Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Jogosan büntette az APEH az üzletet?

Sopron - Két hétre bezáratták az üzletet, s 300 ezer forint bírságot is kiszabtak a tulajdonosra. Ennek oka, hogy a betegség miatt váratlanul behívott munkatárs alkalmi munkavállalói kiskönyve hiányzott, az éppen a munkaügyi hivatalban „rostokolt".
– Aznap lebetegedtem, s megkértem a nyugdíjas kolléganőmet, menjen be dolgozni helyettem – fogott a történetbe Kozmáné Balogh Éva, az egyik várkerületi gyógynövényüzlet tulajdonosa. – Az asszony korábban is nálam dolgozott, nyolc órában, nyugdíjasként alkalmi munkavállalóival szokott helyettesíteni, évente tizenöt-húszszor. Az alkalmi munkavállalói könyvébe rendszeresen beragasztottam a 400 forintos közteherjegyet, hiszen tudom jól, hogy fontos neki és e nélkül rám is súlyos büntetés várna egy ellenőrzéskor. Igen ám, de az egy napra behívott nő alkalmija éppen a munkaügyi hivatalban volt.

Pechjükre éppen ekkor jöttek az APEH-ellenőrök.

– Mindent rendben találtak, kivéve a kiskönyvet, ami ugye nem volt a kisegítőmnél – mondta a Kisalföldnek Kozmáné Balogh Éva. – Jegyzőkönyvet vettek fel, majd jött az értesítés, az üzletet két hétre be kell zárnom, továbbá 300 ezer forint bírságot is fizessek. A kolléganőm hiába próbált igazolást kérni a munkaügyi hivatalban kiskönyve ottlétéről, ezt megtagadták tőle.

Kozmáné Balogh Éva: A bejárati ajtónál lepecsételt tájékoztató szerepel a bezárásról. Pedig csak a véletlenek szerencsétlen egybeeséséről van szó.
Kozmáné Balogh Éva: A bejárati ajtónál lepecsételt tájékoztató szerepel a bezárásról. Pedig csak a véletlenek szerencsétlen egybeeséséről van szó.

– Az APEH-hoz fordultam, hogy hivatalból tegyék meg ők, de nem jártam eredménnyel. Azt a választ kaptam, hogy a körülményekre való tekintettel, méltányosságból, az egymillió forintos maximumbüntetés helyett „csak" háromszázezer lesz a bírság. Most akkor örülnöm kellene? Gyakorlatilag háromszoros bőrt húznak le rólam ezzel az intézkedéssel: a tb- és egyéb járulékot továbbra is fizetem, ami havi szinten majd százezer forint, miközben a kéthetes bezárás forgalomkiesést jelent a számomra. A háromszázezer forintos büntetés mellett a legszörnyűbb, hogy feketén foglalkoztatónak bélyegzett az APEH, a bejárati ajtónál lepecsételt tájékoztató szerepel a bezárásról. Pedig korábban soha nem volt problémám velük és most is csak a véletlenek szerencsétlen egybeesésének lettem az áldozata.

Természetesen a konkrét esettel kapcsolatban szerettük volna megismerni az APEH álláspontját, ám ők adótitokra hivatkozással nem szolgáltak információval.

Ellenőrzések

– Megyénkben idén eddig összesen 671 operatív ellenőrzést végzett az APEH. A szabálytalanságok miatt 9,4 millió forint bírságot szabtunk ki – tudtuk meg Kovács Mária titkársági főosztályvezetőtől. – Például a foglalkoztatottak szabályosságát 72 alkalommal vizsgáltuk, ebből öt esetben tapasztaltunk hiányosságokat. Ezek miatt összesen 2,1 millió forint lett a büntetés. Nyugtaadási kötelezettséget 358 esetben ellenőriztünk, 17-nél kellett jegyzőkönyveznünk. E kategóriában 4,5 millió forintra rúg a mulasztási bírság összege.


Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Kiskovács 2009. március 05. 19:35
  „Remélem azért a bürokráciát nem az én nyakamba varrjátok?!:))))
  Amúgy meg ha valakinek más a véleménye nem kéne lehülyézni és szidni.Itt is látszik, hogy egyes emberek milyen primitívek!”
 • 38. fortuna54 2009. március 05. 15:12
  „Kiskovács is vehetne ott,valami agyat tisztitó teát.Ez az eset ny.európában nem történhet meg.
  Ez a bürokrácia felsö fokon.”
 • 37. LAZA 2009. március 05. 12:57
  „Itt senki nem bántotta a munkaügyi központ dolgozóit.
  A történet teljesen másról szól:Egy brutálisan szigorú szinte megtorló büntetésről.
  Egy éppen hiányzó kis könyv kapcsán került szóba a munkaügyi központ.
  Jöttek javaslatok bizonyos igazolások kiállittásáról arra az időre ameddig az éves adminisztrációs munkákat elvégzik a kis könyvekkel kapcsolatban.
  Többen felvetettük(az érintett esethez hasonlóan,)hogy ezek könyvek visszaküldése jelentősen késik többek között az enyém is.Érdrkres, a társamét is leadtam január elején az enyémmel együtt. Az ővé két hét múlva elkészült az enyém azóta sem!
  Szóval Kedves Gézu!
  A munkaügyi központba senki sem jókedvébe jár hanem azért mert muszáj!
  Lehetnek egyébként bármennyire udvariasak(tényleg azok)a határidők betartása őrájuk is vonatkozik!
  A bolt pedig rövidesen kinyithat remélem fog is aztán aki úgyérzi,hogy itt egy nagyon kemény,brutális büntetés történt,az látogason oda ha másért nem egy zacskó tea megvásárlásáért!
  Nem ismerem a tulajt de én azt teszem!”
 • 36. FREDDY/S 2009. március 05. 00:14
  „Csak egyszerűsíteni kellene a bürokráciát, nemde...”
 • 35. m 2009. március 04. 21:10
  „Gézuka8, tündérbogár! Csak nem ott dolgozol? hát hová menjen? el ebből a k..országból, mi? barom.”
 • 34. Gézu8 2009. március 04. 20:34
  „Nekem semmi gondom nem volt az ott dolgozókkal. Nagyon kedvesek voltak és segítőkészek.Én is leadtam a kiskönyvet és vissza is kaptam időben. Azt csak a vak nem látja, hogy milyen sok dolguk van. Ha valakinek nem tetszik akkor nem kell odamenni!!!!”
 • 33. mz/x 2009. március 04. 19:00
  „Az a kérdés, hogy ha megszüntetik a kék könyvet, akkor azok az emberek hogy fognak dolgozni, akik alkalmi könyvvel dolgoztak, úgy, ahogy eddig....feketén.Nem csak a hivatalokat kellene fikázni, aki nem jelenti be őket az is eléggé hibás.”
 • 32. soproni 2009. március 04. 14:05
  „Gyűjtik a pénzt az Apeh dolgozói a következő jutalomra! Ennyi!”
 • 31. m 2009. március 04. 10:09
  „27.
  A bírság nem jogos. A munkaügyi hivatalnak a tavalyi év lezárását akkor kellene megtennie, amikor a munkavállaló beviszi a kiskönyvét és egyből a rendelkezésére bocsájtani (mivel csak így tud legálisan dolgozni), vagy egy igazolást adni arról, hogy feldolgozás alatt áll és addig egy igazolást kellene kiállítaniuk, amivel ez a bírság is elkerülhető lett volna. Arra gondolni sem merek, hogy direkt tartják vissza a kiskönyveket - mint pár éve az áfá-t-és abból szemezgetve járják a kitöltött adatok alapján a boltokat....”
 • 30. sutiz 2009. március 04. 08:27
  „Érdekes. Mégpedig azért mert a feketén dolgoztatás tényét nagyon egyszerűen lehetett volna bizonyítani vagy elvetni. Mégpedig azzal ha a munkaügyi hivataltól kért igazolást megkapják. Persze állami ez is az is. Büntetni meg jó... A soproni munkanélküli hivatalban dogozók arcáról süt az érdektelenség. Nem érdekli őket, hogy szeretnél-e dolgozni, hogy azt csinálják amiért tényleg ott ülnek és segítsenek elhelyezkedni a szerencsétlen munka nélkül maradt embernek. Nekem egyszer sem ajánlottak munkát. Az OEP felé nem jelentettek le ezért sokáig hallgathattam az orvosnál és a gyógyszertárban is, hogy "pirosat jelez a gép". Megalázó volt. Persze nem ők álltak ott és nem nekik égett az arcuk. Pénzt is csak több mint 2 hónap elteltével kaptam tőlük persze mindenféle papír nélkül. A tavalyi papírokat valamikor a héten fogom megkapni azt is csak azért mert nem hagytam magam és mertem őket telefonon zaklatni. Nem a boltost védem mert nem tudom mi az igazság de, hogy a hivatalok közel sem teszik meg a minimális szintet az biztos.”
 • 29. FREDDY/S 2009. március 04. 04:37
  „Ha az APEH "jogosan" büntetett, akkor két hétig üzemeltesse is a boltot, hogy a vásárlók érdeke ne sérüljön, nemde...”
 • 28. FREDDY/S 2009. március 03. 18:22
  „Ha kevesebb ingyenélő lenne, akkor a kisebb adóterhet is könnyebben lehetne befizetni, nemde...”
 • 27. Kiskovács 2009. március 03. 18:19
  „Kedves m!
  A fekete munka az fekete munka a kaszinóban is és a gyógynövényboltban is.:))))A bírság pedig jogos!!!Azért tart itt az ország ahol tart mert mindenki kibújik a felelőség alól.”
 • 26. lolita 2009. március 03. 17:53
  „m-Kedves köszönöm!”
 • 25. LAZA 2009. március 03. 17:09
  „Nagyon sokan megálltunk már az érintett üzlet kirakata előtt.Bizony az érzéseink ambivalensek.
  Egyrészt azt mondjuk igen ne szabálytalankodjanak a vállalkozók sem!Tölünk bérből és fizetésből élőktől levonnak mindent az útólsó fillérig akár akarjuk akár nem.Nálunk még a csalás eshetősége is ki volt zárva.
  Másrészt:ez a büntetés rendkivül súlyos és semmi köze az egyenlő mércével mérjünk alapelvhez.
  Gondoljunk csak a többmilliárdos banki ügyletek útán hozott nevetséges büntetésekre.Vagy az autópálya épitéseknél elkövetett(elkövethetett)feketemunka végzésekre(szintén visszaélésekre a kék kiskönyvel)
  Milyen birságokat büntetéseket szabnak ki ezekre a cégekre?Ráadásul költségvetési pénzekből!
  Tiborc panasza a kirakatban!
  Teljességgel ül a mai helyzethez!
  Ilyen világban élünk!
  Jomagam pedig megfogom látogatni ezt az üzletet és vásárolni fogok tőlük mert erre a brutális büntetésre azért nem szolgáltak rá!
  A kék könyv meg egy külön szám !
  Jómagam is január elején leadtam és azóta sem semmi!A hivatalnak lehet szabálytalankodni!”
 • 24. m 2009. március 03. 15:43
  „lolita! Én azt Kiskovácsnak írtam:-)”
 • 23. Feri1 2009. március 03. 12:41
  „bocs: szerencséjük”
 • 22. Feri1 2009. március 03. 12:40
  „Normális országban a normális ellenőrök segítenének a normális vállalkozóknak, hogy normálisan tudják végezni a munkájukat azért, hogy az ő általuk termelt adóból ők normális fizetést kapjanak.
  A nem normális adóellenőrök nem segítenek a normális vállakozóknak, ők abból indulnak ki, hogy a vállalkozó lop, csal, hazudik. Az eszükbe sem jut, hogy a vállakozónak ebben a gazdasági helyzetben lehetősége sincs a magas adóterhek mellett komolyabb adót csalni. Viszont azoknak - akik ügyeskednek telephely és mindenféle engedélyek nélkül - szerencsélyük van, ugyanis ők nincsenek benne az apeh rendszerében, őket csak munkával lehetne ellenőrizni, elkapni, megbüntetni. Ehhez viszont dolgozni kellene, és mint a fenti példából látszi, ez nem az apeh dolga.
  Javaslat: a sok ingyenélőt küldjék el dolgozni, csak az lehessen apeh ellnőr, aki életében valamely vállalkozásban dolgozott és kockáztatta a saját pénzát. Mellékesen megjegyzem ez igaz a többi ellnőrre és a politikusokra egyaránt.
  Normális országban szeretnék élni, ahol EMBEREK élnek és dolgoznak!”
 • 21. gall 2009. március 03. 11:41
  „nevetséges!!! a kínait ha ellenőriznék,minden 2. megbukna valamiért.”
 • 20. zotyo 2009. március 03. 11:31
  „A törvényeket be kell tartani és nem mindig a kifogást keresni!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomaátadó ünnepséget tartottak

Sopron - A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi, a Faipari Mérnöki és a Benedek Elek… Tovább olvasom