Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Jó hangulat, hideg sör – piknikeztünk Sopronpusztán

Az ingyenes autóbuszjáratok körüli káoszt, valamint a politikusok protokoll beszédét leszámítva, nagyon jó hangulatú volt a Családi Piknik.

Keserű szájízzel érkeztünk meg a sopronpusztai piknik helyére. Ha 1989-ben úgy szervezték volna meg a Páneurópai Pikniket, mint a mostani ünnepre az ingyenes buszközlekedést, akkor sosem lett volna határáttörés – állapítjuk meg szomorkodva. A busz időben elindult, ám a börtönnél már kialakult egy kisebbfajta káosz; nem nagyon lehetett tudni, hogy most akkor ez a végállomás, vagy miért szálltunk le az autóbuszról. Aztán mégis elindult egy másik jármű, s kiértünk.

Fellegi Tamás, miniszter adta át szombaton a piknik emlékparkot. Ezt megelőzően a politikust a soproni városvezetők körbevezették a helyszínen. A rövid séta után Fodor Tamás, Sopron polgármestere mondott beszédet, majd Fellegi Tamás szólt.

A piknikezők többsége azonban nem a beszédeket hallgatta, hanem továbbra is jól érezte magát. Mondhatni, a kétharmadot nem nagyon érdekelte a politikusi sablon protokoll.

Fellegi Tamás egyébként nem adott interjút, így kérdéseinket nem tudtuk feltenni.


1989. augusztus 19-én a Fertő-tó mellett megrendezett Páneurópai Piknik senki által nem várt, hosszú távú hatással volt egész Európára, hiszen felgyorsította a szocialista rendszer összeomlását - emlékezett vissza a 22 évvel ezelőtti eseményekre Fellegi Tamás. A Páneurópai Piknik a határok nélküli Európa és a közös európaiság kialakulásának tartós és történelmi jelképévé vált. Az akkori magyar civil társadalom határozottan szembement az ország felett gyámkodók elvárásaival, ami a Szovjetunió árnyékában igen bátor, már-már vakmerő tett volt - fogalmazott a miniszter.

A jelenlegi magyar Kormánynak is bátor tettekre van szüksége - emelte ki Fellegi Tamás az ünnepi beszédében. - Az elmúlt egy évben Magyarország a szabadság és a szuverenitás útjára lépett, hiszen a Kormány döntéseivel és cselekedeteivel a nemzeti érdekek érvényesítését helyezi előtérbe - mondta a miniszter. Magyarország az Európai Unió soros elnökeként is határozottan bizonyította, hogy már nem passzív elszenvedője, hanem aktív részese az európai politikának, és képes félelem nélkül, felelősen dönteni saját sorsa felől - mutatott rá a nemzeti fejlesztési miniszter.

A tárcavezető beszédében jelezte, hogy a kormányváltáskor megörökölt belső politikai-gazdasági-társadalmi helyzetre és az elhúzódó nemzetközi válságra adott magyar válasz illeszkedik a patrióta gazdaságpolitika világszerte tapasztalható térnyeréséhez. A Kormány határozott szándéka, hogy bebizonyítsa: igenis lehet jól bánni Magyarország vagyonával, úgy, hogy az a közösség számára is látható, értelmezhető és érezhető legyen. Az állami szerepvállalás erősítéseként üzletileg és nemzetgazdaságilag indokolt esetekben az állam tulajdonosként jelenik meg a stratégiai ágazatokban, vállalatokban, hogy a hagyományos üzleti logikát felülíró közösségi érdeket hatékonyan érvényesítse - közölte a miniszter. Fellegi Tamás beszédében hangsúlyozta, hogy a kormányzás elmúlt egy évében a vagyongazdálkodás egységesítésével és a megújuló fejlesztéspolitika kialakításával sikerült megfelelő feltételeket a nemzetgazdaság állapotának stabilizálásához.

A Kormány folyamatosan figyeli és elemzi a globális folyamatokat, értékeli azok hazánkra gyakorolt hatásait, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar gazdaság ne kerüljön kiszolgáltatott helyzetbe - mondta Fellegi Tamás, aki ünnepi beszédét követően átadta a közönségnek a felújított Páneurópai Piknik Emlékparkot.A rendezvény zárásaként fergeteges hangulatot csinált a Bergendy-zenekar. Ám ha jól emlékszünk, akkor 2009-ben ugyancsak Sopronban már megtartották az utolsó koncertjüket. S most ismét eljöttek egyet zenélni...

 
kzu
A kép Sopronkőhidán készült, a fegyház melletti ideiglenes buszmegállóban. Az utasok tanácstalanul bolyonganak az úttesten a buszok közt. A Kisalföld Volán nem tájékoztatta arról az utasokat, hogy Sopronból, a Piknikre induló autóbuszok nem mennek el Sopronpusztáig, így a teltházas csuklósbusz utasai meglepődve tapasztaltak. Sopronkőhidán egy kisebb autóbuszra kell átszállniuk. Se írásos, se semmilyen tájékoztatást nem kaptunk erről, a sofőr, egyébkent korrektül próbált segíteni, de elég nehéz dolga volt. Ugyanabban a megállóban több irányba is indultak buszok.  Nehezen követhető volt az egész. Mi, utasok nem értettük: a soproni busz miért nem mehet sopronkőhidai megállóval a Piknik helyszínéig? És ha ez technikailag nem is megoldható, miért nem lehetett erről előre tájékoztatni az utasokat? Számomra, es sokak szamara a Kisalföld Volán levizsgázott, megint. Kar érte, mert a rendezvény, a piknik színvonalas, jó helyszínen, szép környezetben, a szervezőknek ezért mindenkeppen dicséret jár.
Egy pikinikező


Korábban:

Itt már igazi dzsembori kezd kialakulni. Roy és Ádám kellemesen elviselhető hangerővel szól. Többen fociznak, ping-pongoznak, csocsóznak. Ám meg lehet tekinteni a fotókiállítást, valamint az emlékművet is. Az asztalokon ingyen Heti Válasz, csak úgy stílszerűen az ünnepség fényét emelve. A nap is süt, bízunk benne, hogy nem lesz eső, és kitart a jó idő.

Az augusztus 20-i ünnepségek szombaton a Szent István templom előtti téren tartott szabadtéri szentmisével vette kezdetét.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Forester 2011. augusztus 23. 09:30
  „A soproni aug. 20i. "ünnepség"et itt találod:
  http://www.sopron.hu/Sopron/portal/front_show?contentId=24699

  Augusztus 20. a nem a sörözésről, vurslizásról szól.
  Ja, hogy ez a kutyát sem érdekli csak a idősebbeket. Minek menjünk el.
  Akkor marad a piknik, aminek a jelentését sokan nem is ismerik.
  Elfogyott a gulyás? Miért nem főztetek? ...”
 • 28. Forester 2011. augusztus 23. 09:12
  „24. mindigatutit !

  Sopronpusztánál nem aug. 20.át ünnepelték, hanem megemlékezés volt a 1989.08.19.i eseményekre.
  Csak valahogy szombaton több idejük van az embereknek kikapcsolódni.
  Miért nincs a városban program?
  Mégis hol?
  Mindenhol "hánynak érte" ! Ezért!
  Próbálták a Várkerületen, a Fő téren, A volt Piactéren, Vasas pályán, Stadionban, Fő téren ,Kempingben, stb.
  Bárhol szeretne valaki rendezvényt tartani, egyből háborognak a környékbeliek...
  Például legutóbb Miss Saigon, Volt Fesztivál, Várkerületi Tankcsapda...
  Mindenki szeretne rendezvényt de ne ott ahol lakik...
  Ezek vagyunk mi soproni polgárok! Szégyen! És lehet mindenkit szidni. De még sehol sem láttam a soproni lakók által kitalált és megrendezett eseményt.Közös pogácsasütést... Ja, hogy az pénzbe kerül és kevés vagyok hozzá és úgyse jön el senki...

  Egyébként volt komoly tűzijáték Sopronban is. Csak, hogy ne zavarjon senkit 220 km odébb volt a Fővárosban...
  Szép napot mindenkinek!”
 • 27. Margaret 2011. augusztus 22. 16:05
  „Mi lementünk a Fertő tóhoz,sétáltunk,ettünk egy jót és elégedetten hazamentünk!Persze ezt megtesszük havonta min.2-szer de ebben legalább nem csalódunk!
  Egy nagy nulla volt ez az aug.20. a Soproniak és környékbeliek részére!
  Szégyellheti magát a városvezetés!!!!”
 • 26. zoltee 2011. augusztus 22. 13:10
  „25:
  Mi teljes félreértésben állunk egymással, úgy érzem! Semmi problémám nincs a sofőrök munkájával, ők olyan körülmények közt dolgoznak, amit biztosítanak nekik. Én egyértelműen a cég vezetését hibáztatom! A menetrenddel kapcsolatban pedig pont hogy nem a késés a probléma, azt még az ember elviseli: a K.V. járatainak túlnyomó többsége HOSSZÚ PERCEKKEL KORÁBBAN megy keresztül a megállókon! Magyarul, nem késik, hanem mondjuk 11.50 helyett már 11.32 körül keresztülrobog a megállón!

  Továbbá: nem szeretném a sofőrök munkáját megtapasztalni, ahogy én sem panaszkodom és nem kérem, hogy más belelásson egy napomba. Mindenkinek, aki dolgozik, van egy feladata, amit el kell végezni, pláne, ha ez egy köz-szolgáltatás! Engem, mint utast, az eredmény érdekel. Pláne, ha mondjuk (most nem a Piknikről, hanem amúgy beszélek) még fizetek is a szolgáltatásért!”
 • 25. tboy4 2011. augusztus 22. 10:19
  „Kedves zoltee!Legjobb tudomásom szerint... közölném önnel,hogy a megállohelyek a város-é nem a Kisalföld Voláné igy nem irracionális ha kiteszi a megállokba a táblákat mint ahogyan tette a Lackner Kristof utcai útastájékóztató rendszeren elhejezett 50X50 matricával azt sem a Kisalföld Volán dolgozoi tették ki!
  -Elvállalták és megis csinálták a feladatot amivel a város vezetés megbizta öket
  -INGYENES buszjárat a Sopron köhidai aútobusz megálloból a piknik hejszinére!
  -mindemhol igy volt meghirdetve! Még a fantasztikus NAP rádioban is!
  -A menterendre visszatérve probáljon meg ön közel 17 megállo hejen megálni közben 4 körforgalom 7 forgalom irányitó berendezésen keresztül menni legalább minden 3 megálloban megvárni a"még ott valaki fut" utast és ha ezt nem teszi meg akkor megy a telefon,hogy ott hagyta a soför a megálloban váro utast! estleg még ide tudnám sorolni a ja nincs jegyem szeretnék venni jó esetben egy járaton max 3 van..és erre önnekis van mindössze 23 perce! Ugyhogy elöbb megkellene nézni egy napját a soförnek és utánna megitélni és ugy várni a megálloban.hogy már megint késik....”
 • 24. mindigatutit 2011. augusztus 22. 09:39
  „egész egyszerűen hihetetlen ,hogy meg kellett érnem azt ,hogy sopronban semmi ,zéró,0 program nem volt!!!az aug.20 az aug 20 nem pedig határáttörés!!!az más ,nem azt ünneplejük!!!!”
 • 23. apc 2011. augusztus 22. 06:56
  „Rozmaringvirágszál..
  Milyen közpénz? 100 millás eu-s támogatásból többre futotta volna...
  A városvezetők tudták a szervezők"tudását", hiszen mindent ők szerveznek évről-évre... nyitott szemmel kellett volna járni!”
 • 22. zoltee 2011. augusztus 22. 02:56
  „A Kisalföld Volánnal az a "baj", hogy már akkor is könnyű ráhúzni a vizes lepedőt, ha épp nem ők a hibásak. Én például elfogadom, hogy nehéz volt ezt megoldani, de:
  -elvállalták a feladatot, innentől nincs helye a dumának, nehéz vagy nem, meg kell oldani
  -a dolgozókkal semmi probléma, én például utaztam a buszon, meg tudom erősíteni, ami a cikkben van, hogy a sofőrök igyekeztek
  -a tájékoztatás része a megrendelésnek, szerintem. Számomra egy kicsit irracionálisnak hat, hogy majd a város fog táblákat kitenni a Kisalföld Volán megállójában, vagy matricákat elhelyezni a buszokon (lsd: például a metrópótlós utazásokat Budapesten). És ez csak 1-2 megoldási lehetőség a tájékoztatásra.

  A Kisalföld Volán talán kevesebb kritikát kapna, ha foglalkozna olyan "apróságokkal", mint a menetrend betartása és betartatása. Vicc, hogy aki rendszeresen utazik a járatokkal vidékről pl. Sopronba, már nem is nézi a menetrendet. Mondván, minek? Ahogy a diszpécser egyszer telefonon (miután panaszt tettem) mondta, a menetrend tájékoztató jellegű! Tehát, amíg egy Balatonfüredről érkező busz Peresztegre pontosan érkezik, a Győrből jövő járat pedig rendszeresen 20 (!) perccel hamarabb(!!) otthagyja az utasokat a megállóban, addig igenis jogosan kapja a kritikákat a cég!”
 • 21. tboy4 2011. augusztus 21. 20:32
  „A Kisalföld Volán emberei korrekt modon tájékoztattak mindenkit! A 12 méteres szolo autóbuszokis nehezzen fordultak meg a piknik ideiglenes buszforduloiban nem a 18 méteres csuklos autobusz ha valakinek ezt nehéz felfognia azt csak sajnálni tudom! A szervezés megvolt csak a városóll megigért segitség nem! Ugyhogy köszönet a Volán dolgozoknak! Amugy a tájékoztatás nem a Volán feladata hanem a városé lett volna ugyanis mily meglepö Ök szervezték a rendezvényt és nem a Kisalföld Volán!”
 • 20. petry 2011. augusztus 21. 17:36
  „Én itt találtam pár képet:

  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.202995866426254.49056.135764003149441”
 • 19. hundnb 2011. augusztus 21. 16:20
  „Fényképek merre vannak?”
 • 18. józanparaszt 2011. augusztus 21. 13:13
  „akinek nem tetszik az ilyesmi minek megy oda! "soproni" hsz.-hez hasonlóan én is az erdöben tekertem a Várhelyre fel.Tökjó volt! senki nem zavart!”
 • 17. petry 2011. augusztus 21. 12:57
  „Én úgy tudom, nagyon sok kisgyerekes, kerékpáros piknikező volt a helyszínen, jó hangulatban.”
 • 16. titáti 2011. augusztus 21. 11:44
  „Volt WC, de nem volt víz, hogy kezet is lehessen mosni....
  Volt szőlő, de nem vettünk, mert nem tudtuk volna sehol megmosni, így nem vettünk...
  Lehetett volna agyagozni, de nem tettük, mert utána nem tudtunk kezet mosni...

  Apróság, de sokat javított volna a helyzeten”
 • 15. Rozmaringvirágszál 2011. augusztus 21. 10:56
  „Hát bizony! Sajnos az emberek megszokták, hogy itt nekik mindig, minden ingyen jár. De miért is? Miért kellet volna ingyen sör, meg ingyen virsli, meg ingyen autóbusz, meg ingyen jobbnál-jobb fellépő zenekar, meg parfüm a buszon, meg fürdőruhás lányok a busz mellett táblával a kezükben, meg legalább 5 különféle ingyen újság, hogy mindenfajta párttag ki legyen elégítve, ingyen tüzijáték, ingyen gulyás, stb., stb.,.......... Erre szokta apám mondani: "meg a .......m nem kéne?
  Persze mindenért mindig a városvezetés a hibás?! Miért ők tudták előre, hogy ki, hogy szervez? Vagy talán nekik kellett volna bikiniben táblával a kezükben ott állni a buszoknál? Vagy talán a saját fizetésükből kellett volna fizetni az ingyen sört a városban? Mert, hogy a közpénzből talán ebben a nehéz helyzetben nem kéne! Mert ha úgy történik akkor meg az a baj!!! Egyeseknek semmi nem jó. Az a lényeg, hogy lehessen mindig valakit ócsárolni, szidni, megalázni, piszkálni....... Térjetek már észre! Vagy inkább üljetek otthon és igyátok azt a sört amit saját pénzből vettetek!”
 • 14. AzIgazsagZsoldosa 2011. augusztus 21. 10:49
  „Alapvetően már a címében is az volt benne, hogy Családi Piknik, mégsem családbarát rendezvény volt ez. Ha autóval nem lehetett kimenni, akkor egy 3-6-9-12 hónapos, 1-2 éves gyerekkel miként lehetett volna? Sajnálatos, hogy a szervezők nem gondoltak a kisgyerekes családokra egy családi rendezvényen. MÉg sajnálatosabb, hogy megint a hideg sör lett kiemelve a beszámolóban...”
 • 13. Dewmist 2011. augusztus 21. 09:46
  „Kedves kommentelők! A helyi médiákban, a rendezvényt népszerűsítő hirdetéseknél világosan le volt írva, hogy a börtöntől (!!!) ingyenes buszok viszik tovább az autóval, busszal érkező piknikezőket. Mit kellett volna még tenni? Helyezzenek ki minden fához óriásplakátokat?”
 • 12. bringás 2011. augusztus 21. 09:25
  „Aki nem volt kint a Sportcentum mögött, az nem maradt le semmiröl. Ennél rosszabb 20.-i rendezvény még sosem volt Sopronban! Sem vursli, sem helyi gyártásu sör, se tüzijáték nem volt. És ezek a rendezvények évröl évre alulmúlják egymást!
  Köszönjük szépen nektek "kedves" város vezetés.”
 • 11. Bella.Ernő.János 2011. augusztus 21. 08:27
  „A szakértő városvezetés megint nagyot alakított ! Csak igy tovább de ezt még tanulni illene !”
 • 10. Wotan01 2011. augusztus 21. 07:53
  „A TV Híradó Lobenwein Norbertet, mind a Páneurópai Piknik egyik főszervezőjét mutatta be! Köze nem volt hozzá!!!
  Aki valóban ott volt az édesapja volt, aki azóta sajnos elhunyt!
  Bergendyék pedig pedig kutyaütők!”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépült a családi piknik helyszíne - fotók

Az önkormányzat ingyenes buszjáratokat indít augusztus 20-án a Családi Piknikre. A buszok a Lackner… Tovább olvasom