Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Kedden ismét nyugdíjasegyetem

Az ezerarcú fa színvilága című előadással kedden folytatódik a Soproni Nyugdíjasegyetem programsorozata a GYIK Rendezvényházban délután 4 órai kezdettel.
– A faanyagot emberemlékezet óta használjuk. Szinte mindenütt jelen van mindennapi életünkben – mondta előadásáról prof. dr. Tolvaj László, a Nyugat-magyarországi Egyetem tanára. – Kiváló mechanikai tulajdonságai mellett különleges színvilága az a tényező, ami miatt előnyben részesítjük a fából készült eszközöket. Az élő fa a gombák és egyéb kártevők elleni védekezés érdekében, s szilárdságnövelés céljából építi be szerkezetébe a színes kémiai vegyületeket.

Az előadásban a faanyag sejtszerkezetének bemutatásával világítjuk meg a kialakuló színharmóniát. Megjelenítjük a természet által kreált különleges farajzolatokat. Bemutatjuk azokat a módszereket is, amelyekkel egyes faanyagok színe kellemessé tehető. Az előadás végén a faanyag felhasználási területeiről láthatnak néhány képet a résztvevők.

Tolvaj László a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Tudományos és oktatói munkásságát számos elismerés fémjelzi. 1983-ban Kiváló Munkáért kitüntetést, 1996-ban az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Vermes Miklós-díját vehette át. 2007-ben Kiváló Oktató címmel jutalmazta a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, 2010-ben kiérdemelte az Oktatási és Kulturális Minisztérium Apáczai Csere János Díját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hármas baleset az aluljáróban - fotók

Három sérültet – és három kísérőt – szállítottak a mentők a soproni Erzsébet-kórházba,… Tovább olvasom