Kisalföld logö

2019. 06. 21. péntek - Alajos, Leila 19°C | 27°C Még több cikk.

Ingyen sem kell a városnak a temető

Az állam ingyen átadná a brennbergbányai temető tulajdoni és kezelői jogát Sopronnak. A felmerülő költségek miatt a város köszöni, de nem kér az átadás-átvételből.

Jelen állapotában nem felel meg az előírásoknak a sopron-brennbergbányai temető. A tulajdoni lap szerint 2006-ig a Brennbergbányai Önsegélyező Egyesület volt a kezelő, azóta jogcím nélküli üzemeltetője. A tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) gyakorolja. A temető – bár van tulajdonosa, mégis – gazdátlan. Az ÁNTSZ Sopron–fertődi Kistérségi Intézete még idén márciusban jelezte, hogy a mélyebben fekvő területeken, amennyiben megjelenik a talajvíz, nem engedélyezhető a koporsós temetés. Ekkor kiderült, hogy a szükséges átalakításokat az önsegélyező egyesület nem tudja fedezni. Az MNV felajánlotta, a temetőt ingyenesen átadná Sopronnak.

A jövő heti közgyűlés előterjesztésében szerepel, a temetőüzemeltetéshez szükséges feltételek hiányosak és nyilvántartás sincs. A működtetés éves költsége mintegy másfél millió forint. Ezenfelül, hogy a temető működtetése megfeleljen a törvényi előírásoknak, számos fejlesztést kell megtenni. A villamos áram kivezetése, a közművek kiépítése, a csurgalék víz elvezetése több mint hatvanegymillió forint plusz áfába kerül. A városvezetés csak abban az esetben támogatja az átadás-átvételt, amennyiben a költségeket az állam megtéríti. Az MNV Zrt. jelezte, ennyi pénze nincs. A város ebben a formában pedig nem támogatja, hogy ingyenesen a tulajdonába kerüljön a temető.

A brennbergbányai temetőben, amennyiben megjelenik a belvíz, nem engedélyezhető a koporsós temetés. Fotó: Magasi
A brennbergbányai temetőben, amennyiben megjelenik a belvíz, nem engedélyezhető a koporsós temetés. Fotó: Magasi

A brennbergbányaiakat is élénken foglalkoztatja a temető sorsa. Tudják, a jelenlegi állapot nem tartható fenn sokáig. A részönkormányzat vezetője, Varga Gyula portálunknak elmondta, a jövő csütörtöki közgyűlésen kezdeményezni fogja, hogy az előterjesztést vegyék le a napirendről és januárban térjenek rá vissza.

– A kegyeleti és etikai alapelveket messzemenően be kell tartani – tette hozzá Varga Gyula. – Arra nem kaptunk még választ, hogy mi lesz akkor, ha a város nem veszi át a temetőt. A szigorúbb előírások az újonnan létrehozandó temetőkre vonatkoznak, a már működő esetében öt év áll rendelkezésre. Egy városrész problémájáról van szó, azért a lehető leghamarabb lakossági fórumot fogunk összehívni.

Olvasóink írták

  • 2. frida57 2010. március 04. 18:09
    „Hol az összes penz az Önsegelyezö-töl amit fizettünk eddig? Nem lakasokat kellett volna felujjitani! En mint Brennbergi ,a temetöre szerettem volna,hogy folyjon a penz. Mar lehetne aram,es lehetne viz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Nekünk lassan meg temetönk sem lesz!! A fö az hogy,legyen üdülö azoknak,akik elmentek,vagy az unokaknak!
    /sajnos,igy müködik / Es igy is van!!!”
  • 1. janika 2009. november 24. 17:17
    „Már az eltemetett hullákkal is kere3skedni akarnak? Annak már nincs, vagy csak 25 évenként van hozadéka, ha megváltják újból a sírhelyet.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szavazatra szükségük van

Gőzerővel készül a soproni Strokes együttes a Csillag születik következő fordulójára, szombaton újra… Tovább olvasom