Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

In memoriam Markó József - Elhunyt Sopron rendszerváltás előtti utolsó tanácselnöke

Életének 84. évében elhunyt Markó József, Sopron rendszerváltás előtti utolsó tanácselnöke.
Tíz éven át, 1980-tól ’90-ig vezette a várost, irányítása alatt kezdődött többek között a kórház-rekonstrukció, a sportcentrum építése, akkor kezdeményezték először az elkerülő út megépítését és hozták létre a város digitális telefonközpontját és hálózatát is. Sokat tett Sopron testvérvárosi kapcsolataiért.

A rendszerváltás idején önként választotta a visszavonulást. Jól jelzi a város élén eltöltött éveinek viszonyát, hogy azóta sem jutott eszébe senkinek kritikával illetni az utolsó tanácselnököt...

Markó József a szigetközi Püskin született 1932-ben. Szülei gazdálkodók voltak, négy fiút neveltek föl. Egy falusi tehetségkutatás figyelt fel a kamasz fiúra, aki így a híres dunaszerdahelyi állami gimnáziumba került. Nem sokáig élvezhette itt a diákéletet, hiszen a városból Dunajská Streda lett, ahol egy magyar fiatalembernek nem volt helye. A Tolna megyei Lengyel mezőgazdasági szakközépiskolájába került, majd a gödöllői agráregyetemen szerzett diplomát.

Rövid ideig tanított Fertődön, majd 1960-ban került Sopronba, ahol a járási tanács mezőgazdasági osztályát vezette, két éven át az állami gazdaságot is igazgatta, volt járási, végül pedig városi tanácselnök. A rendszerváltást követően a soproni egyetem másoddiplomás környezetvédő szakmérnök hallgatóinak tanított település- és hulladékgazdálkodást.

Pedagógus feleségével két fiút neveltek fel. Egy, a Kisalföldnek adott korábbi interjújában úgy fogalmazott: „A tényleges rendszerváltás engem már nem talált a városházán. Lehetőségem volt korkedvezménnyel nyugdíjba menni és én éltem ezzel. Nem akartam, hogy a jelenlétem feszültségforrás legyen az amúgy is felfokozott politikai helyzetben." 

Akik ismerték, azt mondják róla, bölcs ember volt. Saját szerepét is igyekezett reálisan megítélni, s bár kerülte a reflektorfényt, a közélet iránti érdeklődése nem szűnt meg. Ablakából rálátott a Tűztoronyra, a városra, amit szeretett...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron nagyon tetszik a Japánoknak - A várost ajánlják a szigetlakóknak

Sopron nagyon tetszik a Japánoknak - A várost ajánlják a szigetlakóknak
Magyarországról Sopron került be abba a harmincas listára, amelyet a Japán Utazási Irodák Szövetsége… Tovább olvasom