Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Interjú Székely Norberttel! képgaléria

A kisalföld.hu vendége volt péntek délután Székely Norbert, az MKB Euroleasing Sopron kosárlabdacsapat edzője. Olvasóink megtudták, kényes feladat lányokkal dolgozni - vallotta az edző.

Péntek délután a kisalföld.hu vendége volt Székely Norbert, az MKB Euroleasing Sopron kosárlabdacsapat edzője. A Magyar Kupa-győztes csapat trénere egy órán keresztül válaszolt az olvasóknak.

Kosárbarát: - Először is gratulálok a kupa megnyeréséhez! Látszott hogy nagyon rákészült mindenki. Elsősorban mentálisan ami nem volt jellemző az utóbbi hónapokban. Igénybe vettek talán külső segítséget is a felkészülésben (pl. pszihológus) hogy ennyire összeállt minden?
Székely Norbert: - Igen, igénybe vettük, ennek köszönhető, hogy a csapat mentális állapota ilyen magasra jutott. Elsősorban a szakmai munka mérvadó, de az élsport velejárója, hogy pszichológust, masszőrt - és más olyanokat, akik a teljesítményhez hozzá tudnak tenni - segítségül hívjunk. 
 
Fotonos: - Mi a véleményed a másik megyei csapat a Seat játékáról?
Székely Norbert: - Szimpatikus munkát végeznek Győrben. A magyar kosárlabdának szüksége van ilyen csapatokra. Egyelőre a két csapat szervezettsége között nagy a különbség. Szerintem van esély számukra az előrelépéshez, de ennek záloga az utánpótlásnevelésben van...
 

Audidi: - Mi kellene ahhoz, hogy a női kosarasok is olyan eredményt érjenek el, mint a kézisek?
Székely Norbert: - Szervezettség, utánpótlásnevelés, pénz és elhivatott szakemberek. Ezek sorrendje nem feltétlenül az általam elmondottak, hiszen ezek mind szükségesek ahhoz hogy jobbak legyünk...
 
Wuki: - Én nagyon komolyan odavagyok a sportoló csajokért. Te edzőként, hogyan tudsz elvonatkoztatni?
Székely Norbert: - Lehet bírni, a nők nagyon hálás alanyok a munkához. Az biztos, hogy addig, míg egy férfi azt kérdezi hogy "miért?", a nő azt kérdezi hogy "hányszor?". Én ezt tök pozitívan gondolom. Képes vagyok ráhangolódni az ő emocionális állapotukra.
 
Wuki2: - A női öltöző is olyan gáz mint a férfi?
Székely Norbert: - Megnyugtatlak, a női öltöző is hasonló, de az illatok egy kicsit jobbak...

Sopronirizo:
- Gratulálok a kupavédéshez, mitől sikerül a lányokat így összerakni, hogy ennyire összeszedettek voltak?
Székely Norbert: - Ez elsősorban szakmai kérdés, továbbá mentális, pszichés jellegű, ezt komplexen találtuk el. Háromhetes kemény terhelés után a felszabaduló energiák jó hatást értek el. Jó érzés volt hogy így működött. Ugyanakkor óva intek  mindenkit attól, hogy azt higgye, ez a csapat mindig így fog teljesíteni. Fiatalok a játékosok, hullámzó a teljesítmény. Valamikor sikerül, valamikor nem. Most ihletett állapotban vagyunk, és bízunk benne hogy ez sokáig így marad.... 

Euroliga: - Lehet már tudni valamit a jövő évi keretről?
Székely Norbert: - A kérdező jól látja hogy merre haladunk. Sajnos az elmúlt évhez képest gyengébb lett a csapat. Nem szeretnék semmit sem ígérni a csapatösszetételről, mert ez nem az én feladatom... A szakmai észrevételeim alapján Török Zoltán állítja össze a csapatot. Egy biztos: hozzánk fiatal, dolgozni szerető játrékosok jönnek, akik eldönthetik, hogy mi az érték a számukra (hogy itt szeretnének játszani vagy más kihívásokat keresve egy orosz vagy francia bajnokságba szeretnének továbblépni)
 
Airjordan: - Ugye a bajnoki elsőséget is sikerül megvédeni?
Székely Norbert:
- Nehéz lesz a címet megvédeni. Azt hiszem hogy továbbra sem feltétlen mi vagyunk az esélyesek, de a győzelem nagy önbizalmat ad. Egyelőre a következő feladatokkal foglalkozunk....

Zoli:
- Milyennek látja az utánpótlás helyzetét?
Székely Norbert: - Katasztofálisnak, és sajnos az eredményeink is ezt mutatják. Nem vagyok jós, de látható volt hogy a női utánpótlás kiesik az európai A-ligából. Ez nagyon negatív tendencia. De bizonyos műhelyek elkezdtek felemelkedni. Felsimerték, hogy csak ez az egy út van ahhoz, hogy továbbléphessünk. A külföldi játékosok igazolásán túl a hazai bázis építése is szükséges. 
 
csipkebokor: - Ki nyeri az olimpiai kosárdöntőket férfi/női?
Székely Norbert: - Az olimpiai döntőket ebben az évben fogják megrendezni és valószínűleg Pekingben. (nevet...) Az én szurkólói ambícióim az argentin és spanyol csapatot buzdítják. De el tudom képzelni hogy férfiak között az amerikai győzedelmeskedik. Nők között az ausztrál, az amerikai és az orosz csapatot is esélyesnek látom. 

Misike: - Egy hímsoviniszta kérdés: milyen nőkkel dolgozni? Hogy oldja meg a konfliktusokat? Bemegy a női öltözőbe? Mikor?
Székely Norbert: - Az öltözőbe bemegyek, de van egy jó segítőm Seres Éva személyében. A meghosszabbított kezem így beér az öltözőbe. Sokszor kell bemenni, de csak akkor, ha erre okot lát az ember. Kérni vagy utasítani néha szükséges....

Raplis: - Lányokkal, nőkkel dolgozni mindig kényes feladat. Miben látja a legnagyobb nehézséget?
Székely Norbert: - Kényes feladat, de nem nehezebb mint férfiakkal együtt dolgozni. 14 éve vagyok edző. Voltak fiú és lánycsapataim. Mindegyiknek megvan a nehézsége és szépsége. A nők emocionálisabbak, ezért nagyobb szerepe van a pedagógiának. Ha nevelve közelítünk hozzájuk, akkor nagyon könnyű nőkkel dolgozni.
 
 
sportszerető: - Székely úr, gratulálunk a remek teljesítményhez. Ígért valamit a lányoknak győzelem esetére?
Székely Norbert: - Hogyne, sok edzést!!!!! A koncert nagy igéret volt, amit be is tartunk. A másik ígéret - ami szintén fontos - a premizálás. De két és fél nap szabadságot kaptak.
 
Jocó: - Valljuk be őszintén, a magyar női kosárlabda bajnokság nem túl acélos. Két csapat küzd az első helyért évek óta. Helyén kezelik a győzelmeket/ a kupa győzelmet?
Székely Norbert: - A magyar bajnokság igen magasan jegyzett. A 4., 5. helyen vagyunk, ez elég magas színvonal. Két csapat kiemelkedik. A kupadöntő java része a két csapat között bonyolódik le, de ez nem von le semmit az értékéből.
 
a másik én: - Lát esélyt arra, hogy válogatott szinten eredményesebb legyen a magyar kosárlabdázás?
Székely Norbert: - Ha nem hinnék benne, nem vállatam volna válogatott csapatot. Az U20-asokkal EB 2. helyezést, az U21-esekkel pedig VB 7. helyezést értünk el.
A felnőtt válogatott sajnos nagyon gyengén szerepelt az elmúlt években. Remélem, hogy most elindul egy változás, de az utánpótlást fejleszteni kell, képzettebb edzőkre van szükség ahhoz hogy egy szinttel feljebb jussunk a nemzeti válogatott kosárlábdázás szintjén.

Fáma: - A bajnoki cím megszerzésére lát még esélyt?
Székely Norbert: - Most látok igazán esélyt... Nagy munkabefektetéssel nagy célok elérésére képes most a csapat. Jobban elhisszük azt, hogy van esélyünk a döntőben, de addig még el kell jutni. Hosszú és rögös út lesz. Fiatal még a csapat, képesek a lányok extrán játszani, de a másik végletre is volt már példa.... Nem szeretném elkiabálni hogy a döntőben vagyunk, még nem vagyunk ott. A nőknél sok más (emocionális ) hatás is van, nem tudni, hogy alakul.

Siker: - Az Euroligában évek óta nem sikerül az előbbre lépés. Pedig egy nagy nemzetközi siker újabb lendületet adhatna a sportágnak és a csapatnak is.
Székely Norbert: - Az Euroliga teljesen más tészta, erős gazdasági feltételrendszer érvényesül benne, amire Magyarország nem képes. A mi költségvetésünk emeletekkel van mélyebben, mint egy spanyol, vagy cseh csapaté. Nagyon nagy összefogás kéne az előrelépéshez. Az is nagy szó, hogy ebben a gazdasági helyzetben hely tudunk állni Európa legjobb 16 csapata között.

A jó pap holtig tanul: - Fiatal edzőként - véleménye szerint - miben kell fejlődnie?
Székely Norbert: - Mindenben (mosolyog). Akármilyen munkában ha azt hiszi valaki hogy mindent tud, akkor van vége a szakmai pályafutásának. Amíg tanulni tudunk egymástól, addig vagyunk megújulásra alkalmasak.

Béla: - A pécsi drukkerek a legfantasztikusabb drukkerek, minek tudja be a sikert, mivel tudta motiválni a csajokat? Mindenki a pécset látta esélyesnek...
Székely Norbert: - Ez már egy maga egy jó motiváció, hogy mindenki a Pécset látta esélyesnek. Motivációt jelentett azoknak a játékosoknak akik Sopronban maradnak de azoknak is, akik később átigazolnak (hiszen lényeges milyen formában tudják majd eladni magukat a következő évben).

Székely Norbert a szerkesztőségben (fotó: Magasi Dávid)


Flóra: - A lányok azt kérték, hogy ha győznek, az R-Go koncertezzen nekik. Készülnek a bulira?
Székely Norbert: - Igen!!!! Nagyonis készülnek, sőt fel is mennek a színpadra. Jövő szerdán fél 8-kor lesz a koncert, két számot énekelnek együtt a zenekarral. És valamilyen koreográfiát is betanultak. Megérdemelt ez a buli számukra. Minden bajnoki döntő előtt van egy fogadalom, amit kérhet a csapat. Most az R-Got kérték. Pécsett már csak R-Go dalokat hallottam a lányok szobájából.

csucsu23: - Norbi, valóban az edzők közti különbség döntött?
Székely Norbert: - Az edzők közötti különbség sosem dönt, csak hozzátesz egy meccs alakulásához. Az edzéseken van a hangsúly, az edzéseken dinamikus sztereotípiákat lehet beültetni, ezeket egy szempontrendszer alapján alkalmazzák, de alapvető módosításra már nincs lehetőség. Nem az edző nyeri meg a mérkőzést, hanem a csapat (mégcsak nem is a játékosok, hanem mindenki együtt).

András: - Gorbunova marad jövőre?
Székely Norbert: - Tárgyalások folynak Gorbunova szerződéséről, de nem az én kompetenciám a döntés. Mindnekinek megvan a felelősségi köre. Török Zoltán felelőssége a döntés.

Anna: - Mennyi esélyt jósolt annak hogy a kupa Sopronban marad? Korábban azt nyilatkozta hogy könnyebb egy címet megszerezni mint megtartani.
Székely Norbert: - A Pécset gondoltuk esélyesebbnek, leginkább azért, mert hazai pályán játszottak. De az elmúlt hetekben példamutató volt a soproni csapat viselkedése. Ahogy közeledtünk a kupadöntőhöz, egyre magabiztosabbak voltunk. Elhittük hogy nyerhetünk. Az ötödik percben már érezhető volt a győzelem lehetősége... Ha a Pécs nyomása alatt nem roppansz össze, már van esély. Mi láttuk, hogy képesek vagyunk ilyen színvonalon teljesíteni.

Olvasóink írták

 • 9. wuki 2008. március 28. 14:02
  „Majd´ elfelejtettem, a női öltöző is olyan gáz mint a férfiaknál? Én például ha a haverekkel sportolok, utána max csak lángszóróval lehetne rendet rakni. :)”
 • 8. fotonos 2008. március 28. 13:26
  „Szia!
  Mi a véleményed a másik megyei csapat, a SEAT Foton játékáról? Látsz esélyt arra, hogy hasonló sikereket érjenek el, mint az MKB?”
 • 7. sopronirizo 2008. március 28. 13:18
  „Norbi! Először is gratulálok a kupavédéshez ! Mitől sikerült a lányokat igy összerakni, hogy ennyire összeszedettek voltak, most volt formája a csapatnak ! Lehetett látni, mit akartok, eddig sajnos akadozott a gépezet. Sokszor rossz volt látni egy-két lány arcán, a hitehatottságot, és néha azon csodálkoztam, hogy a Te mentalitásoddal sem tudtad őket felrázni ! De most bizonyították, ha kell tudnak egymásért, érted is küzdeni. Néha olyant is érezni lehetett, hogy "ellened" játszanak. Ezek a kétkedések most szerteoszlottak. Remélem a csapat ezentúl ezt az "összerakott" arcát mutatja. És ez is bizonyítja, mégha a Pécs sérültjei is felépülnek a bajnoki döntő messze nem lefutott, és bizunk annak is a megvédésében. Szép volt Norbi, köszönjük !!”
 • 6. wuki 2008. március 28. 13:17
  „Norbi, én nagyon komolyan odavagyok a sportoló csajokért. Te edzőként hogyan tudsz elvonatkoztatni attól, hogy csinos amaznok között dolgozol? Egyáltalán lehet bírni ennyi nővel?”
 • 5. euroliga 2008. március 28. 13:11
  „Norbikám, először is gratulálok az újabb trófeához, nagyok voltatok. Tudom, még korai, de lehet már tudni valamit a jövő évi keretről? Ki megy, ki marad? Idén egyértelműen gyengébb az állomány, hiszen rutinos meghatározó emberek mentek el, amit elsősorban az Euroligában sínylett meg a gárda. Van remény arra, hogy azért nagyobb ellenállást fejt ki a legjobbak ellen a csapat a következő sorozatban?”
 • 4. audidi 2008. március 28. 13:07
  „Norbi, szerinted mi kellene ahhoz, hogy a női kosárlabda is olyan eredményeket érjen el, mint mondjuk a női kézi? Mi hiányzik ahhoz, hogy a válogatott ne csak pofozógépe legyen a komolyabb nemzeteknek, s ne az utolsó utáni szalmaszálba kapaszkodva maradjon bent az úgynevezett "elitben"?”
 • 3. air jordan 2008. március 28. 13:04
  „Norbi! Ugye a bajnoki elsőséget is sikerül megvédeni?”
 • 2. pacsibácsi 2008. március 28. 13:02
  „Szia Norbi!

  Időnként nem esel kísértésbe egy-egy szép tanítványod kapcsán?”
 • 1. csucsu23 2008. március 27. 14:54
  „Norbi, valóban az edzők közti különbség döntött?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcezermilliárd forint fejlesztésre

Sopron - „Nyolcezermilliárd forint jut területfejlesztési célokra. Az ország két része között… Tovább olvasom