Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Jelnyelven a boldogító igen

Megyénkbeli kezdeményezés, hogy a Nyugat-Dunántúlon hallássérült embereknek jelnyelvi tolmácsszolgálatot szervez a Máltai Szeretetszolgálat. Sopronban évek óta több szakember is foglalkozik jeltolmácsolással. Itt fordították le az első
jelszótárt is.
Hulman Istvánné a jeleléssel érteti meg magát a többszörösen fogyatékos gyerekekkel is.
A Nyugat-Dunántúlon szervezik meg azt a jeltolmácsszolgálatot, amely a hallássérült embereknek segít a hivatali, jogi, gazdasági, egészségügyi és közéleti ügyek intézésénél – adta hírül a Kisalföld hétfői számában. A soproni jeltolmácsok is szívesen részt vesznek a győri székhelyű kezdeményezés céljainak megvalósításában.

Több ezres szókincs

– A jelelés nemzetközi nyelvnek is mondható – fejtegeti Hulman Istvánné. – Aki ezt gyermekkorában vagy később elsajátítja, az a Föld másik felén is jól elboldogul vele. Az anyát például mindenütt úgy fejezik ki, mintha egy asszony megkötné a kendőjét, az apát bajuszt pödrő mozdulat érzékelteti, a szeretetet a szív körül végzett köröző mozdulat mutatja. Több ezer szó szerepel a hallássérültek „jelszótárában", amelynek valós szótára is létezik több mint másfél évtizede már, de annak már újabb változatát is kiadták. Az első könyv fordításában a soproni szakember, Szakály Ernő is részt vett.

Az élet minden területén

A jelelésre szükség lehet az élet minden területén, de adott esetben törvény is előírja használatát. A bíróság előtt, különféle perekben, közjegyzőnél, hitelfelvételkor hallássérült embereknek pontosan érteniük kell mindent. A legszebb azonban az, amikor az anyakönyvvezetőnek kell közvetítenie a hivatalból kirendelt jeltolmácsnak. Adott esetben a boldogító igent is a jeltolmács segítségével mondja ki a menyasszony.
– A legutóbb egy bűncselekmény elkövetésének gyanújába keveredett az egyik siketnéma fiatalember, végül a részletes kihallgatás során tisztázta magát, boldog voltam, hogy segíthettem neki – mondja Hulman Istvánné. A soproni jeltolmács hölgy egyébként már annyira ismeri a jelelési változatokat, hogy a vidékenként eltérő „tájjeleléseket" is felismeri. Tehát meg tudja állapítani a jelbeszéd során, hogy egyik-másik diákja vagy azok a felnőttek, akikkel kapcsolatba kerül, az ország melyik részéből származnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jut pénz fejlesztésekre Fertődön

Szűkös évnek néz elébe Fertőd: a civil szervezetek, egyesületek, alapítványok támogatására a tavalyi… Tovább olvasom