Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Javíthatatlanul rossz a város költségvetése?

A Polgári Összefogás szerint Sopronnak 1990 óta nem volt ilyen koncepciótlan költségvetése.

Sopronnak 1990 óta nem volt ilyen koncepciótlan, javíthatatlanul rossz költségvetése, mint idén. A Polgári Összefogás frakció éppen ezért nem szavazza meg a tervezetet – jelentette ki Abdai Géza frakcióvezető.

Olyan mértékben nőtt az önkormányzat hitelfelvétele, hogy annak hatása nem csak ebben az évben, hanem hosszabb távon is behatárolja a város lehetőségeit, mondta el Sopron 2005. évi költségvetés-tervezetéről Abdai Géza. A Polgári Összefogás frakcióvezetője hozzátette, a költségvetés főösszege 22 milliárd forint, ami 3 milliárddal haladja meg a tavalyit. Ezt a bevételi oldalon kizárólag hitelfelvétellel és az önkormányzati vagyon értékesítésével tudják biztosítani. Vagyis minden eddiginél jobban nő a vagyonfelélés, az összességében 5,5 milliárd forintos hitelállomány pedig duplája lesz, mire visszafizetik.

Nem történt változás

A frakció szerint elfogadhatatlan, hogy működésre 1,5 milliárd forinttal többet fordítanak, mint amire megvan a fedezet. Ilyen önkormányzati többséggel, mint amivel jelenleg rendelkezik a városvezető koalíció (15:11) meg kellett volna hozni azokat a döntéseket, amik hosszú távon megoldják a problémát, és kezelhetővé teszik a pénzügyi tervet. Még akkor is, ha ezek népszerűtlen intézkedések. A polgármester a megválasztását követő első felszólalásában vázolta a rendkívül rossz helyzetet, és ígéretet tett arra, hogy rendbe teszik a város dolgait. Ez a két év alatt nem történt meg, szögezte le az ellenzéki politikus, aki megjegyezte, a gazdasági javulást hozó döntéseket természetesen ők is támogatták volna.

– Nem kellene mást tenni, mint hasznosítani azokat a tanulmányterveket, amiket különböző szakértőkkel készíttetett a városvezetés. Ha ezek nem a fiókokba kerülnek, hanem szakmai vitára bocsátják és megvalósítják, akkor most nem lenne ilyen mértékű a működési hiány, fejtegette Abdai Géza.

Hitel- és a vagyonfelélés

A fejlesztési hiteleket előkészítetlennek tartja a frakcióvezető. Mint mondja, 400 millió forintot szán a város útfelújításokra, amihez további 400 millió állami támogatásra számítanak. Ez az összeg tízszerese annak, amit tavaly az Újteleki utcára költöttek, vagyis tíz hasonló nagyságrendű beruházást lehet belőle megvalósítani. Senki nem vitatja, hogy rendbe kell tenni a katasztrofális állapotban lévő utakat, de hol tart az előkészítés? – teszi fel a kérdést az ellenzéki politikus, majd tovább sorolja a kritikai észrevételeket.

Sopronban 2005-ben minden eddigit meghaladó ütemben folytatódik az önkormányzati tulajdon eladása. Ebben az évben – a Hotel Rózsadombért kapott 900 millióval együtt – 2,1 milliárd forint értékű vagyont él fel a város. Az előző négyéves ciklusban összesen volt ekkora mértékű az ingatlanhasznosítási bevétel.
Összegezve a frakció álláspontját Abdai Géza kijelentette: a költségvetést a hitel- és a vagyonfelélés jellemzi, ezt a szemléletet pedig módosító indítványokkal sem kívánják hitelesíteni. Frakciójuk a végszavazáson nemmel fog voksolni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi leépítések

A Nyugat-Magyarországi Egyetemen is folytatódik a létszámleépítés, mert az idei évre tervezett – törvény által előírt – béremeléshez nincsenek meg a források. A kedden ülésező Magyar Rektori Konferencia a kormányhoz fordul segítségért – jelentette be dr. Faragó Sándor rektor. Tovább olvasom