Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Javaslat: Sopron járásközpont lesz

A tervezet szerint Sopron mindenképpen járásközpont lesz. Fertőd és Fertőszentmiklós viszont nem, mert ez más, mint a kistérség.

Öt járás jöhet létre Győr-Moson-Sopron megyében, ha a kormányzat elfogadja a kormányhivatal javaslatát - közölte Széles Sándor kormánymegbízott. Területfejlesztési okok és az önkormányzati együttműködési lehetőségek indokolják ezt a számot. Ha az ötjárásos rendszer valósul meg, akkor Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Csorna lehet a központ, ha pedig hétre emelkedik a szám, akkor Pannonhalma és Tét csatlakozhat ezekhez.

Alközpontot – ahol kormányablak is működik majd – Jánossomorján, Fertődön, Fertőszentmiklóson, Beleden és Lébényben alakíthatnak ki.

A kormánymegbízott az MTI-nek megemlítette: a járási határok nem okvetlenül esnek egybe a kistérségiekkel. Mosonszentmiklós már jelezte is, hogy - az Öttevénnyel való együttműködés miatt - szeretne a győri járáshoz tartozni. Széles Sándor szerint a szaktárca most értékeli a javaslatot, amelyet reményeik szerint még ebben a hónapban társadalmi vitára bocsáthatnak, így azt valamennyi helyi önkormányzat, civil szervezet és államigazgatási szerv is értékelheti.

A jogalkotási program szerint az idén januárban nyújthatja be a kormány, és márciusban fogadhatják el a képviselők a járások kialakításáról szóló előterjesztést. Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára tavaly december 7-én Zalakaroson kifejtette: a 2013-tól létrejövő járások kialakításának alapelve, hogy egyetlen járás sem érhet túl a megyehatárokon és azok legfeljebb 30 kilométeres körzetűek lennének. A járási rendszer 1983-as megszűnésekor 83 járás volt, ezzel szemben most várhatóan 160-170-et alakítanak ki - tette hozzá.

Jelenleg 175 kistérség van az országban, a tényleges térségszervező városok száma mintegy 200, várhatóan ezek figyelembevételével szerveződnek majd a járási hivatalok, amelyek államigazgatási feladatokat látnak majd el a megyei kormányhivatal szervezeti egységeként.

Olvasóink írták

 • 14. Jerry 2012. január 08. 21:02
  „(11) Magyarország f?városa Budapest.
  (12) Magyarország területe vármegyékre, városokra, községekre tagozódik. A városokban
  kerületek alakíthatók.
  (13) Születésével a magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár. Sarkalatos törvény a
  magyar állampolgárság keletkezésének vagy megszerzésének más eseteit is meghatározhatja.
  (14) Magyarországvédelmezi állampolgárait.
  Csak egy kis idézet a mai magyar alaptörvényből.Itt nincsen szó járásokról,csak vármegyékről.Lehet, hogy majd a vároko járnak épííteni várakat?Hát sopronban van vár/rom/ Győrben is egy pici, Óváron egész jó még a vár, Kapuváron is, akad belőle valami, Csorna meg már ugyis régóta vár a fejlődésre.”
 • 13. öröksoproni 2012. január 08. 15:24
  „Vissza a múltba: megint Győrbe kell majd járni mnden fontosabb dologért?”
 • 12. vitriol2 2012. január 08. 05:28
  „és járást majd a gyorsnaszádos fogja "felavatni"?
  de addig is :

  Köszönjük néked Orbán elv-társ,
  Tiéd a hálánk tiszta lángja ég.
  Reád ha nézünk, büszke a arcunk,
  Virágot hintünk amerre mész.

  Fogadjuk néked Orbán elv-társ,
  Utadra lépünk, Te vezess tovább!
  Tavasszra nyílló gyermeki nótánk,
  Elébed hajlik, mint virágos rét

  tehát :
  "Köszönjük néked Orbán elv-társ" azt a sok "jot" amit adtál nékünk-AME

  Gould1985 2012.01.07. 15:46

  NEM VAGY EGYEDÜL- sokan vagyunk-már- és egyre többen”
 • 11. Wotan01 2012. január 08. 03:49
  „Intézményeink egy jelentős részét átveszi az állam, a járások átveszik a Polgármesteri Hivatal feladatait. Eddig értem. de mi a fenét fog csinálni a polgármester, a két alpolgármester, a jegyző, és az a rengeteg hivatali dolgozó????
  Lehet, hogy ezek is átköltöznek a a Fő tér 5 alá, és akkor a Fő tér 1-t el lehet adni, utána meg feljelenteni az eladót????”
 • 10. Hozzászóló 2012. január 07. 20:30
  „#4. A járási hivatalok átveszik az állami feladatokat a polgármesteri hivataloktól.”
 • 9. babapofi 2012. január 07. 17:37
  „Tisztelt előttem szólók! Sajnos van félnivalónk,mert a fiúk új szavazóbázisokat hoztak létre maguknak.Az új/régi állampolgárok által választott képviselők biztos,hogy nem a mondjuk baloldalt erősítik majd!Ki hálából,ki régi vélt vagy valós sérelemből,ki kicsinyes bosszúból,vagy egyszerűen politikai beállítottságból fog a FIDESZRE és önállóságát rég elvesztett KDNP-re voksolni.A JOBBIK meg nevető harmadik lehet (Dél-Amerikai és Ausztráliai nemzettársak).Mi kalandvágyból itt élők meg magasról le leszünk sz..va!”
 • 8. Gould1985 2012. január 07. 15:46
  „Az a legrosszabb, hogy a saját hazámban érzem a tudatlanságom miatt egyedül, és bizonytalanságban. De mégis kit lehetne megkérdezni, ki tudja, mi történik? Kezdem azt gondolni, hogy lassan kezdhetek félni a jövőm miatt...”
 • 7. kisnagyi 2012. január 07. 13:50
  „Kedves Olvasók!

  Elnézést olvasók csak így tudok hozzászólni a hozzászólhatatlanhoz.
  Miért csak 1 órán keresztül lehetett hozzászólni a Változás: Átszervezések a soproni tűzoltóságon című cikkhez?(2012. 01. 03. Nyugatmagyar. hu Soproni oldal) talán, mert lenne véleménye más olvasóknak? Ezt nevezik cenzúrának? Mert én olvastam egy hozzászólást a cikk után, ami nem sértett senkit csak egy hivatását szerető több mint 10 éve tűzoltó irt le elkeseredettségében, amiben én nem éreztem sértőt az esetleg csak önmagára nézve sértő, hogy az állam így szórakozik az életmentő hivatást választokkal.”
 • 6. Kuvasz 2012. január 07. 12:28
  „Jó, hogy egyszerűsödik és olcsóbb lesz az államapparátus.
  Egy va...ag pénzt kidobnak a fiúk olyasmire, ami már évtizedek óta senkinek nem hiányzott.
  Hejh de gazdag ország vagyunk, és ahogy írjátok a seggünk meg kilóg.
  Üdv. fiúk, amit lehet, még rontsatok el, csak ember legyen, aki ezt valamikor rendbe hozza.”
 • 5. rangabuga 2012. január 07. 10:20
  „Gould1985! Nem vagy butus és nem vagy egyedül.Szűkebb lakókörnyezetemben is sokan vagyunk akik szinte semmit nem értenek a történésekből.Mi a "buta" nép vagyunk, akik önmagukat hibáztatják a tájékozatlanságuk miatt.Választottunk olyanokat akik bennünket semmibe vesznek / csak eszköz voltunk, így is kezelnek minket/.Mikor találkoztál az országgyűlési képviselőddel, mikor tartott fórumot, hogy megértesse veled vagy legalább megnevezze a történések okait? Mi az egyszerű köznép -szerintük-nem is érthetjük a nagypolitika történéseit,de következményeiért mindannyian fizetünk.Most már csak azt tehetjük, hogy jól megfontoljuk jövőbeni döntéseinket- a nem szavazok, nem járható út.A fő baj odafönt van!Vígasztaljon az, hogy a világ sem érti az országbéli történéseket.A címlapok számával már eddig is világrekorderek vagyunk.”
 • 4. Gould1985 2012. január 07. 09:56
  „Magyarázza meg valaki, ez mire lesz jó? Irónia nélkül kérdezem... Kezdem nagyon butusnak érezni magam, amiért nem tudok hozzászólni, hogy ez a sok alkotmányozás, sok törvénykezés jó-e. Butusnak érzem magam, amiért nem látom, mi lesz a nyugdíjammal. Butusnak érezni magam, amiért nem látom, miért jobb nekem ez az adózás, amikor most havi 8-10 ezerrel kapok kevesebbet (Cafeteriáról nem beszélek, azzal együtt ez 30 ezer kiesés havonta). Butusnak érzem magam, amiért egy év alatt eljutottam odáig, hogy nem érzem magam biztonságban... Valaki írja le, ha tudja, mire jó ez az egész, mert már semmit sem értek. Miért van, hogy az országban azt mondják, olyan erősek vagyunk, mint Mr. Norris, de akkor mik ezek a leminősítések? Ha jó nekünk, miért tüntetnek emberek? Én nem érzem, hogy jobb lenne nekem. Büszke vagyok, hogy magyar vagyok, de nem tartom magam szerencsésnek...”
 • 3. creat 2012. január 07. 06:53
  „Igen! Ez az! Ez kell a magyarnak!
  A seggünk ki van a gatyából és megint valami fölöslegesre költenénk a pénzt!
  Vajh mit oldanának meg ezek a hivatalok, amit eddig nem lehetett elintézni?
  Még mindig van, akinek eddig nem tudtak pénzt, paripát juttatni a hűségéért? Erre a kis időre már fölösleges ám!
  Köszönöm 300 forintosok!
  Ne tűrjük már tovább az ámokfutást!”
 • 2. nága 2012. január 06. 19:46
  „Hogy is van ez? Sopron megyei jogú város és járásközpont is lesz? Érdekes szitu!”
 • 1. ÁrtatlanBárányka 2012. január 06. 19:11
  „És lesz majd ispán meg szolgabíró meg pecséthordó is?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeszélyes Andrea : Viharos szél megyeszerte

Erős, viharos északnyugati széllel hideg levegő zúdul a Kárpát-medencébe, a légnyomás a tegnapi erős… Tovább olvasom