Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Jövőre már jöhet a Kékfrank

Az ötletgazdák szerint jövőre jön a Kékfrank, noha a PSZÁF állásfoglalása még nem érkezett meg.

A tervek szerint az utalványt bárki használhatná, ezért van szükség a hatóság engedélyére.

Mint ahogy arról már többször beszámoltunk, Kékfrank néven készpénzt helyettesítő utalványt vezetnének be Sopronban. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének vizsgálata azonban még mindig nem zárult le, így nincs is konkrét állásfoglalás az ügyben.

– A felügyeletünkhöz a Kékfrankot bevezetni szándékozó szövetkezet képviselője későn nyújtotta be az általunk kért dokumentumokat, így a vizsgálatot még nem tudtuk lezárni – nyilatkozta Binder István, a PSZÁF szóvivője. – Elöljáróban azonban azt mondhatom, készpénz-helyettesítő eszköz forgalomba hozatala abban az esetben nem engedélyköteles, ha zárt körben, kizárólag egymás között használják a tagok. Ha viszont ezt az egész megye vagy minden idelátogató turista is kiválthatja, akkor engedélykötelessé válik a készpénz-helyettesítő eszköz – tette hozzá.

Perkovátz Tamás ötletgazda, a szövetkezet elnöke bejelentette, a megyei cégbíróság december 18-án bejegyezte a Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezetet, amely megkezdheti nyilvános működését. Egyáltalán nem türelmetlenkedtek, biztosak abban, hogy 2010-ben bevezethetik a Kékfrankot. Nem csodálkoztak a hosszadalmas vizsgálódáson, hiszen egy új kezdeményezésről van szó. Állítja, nincs még egy olyan gazdasági társaság az országban, amelyik 123 alapító taggal jött volna létre. Örülnek annak, hogy a szövetkezeti tagok szabadon használhatják a Kékfrankot, de igyekeznek beszerezni a többi engedélyt is, hiszen szándékaik szerint a készpénz-helyettesítő fizetőeszköz nem csak a társaság gazdasági szereplőinek boldogulását szolgálná. Szeretnék, ha a turisták is használhatnák és kedvezményeket érvényesíthetnének vele.

Olvasóink írták

 • 8. lenk 2010. január 01. 19:47
  „Gratulálok taktamnak, hogy gratulál.”
 • 7. taktam 2010. január 01. 09:55
  „Gratulálok PT ötletgazdának! Sok sikert kívánol a városért tevő kezdeményezéshez! A helyi, az egyéni kezdeményzésé a jövő, ha nem mások érdekeinek sérelmére követik el... Tenni, tennünk kell, mert egyedül vagyunk...”
 • 6. gjozsi88 2009. december 26. 09:40
  „janika!
  Mivel az adót forint alapú számlák alapján lehet visszaigényelni, illetve a kiállított számlák alapján kell forintba megfizetni, ráadásul a forint és a frank átváltása egy az egybe történik, ez csak azt a célt szolgálja, hogy ha rendelkezel a kékfrankkal, akkor kizárólag csak az elfogadó vállalkozóval dolgoztathatsz, tehát szűkíted a lehetőségeidet, mert hivatalos devizáért végtelen a lehetőséged, ráadásul nem érdemes a kékfrankot felhalmoznod, mert nem kamatozik , mig a forint és az egyébb deviza kamatozhat!!!!
  Ez csak az elfogadó vállalkozások érdekeit szolgálja!
  A vásárló, felhasználó nincs érdekeltté téve!!!!(kedvezményt forintért is lehet adni, az árakat a piac szabályozza!)”
 • 5. bogote 2009. december 25. 16:05
  „Meg aza a barom aki ezt kitalálta!”
 • 4. lenk 2009. december 23. 09:57
  „Addig is lehet vele monopoly-t játszani.”
 • 3. Csabazs 2009. december 22. 05:59
  „S mi lesz ebből a haszon a soproni polgároknak?
  Semmi...”
 • 2. vitriol2 2009. december 22. 05:51
  „Érdekes egy megközelités:
  - a PSZÁF szóvivője szerint későn nyujtották be a kért dokumentumokat
  - az ötletgazdá(-ék) pedig" Egyáltalán nem türelmetlenkedtek"
  még jo hogy nem "tolja" le a PSZÁF-t, mikor ő(k) adt(ák) be későn az anyagokat”
 • 1. janika 2009. december 21. 13:28
  „Azt hiszem én meg feltalálom a "Piros Flanc"-ot! Szerintem ezzel, is lehet majd fizetni és ennek az értéke forgalom után nem kell adót fizetni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buja erotika a színpadon

Sopron - Finom, vagy színházhoz nem méltó erotika? Nem tudjuk eldönteni, mindenesetre vastapsot… Tovább olvasom