Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

"Ilyen még nem volt”

A XI. Soproni Borünneppel párhuzamosan, látványos külsőségekben gazdag találkozónak adott otthont Sopron az elmúlt hétvégén: Selmecbányáról és hazánk szinte minden tájáról díszegyenruhába – waldenbe, aufhauerbe, diákgrubenbe és egyéb uniformisba – öltözött erdészek, bányászok, kohászok látogattak el a nyugat-magyarországi városba.
Díszfelvonulás
A Központi Bányászati Múzeum igazgatója, Bircher Erzsébet főszervezésében megvalósult háromnapos program egyik legemlékezetesebb jeleneteként – a zászlós és fúvószenekari felvezetéssel megrendezett szombati felvonulást követően – a soproni városvezetők, továbbá az alkalomra Sopronba érkezett bányászvárosok polgár- és alpolgármesterei, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, a Selmecbányai és Hodrusbányai Bányászati Egyesület prominens személyiségei emlékszalagokat kötöttek a bányász, a kohász és az erdész egyesületek, szakosztályok díszzászlajára a borünnep Fő téri színpadán. „ Sopronban ilyen még nem volt, hogy a magyar bányászat, kohászat és erdészet jeles képviselői egyszerre látogassanak el hozzánk. A zászló egységet jelképez, kövessék továbbra is a tiszteletre méltó tradíciókat " – szólt a jelenlévőkhöz dr. Gimesi Szabolcs polgármester.

A III. Bányász-Kohász-Erdész Találkozó résztvevői az egyetem botanikus kertjében az alkalom tiszteletére pénteken emlékfát ültettek. Az országos találkozó hétvégi, kultúrprogrammal kísért ünnepélyes megnyitóján – a bányász-, a kohász- és az erdészhimnusz elhangzása után – az egyesületek vezetői méltatták a találkozó jelentőségét, a hagyományok ápolásának fontosságát.

prkohó és Földűrhajó

Másnap délelőtt a környezeti erőforrások hasznosításának kérdéskörét vették górcső alá a szakemberek. A konferencia egyik előadója, dr. Besenyei Lajos, a Miskolci Egyetem rektora „ Nyersanyag- és energiaforrások – XXI. századi remények és aggodalmak " címmel osztotta meg gondolatait hallgatóságával. Ami az aggodalmakat illeti, hangsúlyozta, az ipari forradalom óta ugrásszerűen megsokasodott a „ Földűrhajó " népessége. Az emberiség pedig pazarlóan bánik az energiával és a nyersanyaggal, a biológiai lét feltételei veszélybe kerültek. Ez az állapot nem tartható sokáig. Ugyanakkor bizakodhatunk abban, hogy egyre erőteljesebb kutatások zajlanak a bio- és a napenergia hasznosítására, sőt – amiből a Miskolci Egyetem tudósai is aktívan kiveszik a részüket – , az űrkohó működtetéséhez is sok reményt fűznek a szakemberek, hiszen a súlytalanság körülményei között új anyagok kifejlesztésére is lehetőség nyílik.

Borünnepi vigasság

Mindeközben már javában zajlott a Soproni Városi Fúvószenekar által rendezett XI. Soproni Borünnep Fő téri programja. A kétnapos rendezvény ötletgazdája és főszervezője, Weinberger Károly elmondta: nagy örömükre szolgál, hogy a történelmi borvidék jeles alkalmán az ország megannyi bányászvárosának zenekara is közönség elé léphetett, sőt,

Riedl Rezső tamburmajor vezetésével közös díszfelvonulással, Fohner János dirigálásában együttes játékkal tehették emlékezetessé e májusi hétvégét.
A hangulatos borünnepen a soproni és városkörnyéki pincészeteket Hauer Erik, Iváncsics Zoltán, Jandl Kálmán, Kocsis Miklós, Luka Enikő, Magyar Dezső, Molnár Tibor, Németh Józsefné, Rosenmayer András, Stefán Mónika, Szalai Teofil, Szedenik Béla, Taschner Kurt, Tátrai László és dr. Székely Lajos legkiválóbb borai képviselték. A reggeltől estig tartó, kulturális programmal kísért borosgazda-bemutatásos borünnep több ezer embert vonzott a Fő térre, köztük más városokból érkezett vendégek sokaságát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmondták a határidőt

A konferencia- és kulturális központ felújításának kivitelezője, a Stettin Hungária Kft. felmondta a… Tovább olvasom