Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Indul a Quimby klubturnéja: Sopronban kezd a zenekar pénteken

Indul a Quimby klubturnéja: Sopronban kezd a zenekar pénteken
Őszi-téli klubturnéra indul a Quimby, az első állomásuk Sopron. A koncert apropóján Balanyi Szilárd billentyűst kérdeztük.
Quimby-koncert
november 17., 21:00
Hangár Music Garden

Teltházas bulira készülhet a zenekar, már hetekkel ezelőtt elkapkodták a jegyeket a pénteki koncertre. "Klubban nagyon régóta nem játszottunk már Sopronban, az idejét sem tudom, hogy mikor volt az utolsó alkalom.  Mindenképpen izgalmas lesz visszatérni a múltba, és szerintem borítékolható, hogy az a fajta hév, ami anno jellemzett minket, a mai napig is megvan, csak közben kinőttük a klubokat. De most visszamegyünk a kezdetekhez, érdekes kirándulás lesz nekünk és a közönségnek is" - mondja Szilárd.

A Quimby pár hónapja éppen Sopronban, a VOLT-on vehette át az Év koncertjének járó díjat a 25 éves Aréna koncertjükért, a Micsodaországért. Ha Szilárdot arról kérdezzük, hogy mi jut eszébe először a városról, a fesztivált említi. ˝A zenekarból mindenkinek más a kedvenc fesztiválja, nekem ez az egyik. Szeretem a VOLT-ot, mert bármennyire is nagy a tömeg már, és kinőtte magát a rendezvény, valahogy még mindig megvan az a hangulata, ami régen is volt."

Ugyan a zenekar tagjai rengeteg időt töltenek együtt, néha kell egy kis szünet, amikor mindenki a saját dolgaival, a családjával foglalkozik. Az őszi-téli klubturné előtti három hétben is volt egy ilyen időszak, például mialatt Szilárddal beszélgettünk, épp a kisebbik fiát tologatta a babakocsiban, aki csodálkozva nézett a világra.

"Mindig megoldjuk, hogy legyen időnk másra is, de nyilván, amikor készülünk valamire, előtérbe kerülnek a próbák. Most a koncertek mellett nem dolgozunk új anyagon, nemrég jelent meg Az embered című dalhoz készült videoklipünk, amit egy olyan boltban vettünk fel, ahol mindenféle régiség van felújítva. Az is biztos, hogy a Jónás Jelenéseiből lesz bakelit, ez a legutóbbi albumunk, ami egyébként kicsit ilyen befordulós lemez lett. Akkora publicitást nem kapott ez az album, amennyire mélyre sikeredett, szerintem megérdemelt volna több visszhangot. De ez sem baj, mert igazából azt érzem, hogy olyan lemezt sikerült csinálnunk, ami bizonyos szempontból az Ékszerelmére című albumunkhoz hasonlatos. Az nagy port kavart akkor, de ez a két lemez valahol mégis nagyon hasonló, még ha van is köztük közel húsz év, ez a kettő kapcsolódik egymáshoz."
 

A távolabbi tervekről Szilárd elmondta, hogy jövőre szeretnének ismét Teátrum turnét. "Mindenképp az egyik sarokpontja lesz a következő évnek, nagyon át akarjuk gondolni, az eddigiekhez képest is szeretnénk újítást belevinni. Emellett öt állomásos európai turnéra készülünk tavasszal, és megyünk majd erdélyi koncertekre is, aztán jönnek a nyári fesztiválok..."
Szilárd szólóprodukcióját tekintve is vannak újdonságok, most egy egy háromszámos EP-t készített, rajta a Fejemben kiabálsz című új számmal, és két korábbi szerzemény - Lám, lám! és Sosincs ismétlés -  újrakevert verzióival. "Kiss Flóra (Flo) énekli az új dalt, ami elég nagyívűre sikerült: egy szál zongorával, és énekkel indul, a végére pedig egy komplett vonószenekar is megszólal, gitárokkal, dobbal együtt."
Elnézve, hogy a Quimby tagjai mennyire különböznek, érdekes, hogy mégis mennyire egyek.  "Valószínűleg ez a Quimby egyik titka, hogy annyira különbözőek vagyunk. Ez egy nagyon szerencsés találkozás, színessé teszi a zenénket. Ha mindenki ugyanúgy gondolkodna, akkor elég hamar unalmas, egysíkú tudna lenni a produkció - ez sem törvényszerű, persze -, de az egyik előnyünk, hogy többféle gyökerekkel rendelkezünk, és az egész egy izgalmas elegyet alkot."
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: közlekedési káosz van Sopronban - Reagált a Fidesz

"Sopron lassan belefullad a rengeteg autóba. A belső migráció miatt a városban élők száma is… Tovább olvasom