Kisalföld logö

2019. 06. 21. péntek - Alajos, Leila 19°C | 27°C Még több cikk.

Julie kisasszonny visszatér - fotó, videó

Meghívást kapott a Julie kisasszony című színmű a Győr-Újvárosi Művelődési Házba. A Soproni Petőfi Színház előadása az Újvárosi esték keretében lesz látható.

August Strindberg Julie kisasszony című színművének a nagy sikerű bemutatója tavaly májusban volt a soproni teátrum kamaraszínpadán, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Most a darabot színpadra állít stáb nagyon örül annak, hogy ismét játszhatják az előadást.

Kincses Kata dramaturgnak és rendezőasszisztensnek ez volt élete első rendezése. Ahogy megfogalmazta, 12 éves kora óta kíséri ez a mű. Ekkor tekintette meg először édesapja (Kincses Elemér író, drámaíró, rendező - szerk.) rendezésében Brassóban román nyelven a Julie kisasszonyt.

Bár, a nyelvi nehézségek miatt nem sokat értett az előadásból, de már akkor hatással volt rá a darab. Későbbi tanulmányai során aztán többször elolvasta és egyre mélyebben érdekelte Strindberg egyik leghíresebb története.

Julie kisasszonny


- Amikor felbomlik a férfi és nő közötti hierarchia, s ezáltal érzelmi csapdába kerülnek emberek, akkor megváltoznak a kapcsolatok, az addig betöltött szerepek. Ez a dráma bárhol a világon érvényes, mert a két nem egymáshoz való viszonyulását ma is a hódítások, a játszmák, az egyenlőségre való törekvések jellemzik Ez egy nagyon jól megírt, izgalmas dráma.
Azon kívül, hogy az alá és fölé rendelt viszonyokról, csatákról szól - s végletekig feszegeti, szabad-e elcsábítani az úrnőnek egy lakájt - azt is üzeni számunkra: nem csak az egymás elfogadása, hanem a megtartása is hozzátartozik a párkapcsolatokhoz. Ez pedig energiát, őszinte kommunikációt igényel - mondta a rendező, akinek a színpadi mozgás kialakításában Csernus Anita volt a segítségére.

A Julie kisasszonyt megformáló Szlúka Brigitta többek között arról beszélt a bemutatókor, hogy az általa megformált úrnő bonyolult személyiség, lényét, lelkét áthatja az arisztokratikusság árnya. Tulajdonképpen egész életében kereste a családját, a nőiességét, azt, hogy hol a helye a világban és ki is ő valójában.

Ez a keresés határozza meg a napjait, céljait, ez hajtja előre ebben a történetben is, amely a színésznő szerint izgalmas korrajz, mindenki találhat választ a problémáira ma is.Papp Attila alakítja Jeant, a lakájt. A szerepe szerint egy olyan ember, aki mindig ki akart törni a szolgai életmódjából, mert annál többre tartotta magát. Egy éjszakán azonban, kivételes szituációba kerül.

A színművész úgy gondolja: az, hogy Julie kisasszony viszonyulása hirtelen megváltozik Jeanhoz, a lakájban a magasabbra való törekvés elfojtott vágyát is felkorbácsolja.

Azzal, hogy az úrnő leereszkedik hozzá, egy nagy reményt is táplál benne: feljebb kerülhet. Ezzel szemben Jean nem Julie kisasszonyt, hanem a rangját akarja meghódítani, miközben a darabban elhangzik Kristintől az a mondat: "Azt is tudom, hol a helyem."

Kristint, a szakácsnőt, Jean kedvesét Szupper Fanni játssza. A színésznő szerint azzal, hogy Julie kiveti a hálóját Jeanra, kényszeríti Kristint, mindenképp változzon. Ez a karakter nagy jellemfejlődésen megy át a darabban. A csábítás és megcsalás veszélyében a boldogsága tét, a végső reménye szinte csak a hit marad.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főmérnök új szemlélettel Sopronban

Új főmérnök dolgozik a városházán; Schekulin Nándor a versenyszférából érkezett, és az ott szerzett… Tovább olvasom