Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Jelentős megszorítások lesznek Fertődön

Az önkormányzati intézmények Fertődön idén 22 millió forinttal kevesebb állami normatívát kapnak, mint tavaly. Emiatt várhatóan öt alkalmazottat el kell bocsátani.
Hétfőn este tartotta közgyűlését a fertődi képviselő-testület. A napirendi pontok között az idei költségvetés elfogadása is szerepelt. A kisváros 2010-ben több, mint egymilliárd forintból gazdálkodik.

A kormányzati megszorító intézkedések miatt az önkormányzati intézmények idén 22 millió forinttal kevesebb állami normatívát kapnak, mint tavaly. Emiatt várhatóan öt alkalmazottnak kell felmondani, illetve csökkentik a dologi kiadásokat. A végkielégítések kifizetésére egyébként pályázatot ad be a város. A Bursa Hungarica ösztöndíjat pedig eltörlik.

- Az állami normatíva csökkenést önkormányzatunk nem tudja kigazdálkodni, így ezt kénytelenek voltunk az intézményekre áthárítani - mondta el a kisalfold.hu-nak Fülöp Géza polgármester. - A civil szervezetek, alapítványok, valamint a német nemzetiségi önkormányzat támogatása is csökken. A cafetéria adóterheit pedig a munkavállalóknak kell megfizetniük. A folyószámlahitel harmincnyolcmillió forint. Célunk, hogy ez a jövőben ne emelkedjen, illetve vissza tudjuk fizetni.

A polgármester sietve leszögezte, a pályázati pénzekhez megvan az önerő, ugyanis ezeket az összegeket elkülönítették a költségvetésben. A tervek szerint mintegy 62 millió forintból hozzák létre a Haydn-sétányt, az 50 milliós támogatást már megnyerte a kisváros.

Az általános iskola felújítására is pályáznak. Ez utóbbi önrésze 60 millió, a kivitelezés teljes összege 200 millió forint. A legnagyobb beruházás a városközpont rehabilitációja lesz. Itt a saját erő 130 millió forint, a összes költség pedig meghaladja a félmilliárd forintot.

A kisváros sportéletében is változást hozhat az idei költségvetés. A labdarúgó egyesület az első félévben megkapja a működéshez szükséges összeget. Ezt követően teljesítmény arányos támogatásra térnek át.

Amennyiben a labdarúgók egy osztállyal feljebb lépnek, akkor továbbra is jár a pénz, ha maradnak a megyei harmad osztályban, akkor csökken a juttatás.

Olvasóink írták

 • 7. okos_jóska 2010. február 21. 00:15
  „moderálva off”
 • 6. quaestor 2010. február 17. 19:17
  „Ne hasonlítsuk Fertődöt Fertőszéplakhoz azért. Példának okán hová is fizet iparűzésit a Velux??? Mindenhol vannak pozitívumok és negatívumok is egyaránt. De ettől függetlenül tény, hogy hiába város közigazgatásilag Fertőd, az a valóságban csak egy község szintjén mozog. A kettő között pedig szakadéknyi a különbség.
  Az is tény, hogy valóban életveszély kerékpárral közlekedni Eszterháza és Süttör között. A Polgármesteri Hivatal is elég rideg. Minden reggel, ha nincs kedvem kerülni, hétfőn és csütörtökön valami iszonyat a munkanélküliek, s egyéb okból kifolyóag a M.Kp. Fertődi Kirendeltségén várakozók helyzete. Nem értem, miért nem lehet annál a 3-4 db széknél kicsit többet elhelyezni azon a folyosón? Nem hiszem, hogy ez politikai vonatkozású kérdés volna. Szóval ilyen apró dolgokra (is) oda kéne figyelni, és több kedvesség az ügyfelek és a lakosság felé!!!”
 • 5. m.istván 2010. február 17. 16:20
  „2#,durva....xarból nemlehet várat építeni.ha más a meglátásod,indulj a következő választáson,és bizonyítsd be.vagy????akkor kevesebb ídőd marad a családodra,és ingyen kéne ráadásuil csinálni????--- lásd:önkormányzati képviselők...---- ja!! igy már értem...értelek kislány.”
 • 4. evelin58 2010. február 16. 23:01
  „Ez város???Csak azért,mert itt az Eszterházi kastély!!!!Különben semmi érdemleges nincs.A járdák meg felháboritóak,az ember a nyakát törné,a kastély elött,-közben.-utánna.Nézzék meg Fertöszéplak utcáit!Pedig az csak falú!Igaz a polgármesterünk tett is érte éveken keresztül.De itt???Nincs egy kerékpárút a CBA-ig veszélyes közlekedni biciklivel,mikor csapják el az embert.Az a pár vállalkozó butikos aki a Fő utcában van?Aztán kifujt!A Fertöszentmiklos is város,de mennyivel nagyobb a különbség a kettö között!!!!!!A polgármesteri hivatalra is ráférne egy kis felujitás,mert nagyon ódon, hideg-rideg ott minden!Hajrá!”
 • 3. gall 2010. február 16. 21:42
  „hugo,1# ....a szőlőtulajdonos elment nyugdíjba szeptembertől:-)”
 • 2. durva 2010. február 16. 16:38
  „eddig sem történt semmi érdemleges fertődön , ezután még annyi sem!”
 • 1. hugo 2010. február 16. 15:57
  „Sajnos ide is elért a válság...Bár talán most realizálódni fog a helyzet, nem lesz plusz létszám...nem szőlőmetszés lesz munkaidőben...Fel a fejjel!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi Bál Sopronban

Hamarosan újra megrendezik az immár hagyományossá vált Erdélyi Bált Sopronban. Ezúttal február 20-án… Tovább olvasom