyek valós értékükben talán annyit sem érnek, mint egy olcsó napilap.

  A kölcsön feltételei azonban egyértelműek. Nyilván csak az kap kölcsönt, akinek van rá fedezete. Ez egy hétköznapi dolgozó esetében rendszerint a már meglévő lakás, amelyre a bank jelzálogot tesz. A kölcsönt felvevő pedig kötelezi magát, hogy a kölcsönkapott pénzt pár év alatt kamatostól visszafizeti. Csakhogy neki nincs nyomdája, nem nyomtathat bankjegyeket, ezért aztán a pénzért - és a kamatért - dolgoznia kell. Ha minden jól megy, és tudja fizetni a részleteket, akkor pár év alatt a felvett összeg legalább dupláját fizeti vissza. Ez nagyjából annyit jelent, hogy miközben szorgalmasan dolgozik, és mondjuk épít magának egy házat, aközben épít egyet a banknak is. A bank tehát a színes, fedezet nélküli nyomtatott papírokért pár év alatt gazdagabb lett egy házzal.

  Ha a dolgok rosszul mennek - és ugye ez is előfordulhat - akkor a kölcsönző nem tudja fizetni a részleteket. Sebaj, erre jó a jelzálog. Ebben az esetben a bank elveszi tőle - ugyanazon értéktelen színes nyomtatott papírdarabok fedezeteként - azt a házat, azt az értéket, amiért már korábban megdolgozott.

  Ilyen formán egy valamire való bank, amely a törvény által megszabott lehetőségekkel él, a kölcsön adott, fedezet nélküli színes papírdarabokért így is úgyis hozzájut a kölcsönző által megtermelt értékhez, méghozzá anélkül, hogy a kisujját mozdítaná.

  A bank tehát nem termel értéket, csak elveszi a mások által megteremtett értéket. Hogy ez a rablás nemzetgazdasági szinten mekkora méreteket ölt, arról még fogalmat alkotni is nehéz. Az átlagember figyelmét oly mértékben kötik le a kamatlábak, kedvezmények, a halasztható részletek, és a havi törlesztés előteremtésének gondjai, hogy nem is ér rá felkapni a fejét, és körülnézni, átgondolni, mi történik vele. Jó lenne végre felébredni ebből az álomszerű állapotból. A bank nem jótékonysági intézmény, a letétbe helyezett összegért járó kamatot is folyamatosan kirabolt dolgozó emberek teremtik elő, bár ezt ,,sajnálatos módon" gyakran ,,elviszi" az infláció vagy az adónak valamilyen formája. Na de mi is kell a banknak, azaz a világot lassan behálózó, kisebb bankokat felvásárló FED-IMF-VILÁGBANK ,,konzorciumnak"? Pébármikor tudnak nyomtatni. Hát akkor vajon mi? A világ globalizálódását és a gazdasági folyamatokat figyelve arra a kérdésre, hogy ,,Mi kell A banknak?", csak egy épkézláb választ találunk: MINDEN. Teljes, totális gazdasági hatalom, az ingatlanok, termőföldek, gyárak és termelő egységek tulajdonba vétele, teljes ellenőrzése és a ,,kiszolgáló személyzet" olyan szintű lebutítása, amelyben az ellenállás és változtatás gondolata még csak fel sem merül.

  A legérdekesebb mindazonáltal az, hogy ezt a rablást - és a népbutítást, amely történik iskolák bezárásával, a tananyag leegyszerűsítésével, a követelmények enyhítésével és minősíthetetlen TV-műsorok sugárzásával - törvények egész sora biztosítja.

  Elnézést, de miféle demokrácia az, ahol az általam választott képviselő megszavazza a kirablásomat lehetővé tévő törvényt vagy törvények egész sorát, és még csak vissza sem hívható, számon sem kérhető?

  Tény, hogy ez az egész törvényesített rablás csakis azért mehet végbe, mert e tekintetben tudatlanok és tájékozatlanok vagyunk. Ameddig tudatlanok és tájékozatlanok is maradunk, a rablás megállíthatatlan. Minél jobban sikerül bennünket elbutítani, annál sikeresebb lesz ez a stratégia.

  Így hát első lépésként - ha törvényes keretek között szeretnénk maradni, mégpedig olyan törvények által megszabott keretek között, amelyek kifejezetten az életminőség romlását szolgálják - legalább annyit el kellene érnünk, hogy az általunk választott képviselők legyenek visszahívhatók, számon kérhetők és büntetőjogilag felelősségre vonhatók.

  A második lépés - bár lehet, hogy ez most utópisztikusan hangzik - az lenne, hogy ne pártokra, csupán emberekre szavazzunk. Emberekre, akiket ismerünk, akik valóban az érdekeinket képviselik. Emberekre, akik számon kérhetők, visszahívhatók és minden életrontásért büntethetők.”
 • 26. Darwin 2010. február 07. 20:06
  „Tisztelt Dörgés!
  Értem amit mond. Ez egy másik és jogos probléma. Csupán a Kékfrankot nem érinti. A Kékfrank nem cafeteria utalvány. Ez egy teljesen más dolog. Ez egy pénzhelyettesítő eszköz, ami a világ számos helyén nagyon jól működik. Az elsőt Svájcban vezették be 85 éve. Ma is használják, sőt egy komoly pénzintézet lett belőle, ami a regionális gazdaság élénkítését szolgálta, szolgálja.
  Ezt fontos ismételni, mert sok kommentelő félreértette a dolgot és a most, január óta problematikussá vált hideg- és melegételutalvány ügyével keveri. Filtec-nek igaza van. Többet kellene írni szakszerűen a Kékfrankról és akkor mindez nem lenne.”
 • 25. Filtec 2010. február 07. 19:04
  „ 
   

  Ezért sz@r cikk ez. Bravó ismét Kisalföld!

  Úgy kéne megfogalmazni, hogy ne legyen x értelmű a kimenetele.

  Miért nem lehet egyértelműen leírni, úgy körülírni, szakembereket megkérdezve, hogy még azok is megértsék, akik nem jutottak itt az ötödik osztályba.

   
   
   
   
   ”
 • 24. Dörgés 2010. február 07. 14:38
  „Ez csak a vállalkozóknak és munkaadóknak jó. A dolgozó meg szívja meg. A fizetésemet magam szeretem beosztani. Hó végén csak a melegétkezési utalvány marad, mikkor jön egy csekk. Na, azt hogy fizetem be az utalvánnyal? Sokszor kértem a munkaadómat, inkább pénzt adjon, mert az, ha marad az én számlámon, kamatozik nem más zsebében. Megint bele kényszerítenek egy pluszba. Ön rendelkezésben akadályoznak, és sem a TB-ém, SEM a nyugdíj befizetésem nem nő ezzel.
  Mint írtam jobban szeretem magam, csinálni éttelemet (olcsóbb is) És ugye csak meleg éttelt lehet belőle venni. Nevében is bent van. Sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy, munka közben kimenjek kajálni egy étterembe vagy kaját, rendeljek. Ezt csak azért írom, mert sokan nem értik meg, minden forint számit, ebbe a DRÁGA világban. De ha valaki tud írni egy jogszabályt mi alapján kérhető a jegyfizetésbe való beszámítást, meg köszönném. Azért meg nézném mikkor, például dolgozók az alapanyagot egy másik anyaggal váltanám ki XY%-ban, meddig lennék a munkahelyemen?”
 • 23. Darwin 2010. február 07. 13:31
  „Kedves Tonxy!
  Az alapítótagok befizetései adják a fedezetet a Kékfrank utalványok legyártásához. Bár azt hiszem inkább csak virtuális pénzhelyettesítő eszközként fog működni, pénzintézeti leszámítolás keretében. Attól függően, hogy mennyire terjed el esetleg fizikai forgalomban is lehet, hogy nem kevés példány kerül majd ki. De ez majd elválik. Az alapítóknak számításaim szerint sok haszna nem lesz belőle csak azoknak, akik vállalkozásokkal rendelkeznek és bekerülnek a "pool"-ba.
  Számos olyan magánember, nyugdíjas, vállalkozással nem rendelkező ember került be a Szövetkezetbe, akinek ebből semmi haszna nem lesz. A kiadásért, forgalmazásért járó pénzintézeti jutalék olyan minimális, hogy talán a 100 eurójuk se jön vissza. Pusztán a jó kezdeményezést akarták támogatni. Az Artisjus nyilván nem Kékfrankban fog pl. Szokolay Sándornak jogdíjat fizetni! De a Wiener Staatsoper sem... Remélem az is ismert tény, hogy a tisztségviselők kivétel nélkül ingyenesen végzik a munkájukat lelkesedésböl. Vonatkozik ez az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság minden tagjára!
  Hasznot csak a vállalkozó tagok fognak húzni remélhetőleg - a Szövetkezet nyitott, bárki beléphet -, mivel több üzleti lehetőséghez jutnak. Ez a cél!
  Higgye el mindenki, hogy igenis vannak még jóakaratú kezdeményezések. Ez ilyen! Bármennyire is hihetetlen.
  De ezzel már úgy vagyunk, mint a mesebeli gyermek, aki mindig farkast kiáltott, aztán amikor tényleg jött a farkas nem hitt már neki senki!”
 • 22. Tonxy 2010. február 07. 13:13
  „Azért ha bizonyos alapítóknak nem lenne pénzügyileg előnyös a kékfrank, akkor tuti nem csinálnák meg, valami nyereségük kell hogy legyen ezen. A másik amit kérdezni akartam ki fogja kiadni ezeket a kékfrankokat? Neki egy kékfrank után mennyi költsége lesz és azt ki fizeti ki neki?”
 • 21. Darwin 2010. február 07. 13:02
  „Kedves Cerwin!
  Köszönöm az elismerést. Megpróbálkoztam a lehetetlennel. Indulat nélkül, nyugodt hangnemben csak a tényekre szorítkozva írni a lényegről. Sajnos a KIsalföld kommentelések során - az anominitás mögé bújva - kevesen képesek erre.
  Csak remélni tudom, hogy sikerült. Hozzászólása növeli reményeimet.
  Üdv
  Darwin”
 • 20. Cerwin 2010. február 07. 12:59
  „Darwin

  Na ez így már valami! Köszönöm!”
 • 19. Darwin 2010. február 07. 11:48
  „Kedves janika!
  Annyi információt kell szolgáltatni, amennyi hiányzik! Sajnálom......
  Üdv
  Darwin”
 • 18. janika 2010. február 07. 11:32
  „Hát, ha közel hatvan sor írással kell maygarázni a "kék frank" létét értékét, akkor egy nudli az egész. Annyit sem ér mint a"Gyempa"!”
 • 17. Darwin 2010. február 07. 11:08
  „Tisztelt Kommentelők!

  Döbbenettel olvasom hozzászólásaikat. Egyetlen magyarázatot találok, hogy végletesen kevés információval rendelkeznek a Kékfrankról. Ezen viszont lehet segíteni.
  De vegyük sorra a tényeket:

  1/ A Kékfrank semmiféle adóelkerülésre nem ad lehetőséget. Teljesen indifferens, hogy egy vállalkozó Kékfrankkal fizet vagy forinttal. A számla bekerül a könyvelésébe és ugyanúgy adózik, mint bármilyen más, Kékfrankot nem használó vállalkozás. A Kékfranknak semmiféle ,,adótartama" nincs. Ez nem cafeteriajegy, amit egy cég a bérköltségeknél alacsonyabb adóteher mellett adhat a dolgozóinak fizetéskiegészítés gyanánt. Ezért nem is értem, hogy a ,,mutyizás" szó hogyan kerülhetett ide?

  2/ A közműdíjak és az adók befizetésénél a Kékfrank semmit sem segít a vállalkozókon. Teljesen mindegy, hogy forintban vagy Kékfrankban fizetik be. Hiszen a Kékfrankot is forintért veszik.

  3/ Amennyiben egy vállalkozó a Kékfrankot kezelő pénzintézetnél Kékfrankot vált és valamilyen okból nem használja fel, azt bármikor visszaválthatja forintra. Ezért nem értem a kérdést, hogy ilyen esetben ,,mi a rákot kezd a Kékfrankkal?".

  4/ A PSZÁF nem vizsgálódik semmit! A Cégbíróság kérte fel a PSZÁF-ot, hogy adjon szakvéleményt arra vonatkozóan, hogy a HAMI Európai Szövetkezet alapszabálya és tervezett tevékenysége összhangban van-e a Magyar Köztársaság törvényeivel. A PSZÁF ezt írásba adta és ezért jegyezte be a Cégbíróság a Szövetkezetet. A PSZÁF-nak különben - nomen est omen - az lesz a feladata, hogy a Szövetkezet ill. a Kékfrank leszámítolását végző pénzintézet tevékenységét felügyelje, mint minden más pénzintézet tevékenységét.

  5/ A HAMI jegyet Perkovátz Tamás hozta létre. A HAMI jegyet a Perkovátz Házban természetesen beváltják. Ki lehet próbálni. Nem is értem hogyan merülhet fel a kérdés, hogy akik létrehozták nem váltják be? Ráadásul a HAMI Európai Szövetkezet tagságának lényege az, hogy a Kékfrankot elfogadják és használják. A tagok ezért léptek be. Ez fából vaskarika. Különben mi a ráknak léptek volna be??

  De mi a Kékfrank lényege?

  1/ Ha egy cég forintért Kékfrankot vált a pénzintézetnél, akkor egy klíringrendszerben a Szövetkezetbe tartozó kékfrankelfogadó cégeknél ezzel a virtuális pénzhelyettesítő eszközzel fizethet. A megfelelő kékfrankösszeget levonják a számlájáról és a másik cég számláján jóváírják. Viszont a fedezetként befizetett forintösszege addig is kamatozik. Tehát a forgótőkéjének egy részét kamatoztathatja annak ellenére, hogy gyakorlatilag elköltötte!

  2/ A Kékfrank ,,pool"-ban lévő vállalkozók a régióban arra lesznek predesztinálva, hogy egymással kereskedjenek. Ezzel több üzleti tranzakció nem lesz a régióban, viszont az üzletkötések ide koncentrálódnak. A Kékfrank az üzleti tranzakciókat a régióba fókuszálja, mint egy nagyítólencse a napsugarakat. Arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy ebben a régióban kereskedjenek és pl. egy építési vállalkozó a cementet pl. ne Székesfehérvárról vegye meg, hanem a régióból egy Kékfrankot elfogadó cégtől. Miután a HAMI Európai Szövetkezet egy határon átnyúló szövetkezet, ausztriai piacot is megnyit a magyar oldalon lévő vállalkozóknak.

  3/ A Kékfrankot szigorúan magyar tulajdonú pénzintézet kezelheti. Aki ugyanúgy adózik természetesen, mint egy külföldi kézben lévő bank. Viszont a nyereségét nem viszi külföldre!

  De van ennek számos más előnye is, amelyet hely hiányában most nem kívánok részletezni.

  Ajánlom mindenkinek, hogy keresse fel a www.kekfrank.hu weboldalt, ahol ennél bővebben olvashat a Szövetkezet célkitűzéseiről.
  Valójában a Kossuth által létrehozott Védegylet logikája mentén született meg a Kékfrank a régió gazdasági boldogulásának elősegítése céljából.
  A rendszer haszonélvezői a ,,pool"-ban résztvevő, helyi cégek lesznek amelyeknek ezzel várhatóan megnő a forgalma, nyeresége amivel munkahelyek teremthetők.
  Ezért ez mindenkinek jó lesz, a fő szempont éppen az első kommentben aposztrofált ,,igavonók" életének javítása.

  A fanyalgást különben megértem. Ebben az országban annyi szemfényvesztésnek voltunk már szemtanúi, hogy nem is csoda, ha egy valóban, önzetlen módon kitalált, a közjót szolgáló kezdeményezést szkeptikusan fogadnak és mindenféle hátsó gondolatot keresnek mögötte. Sajnos ilyen országban élünk.

  Ezért kell viszont a tényeket megismerni, hogy mindenki joggal legyen büszke arra, hogy egy ilyen kezdeményezés, ami várhatóan országosan is kiterjed majd számos régióra /ahol mások, maguknak fogják létrehozni a rendszert/ éppen Sopronból indult ki!”
 • 16. janika 2010. február 07. 09:00
  „Miért nemj ó a Magyar Gyempa? Hisz azon rajta van a Gyurcsány és a Csicsolina is. Ez a már a betyár kurva világ e banánköztársaságban.”
 • 15. Cerwin 2010. február 07. 07:52
  „okos_jóska

  Megérteni szeretném, nem kritizálni, de úgy látom eleve ellenséges a hangnem...
  Gyakorlati példát mondana, akkor nem lennénk "hülyék", hanem megértenénk, hogy mi az az egymás közti elszámolást.
  A hőzöngést az Ön megnyilvánulásában érzem!”
 • 14. Dörgés 2010. február 07. 01:04
  „Ja, és nem kértem, ha nem ezt adják fizetés emelés helyett, mert nem kell nekik ,,adót" fizetni utána. Ja meg aki ezt kitalálta, magának találta ki, mert így a plafon fizetés mellet haza visz egy kis plusszt adó mentesen. Míg én ugye a legalsó adó kategóriával szívók.. Nem a soproni viszonyra gondolok, hanem országházira és vezetöire. Lő pá, No pá!!”
33 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új termálkutat fúrnának

Az előzetes számítások szerint idén 360 millió forintból gazdálkodhat a hegykői önkormányzat. A… Tovább olvasom