Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Izzik a tőzeg Sopronpusztánál

Sopronpuszta közelében még mindig izzik a szerdán meggyulladt tőzeg, amelyet a közterület-felügyelők fedeztek fel, kutatva a sopronkőhidai légszennyezés okát.
Csak próbafúrásokkal lehetne felmérni a felszín alatti izzó területet.
A szakemberek kizártnak tartják, hogy ennek füstje érné el a közeli települést. Az elmúlt időszakban több bejelentés is érkezett a különböző hivatalokhoz, hogy Kőhida környékén éjszakánként égetnek. A lakótelepre szúrós, kellemetlen szag árad, az autókra pedig sárgás pernye hull. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Hivatal szakemberei azonban a helyszíni bejárás során nem bukkantak égetés helyszínére. A soproni polgármesteri hivatal igazgatási irodájához is érkezett panasz.

Erre reagálva az irodavezető a feltételezett helyszínre küldte a közterület-felügyelőket, akik az elhagyatott területen többórás kutatás után izzó tőzeget fedeztek fel. Értesítették a tűzoltókat, akik szerdán kivonultak, s megkezdték az oltást.

Körülárkolták

– Közel 2000 négyzetméteren izzott a tőzeg – mondta Wágner Attila oltásparancsnok. – A terület meglehetősen elhagyatott és nehezen megközelíthető. Mintegy másfél-két méter mélységűre becsültük a tőzeg vastagságát. Amit lehet, megtettünk, de nincs annyi víz, amennyivel a teljes területet eliszaposíthatnánk. Az izzás nem új keletű, hiszen a kérdéses részt korábban már körülárkolták.

A terület a Tanulmányi Erdőgazdaság gondozása alatt áll. Göde József igazgatási előadóval és Széleskúti Zoltánnal, a Sopron Környéki Erdészet vezetőjével tegnap délután jártuk be a helyszínt. Sopronpusztától néhány száz méterre már érezni lehet az enyhe füstszagot. A kavicsos úttól talán 200 métert haladva, árkon-bokron át lehet eljutni az izzó tőzeghez.
– Ez a rész az állami gazdaságé volt – tájékoztat Széleskúti Zoltán. – Mi az ÁPV Rt.-től kaptuk meg kezelésre. Nemesnyárakat ültettünk, de sajnos – mint látható – alig fogant meg néhány. A tőzeg még a múlt évben gyulladt meg. Az általunk biztonságosnak vélt körben körülárkoltuk, többet nem nagyon tehetünk. A tőzeg nem ég, hanem a felszín alatt izzik, kizárt dolog, hogy füstje Kőhidáig érne.

Kis füst, pernye nélkül

– Csak próbafúrásokkal lehetne pontosan felmérni, hogy mekkora itt a tőzeges terület – veszi át a szót Göde József, aki cége tűzvédelmi és környezetvédelmi felelőse is. – A Hanságban egyes leírások szerint helyenként 60–100 évig is égett a tőzeg. Itt a környéken számos kisebb-nagyobb gödör található, ami arra utal, hogy a felszín alatt izzó tőzeg egyszer csak elfogyott. Ezzel gyakorlatilag – hacsak nem kap lángra – nincs mit tenni. Azt viszont kizártnak tartom, hogy innen áramlana a füst Kőhidára. Pernyéje pedig egyáltalán nincs. Feltételezésem szerint inkább különböző kábelek égetése okozhat nagy füstöt és sárgás pernyét. Ennek kiderítése nem a mi feladatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilposták Ausztriában

Ausztriában 2000-ben kezdődött a posta modernizációs programja. Ennek során új szolgáltatórendszert… Tovább olvasom