Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Itt nem készül hamis bor

Az Országos Borminősítő Intézet (OBI) közelmúltban lezárult vizsgálata szerint az ellenőrzött borok 12 százaléka volt hamis, 43 százalékuknál pedig minőségi problémákat találtak. Információink szerint a soproni borvidék mintái között nem volt „pancsolt” bor.

Sok a felesleges bor

– Szinte elképzelhetetlen, hogy a mi borvidékünkön hamis bor készüljön – mondotta dr. Székely Lajos, aki fél évszázada kíséri figyelemmel a soproni bor útját és az első tudományos leírását adta a kékfrankos szőlőnek. – Jelenleg is sok a felesleges bor a pincékben, tehát senkinek sem érdeke, hogy hamis nedűt készítsen. Örülnek, ha megszabadulnak a felesleges készletektől, hiszen hamarosan itt a szüret, kell a hely az új bornak. Annyi a felesleg, hogy nagyobb tételben már 90 forintért is eladják a bort, pedig ősszel 83 forintot is fizettek a kékfrankos szőlő kilójáért. A termelőket inkább az foglalkoztatja, idén mennyi lesz a felvásárlási ár, mert félnek, hogy csak ötven forint körül alakul majd. A borhamisítás „hagyományosan" az ország más vidékére jellemző. Lehet „bort" készíteni törkölyből, cefréből és még sok minden másból, adalékanyagok és cukor felhasználásával, de megismétlem, ez egyáltalán nem jellemző a mi vidékünkre és senkinek sem érdeke.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) felkérésére az Országos Borminősítő Intézet különféle kannás és palackos borokat vizsgált. A végeredmény meglehetősen lehangoló, hiszen a minták 12 százalékát találták hamisnak, 43 százalékuk pedig rossz minőségű volt. A részletekről – megnevezve a borhamisítókat – a jövő héten tartanak sajtótájékoztatót. Lapunk úgy tudja, a soproni és Sopron környéki borászok nyugodtan aludhatnak.

210 mintát vizsgáltak

– Nem szeretnék az országos tájékoztató előtt mindenre kiterjedően beszélni, annyit azonban elárulhatok, hogy a 210 minta – amelyeket érzékszervi és laboratóriumi vizsgálatoknak vetettünk alá – reprezentálja az összes borvidéket – mondotta Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Néhány üzemet már bezártak, mások jelentős minőségvédelmi bírságra számíthatnak.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa azért kezdeményezte a vizsgálatot – amelyet ötmillió forinttal támogatott –, mert megerősödött a gyanú, hogy a piacon egyre több olyan bor található, amelyekben több a hozzáadott cukor.

Magas követelmények

– A borvidék és a termelők rangja sem engedi, hogy hamis bort dobjunk a piacra – vélekedik Iváncsics Zoltán. – Arról nem beszélve, hogy a fogyasztók és partnereink is egyre magasabb minőségi követelményeket támasztanak. Ma már olyan nagy a konkurencia, hogy a vevők esetleges elvesztését nem lehet kockáztatni. Aki az uniós piacokra is szeretne betörni, annak pedig meg sem fordul a fejében a borpancsolás, mert hosszú időre hiteltelenné válna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végtisztesség túlsúllyal

A soproni kórházban meghalt az férfi, akit az elmúlt héten testsúlya miatt tűzoltók segítségével… Tovább olvasom