Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 10°C Még több cikk.

Kalmár: Hallgatni nem fogunk! - Interjú

„A fideszes városvezetés szerint mi hazugok vagyunk, ami ugye már önmagában is becsületsértő kijelentés" - jelentette ki portálunknak adott nyilatkozatában Kalmár István (MSZP).


Mint arról portálunkon beszámoltunk, a Győri Ítélőtábla kimondta, hogy az MSZP által kiadott Lát-lelet újság valótlanságokat állított. Kalmár István, az MSZP soproni szervezetének elnöke, frakcióvezető adott interjút portálunknak.

- A napokban a bíróság jogerősen kimondta: tizenegy állításból, kilenc nem felelt meg a valóságnak, ezért a bocsánatkérés miatt 5300 példányban ismét meg kell jelentetni a Lát-lelet című újságot, a meglévőket pedig meg kell semmisíteni. Helyben levonták a konzekvenciákat?

- Először is szögezzük le, ez egy közel két éves történet. A szóban lévő szám előtt és az után is jelentek már meg hasonló kiadványaink, legalább fél tucat, amiket nem támadott meg a fideszes városvezetés, tehát elismerték, hogy az abban foglaltak igazak. Mi elsősorban a nyílt, nyilvános vitákat tartanánk fontosnak, de amióta a Fidesz vezeti a várost, ilyenek nincsenek.

Sőt, a testület közgyűléseit sem közvetíti már a helyi tévé. Ez azért elgondolkodtató. Egyebekben, a felperesek tizenhárom pontban mondták azt, hogy az általunk leírtak nem felelnek meg a valóságnak, végül kilencben találta jogosnak a bíróság ezt az állítást. A jövő héten az mszp.hu/sopron oldalon, tételesen leírjuk az egyes pontokkal kapcsolatos véleményünket.

- Házon belül lesz majd személyi felelős?

- Ez egy politikai kiadvány, aminek a politikai mondanivalóját a mai napig vállaljuk. Személyi felelősségre vonásra nincs szükség, a konzekvenciákat levontuk a történtekből és töretlenül dolgozunk tovább.

- A bírósági indoklásban felsorolt számok, pénzösszegek elég jelentősen különböznek az újságban megjelentektől. Miért nem figyeltek oda a lap összeállításakor?

- Fontosnak tartom elmondani, mi az akkori városvezetésről, az általuk tett, illetve nem tett dolgaikról írtuk le a véleményünket. Hibát ott követtünk el, hogy azokat az összegeket, amelyeket szerintünk a városvezetés pazarló módon, feleslegesen költött el, szinte forintra megneveztük. Kétségtelen, ezt bizonyítani nehéz, nem mindig egyértelmű, mit és honnan finanszíroz egy város. Ezekben a kérdésekben sokkal körültekintőbbek vagyunk már most is.

- Az akkori Lát-lelet készítésben részt vett Kránitz László, aki most a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának tagja. Ha valakinek, akkor neki különösen ügyelni kellett volna az alaposságra, hiszen az MSZP bírálta élesen a médiatörvényt, s a hiteles tájékoztatást éppen ők szegték meg.

- Az MSZP helyi szervezetének akkori vezetése, mint vezető testület is, vállalja az akkori kiadványt, annak hibáival együtt, a lényegi mondanivalót ma is fenntartva. Óriási tévedés lenne összemosni egy helyi szervezet két évvel ezelőtti elnökének, vezetői felelősségét egy mostani beosztásával. Ma egy jelentősen átalakult elnökség vezeti a helyi MSZP-t.

- Ön azt nyilatkozta korábban, hogy jogászkodás helyett vitára lenne szükség. Miről és legfőképp, kivel szeretnének vitázni?

Normális demokráciákban, a Fidesz által oly sokat hivatkozott emberek előtti érvelés, meggyőzés, továbbá az elért eredmények és tettek azok, amik segítségével elnyerhetjük a választók bizalmát. Ne feledjük azt sem, a bíróságok jogot minden esetben szolgáltatnak ugyan, de igazságot nem. Vajon az a fő kérdés, hogy egy óriási ünnepség 150 millióba került, vagy "csak" 125 millióba; vagy az, hogy ezt a város anyagi helyzete elbírja-e, vagy sem.

- A jövőben megjelenik még az újságjuk?

Már volt is és még lesz is.

- A mostani városvezetés is követett el hibákat, amelyeket az ellenzék részéről meg kell kritizálni, ez jogos elvárás. A városvezetés a bírósági döntést mindenféle kommunikációs csatornákon közölni fogja: lám, lám nem csak az országos MSZP, hanem már a soproni is hazug. S erről jogerős határozat is van.

Jól látszik, erről a perről is annyi bőrt akarnak lenyúzni, amennyit tudnak. Szerintünk itt is a PR folyik az érdemi munka helyett. Ha a fideszes városvezetés szerint mi hazugok vagyunk, ami ugye már önmagában is becsületsértő kijelentés, akkor könnyen bizonyíthatják az igazukat egy nyilvános vitában. Mi készen állunk! Megjegyzem, nem tudjuk, vajon mennyit fizet ezért a város, például az új alkotmány egyik alkotójának, a fideszes Gulyás Gergelynek? Ha továbbra sem nem lesznek nyilvános viták, akkor ilyen és ehhez hasonló módon, valamint egyéb akciókkal fogunk megjelenni. Hallgatni nem fogunk.

- Csorbult a hitelük?

A hitelesség megléte, meg nem léte, a politikus legfőbb erénye, vagy hiányossága. Hogy mi mennyire tudunk hitelesek lenni, ezt a választók fogják eldönteni. Mi igyekszünk megfelelni.

- Az időközi választáson második helyen végzett az MSZP. Ez azt is jelenti, hogy nő az a réteg, a mely kiábrándult a mostani helyzettől?

Talán ez is a hitelességünk visszaigazolásának az egyik eredménye. Nem szabad elbíznunk magunkat de az, hogy mi egy év alatt tizennégy százalékot tudtunk javítani, a Fidesz pedig több, mint ötszáz szavazatot veszített a Kuruc dombon és a Várkerület egy részén, azt mutatja, fogy a városvezetés körül a levegő és sokan tekintenek minket alternatívaként. Érezzük az ezzel járó felelősséget.

- Merre halad tovább a szocialista párt Sopronban? Lesz Demokratikus Koalíció?

Az MSZP Sopronban egy jól szervezett párt. Olyan közösség van itt együtt, ami igazi értéket jelent. Úgy látjuk, ezt a tagjaink is hasonlóan gondolják. Mindig van mit tenni és mindig lehetünk még jobbak. Mi nagyon bizakodóak vagyunk, hogy lehetőségünk lesz a jövőben megvalósítani elképzeléseinket és nem csak a kritikák megfogalmazása marad osztályrészünk.

Olvasóink írták

 • 20. @méhecske@ 2011. december 06. 17:18
  „iGEN EZ JO CSAK MIKOR KELET VOLNA AKOR HOLTECET LENNI???????????????????”
 • 19. látó 2011. november 14. 20:27
  „Orchis jól látod a helyzetet! A legnagyobb baj ,hogy az emberek mára közel 70 %-a nem hisz senkiben (köztük én sem), pedig minden "oldalon" vannak értelmes emberek és gondolatok, de a mainstream és az emberi egoizmus mindezeket háttérbe szorítja...ráadásul még mindig a legjobb kenyér kereset ha valaki "politikusnak" prostituálódik..”
 • 18. SZILAJ 2011. november 14. 17:09
  „""Kalmár: Hallgatni nem fogunk! "" Pedig már nagyon-nagyon jó lenne.....”
 • 17. orchis 2011. november 13. 20:32
  „Nem tudom, kinek van igaza, az azonban meggyőződésem, hogy ennek eldöntése nem a bíróság feladata. A bíróság amúgy sem igazságot szolgáltat, hanem jogot (még ezt sem 100%-osan), az igazság az egy más kategória. Az, aki meg nyitva tartja a szemét, és olvasgat, az úgy is tudja, hogy az kiabál, akinek a háza ég. Valamint bagoly mondja verébnek, ésatöbbi. Ha annyira igazuk van, és példásan működnek, akkor ugyan miért nem az eredményeiket sorolják, ahelyett, hogy állandóan a múltban vájkálnak, és ha annyira igazuk van, miért nem mernek kiállni nyilvános vitára? A jobboldal nem fog megsemmisülni, legfeljebb gyengülni. Mégpedig azért, mert a jónép az vak és birka. Valamint azért, mert nincs egyetlen komolyabbnak mondható alternatíva, amelyik hiteles lenne.”
 • 16. SZILAJ 2011. november 13. 00:10
  „" Az MSZP Sopronban egy jól szervezett párt. " Röhej. Az MSZP -t nem szervezni kéne , hanem feloszlatni....”
 • 15. soproni 2011. november 12. 15:16
  „Összefogással többre mennénk,mint ezzel az örökös sárdobálással,közben meg röpködnek a milliók a semmibe.”
 • 14. DK 2011. november 12. 14:48
  „Talán majd a város vezetés jól megadóztatja a kint élőket, hiszen onnan van még mit elvenni!
  Na és persze lehet is!”
 • 13. titáti 2011. november 12. 12:22
  „Addig nem lehet semmit helyre hozni, amíg az egyik fél következetesen tagadja, hogy probléma van...”
 • 12. iparos 2011. november 12. 11:23
  „Saját bíroságnál, nem nehéz pert nyerni. Az egyetemen is azt tanítják, mérlegelni kell a hova tartozásod!
  Tehát, a valoságban orvos az orvosnak, jogász a jogásznak soha nem vájhatja ki a szemét!”
 • 11. psanyi 2011. november 12. 10:44
  „A bíróság Orbán és Matolcsy barátunkat is kötelezhetné a feltétlen igazmondásra. Valószínűleg nem lenne a tönk szélén ez a gyorsnaszád...”
 • 10. öröksoproni 2011. november 12. 10:03
  „Elképesztő még mindig ez az óvodás stílus mindkét részről. Leyen már az egyik nagyvonalú és mondja azt, nézzük, mit hogyan hozhatunk helyre. A Fidesznek is akkor lett volna ekkora szája, amikor elkezdtek a dolgok rossz irányba menni. De akkor kussolt mindenki. Most meg nagyon okos. De csak a másik hibáztatásáig jutnak el. Magukat okolják, ha a következő választáson veszítenek. Csak ki jön?”
 • 9. Orfeusz 2011. november 12. 08:31
  „Az ellenzék feladata a kormányzók kritizálása, de mindennek megvan a maga módja és határa. Ostobaság a tényekkel szembemenni és csak szitkozódni. Sopron képe azt mutatja, hogy az elmúlt 5 évben igenis volt és még mindig van fejlődés, fejlesztés a Városban. Különösen az 1990 utáni évekhez képest, amikor a nagy pangás volt, a választott testületek és vezetőik alig tettek lépéseket a fejlesztések, a városi jólét érdekében. A mai tragikus országos és soproni gazdasági helyzetben gúzsba kötve táncol az ország és a városvezetés. Ne feledjük el azt sem, hogy Sopronból mennyien Ausztriában dolgoznak, ott keresnek és adóznak, itt pedig csak az ingyenes egészségügyi, oktatási, jóléti juttatásokat veszik igénybe - ezért cserébe semmit sem adnak! A külföldön dolgozókat is valamilyen módon hozzájárulásra kell kötelezni a költségviselésben. Ld. már Ausztriában is szigorítanak, osztrák lakhellyel nem rendelkezők beiskolázása stb.”
 • 8. bogote 2011. november 11. 23:21
  „Pedig jobb lenne ha hallgatnának!”
 • 7. DK 2011. november 11. 22:40
  „7.

  Meglátjuk:)
  Gondolom Te még jól élsz:)
  Jajjj tényleg, még nincs ingatlanadó, ami tényleg lenullázna minden családot :)
  Szebb jövőt :)”
 • 6. LordByron 2011. november 11. 19:56
  „Hát DK akik úgy látják, hogy a 2014-es választás a jobboldal teljes megsemmisülésével fog járni, azok menjenek el az SZTKba egy jó szemüvegért. Te úgy látod, hogy a gyurcsány-mesterházy-többi szocik társulás vagy esetleg gyurcsányék külön, alkalmas lenne a kormányzásra? Soha nem is volt és nem is lesz az.”
 • 5. DK 2011. november 11. 18:57
  „Ez a lényeg, hogy hibáztak, vesztettek, és most pedig megfizetnek érte, közben pedig levonják a tanulságokat.

  A vita alapja pedig nyitott, és szükség van rá, aki pedig biztos magában, az egyértelműen kiáll!
  Személy szerint, unalmas, buta dolognak tartom, ezt a folyamatos Kalmározást, mintha ő tehetne mindenről...

  Azt pedig már sokan látják, hogy nagy valószínűséggel a jobboldal 2014-es választásokon teljesen megsemmisül!
  Amely brutális megszorítások sanyargatják a népet, az nem hozhat egy pártnak sem népszerűséget, sem pedig nyereséget!

  Kabaré a rokkant nyugdíj rendszer átalakítása, a törzsvásárló kártyák megadóztatása, és ez csak egy nap történese.
  Ma pedig a Fitch bóvli kategóriába sorolt minket, és folytatódik a lecsúszás!
  Szerintem nagyon nagyon rossz fele halad az ország, és mély elszegényedés elé néz a társadalom.”
 • 4. petry 2011. november 11. 18:48
  „"- A mostani városvezetés is követett el hibákat, amelyeket az ellenzék részéről meg kell kritizálni, ez jogos elvárás. A városvezetés a bírósági döntést mindenféle kommunikációs csatornákon közölni fogja: lám, lám nem csak az országos MSZP, hanem már a soproni is hazug. S erről jogerős határozat is van."

  Ezt most az újságíró állította, vagy az interjúalany?”
 • 3. vlajos43@gmail.com 2011. november 11. 16:18
  „Kalmár elvtárs, vitatkozni a bírósággal kellene. Javaslom Kránicz et bevonását a vitába. Biczi László, az a minimum, hogy végrehajtják a bíróság döntését. Mit tehetnének még?”
 • 2. SzImike 2011. november 11. 15:08
  „Lehet, hogy igaza van, viszont mi állatvédők tudjuk bizonyítani, hogy velünk sem hajlandóak egy asztalhoz leülni. Akkor kérdem én, hol itt a demokrácia? Hol a korrektség? SEHOL!”
 • 1. bogote 2011. november 11. 13:32
  „A Fideszes városvezetésnek igaza van!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgenlandban már felkészültek a télre

A határ túloldalán, Burgenlandban 80 járművel és négyszáz alkalmazottal várják a telet. Már most is… Tovább olvasom