Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 11°C Még több cikk.

Így ünnepelnek - Karácsony világszerte

Amíg nálunk Magyarországon a szaloncukornak, töltött káposztának, halnak és a bejgliknek van nagy hagyománya, addig a világ más országaiban egészen másként várják az ünnepet. Az alábbiakban olvashatunk pár példát erre.

Nézzük először a szomszédos államokat.

Ausztriában és a Cseheknél is 24-én érkezik a kis Jézus, a gyermekek a csengettyűszóra léphetnek csak be a szobába, ahol a díszes fa áll és az ajándékozás is ekkor történik.

Ukrajnában már érdekesebb az ünnep, legalábbis ami az ajándék hozót illeti, itt ugyanis Jégapó hozza a meglepetést, szánját pedig három rénszarvasa húzza, de Hópehely leány is velük tart.

Belgiumban már nincs ekkora hagyománya a karácsonynak, ugyanis az itt élő népek December 6-án kapják meg az ajándékot, a fa alatt lévő vagy a kandalló felett lógó csizmácskákba már csak apróságok kerülnek.

A norvégok kézen fogva, énekelve táncolják körbe a fát és az istállókban zabkását hagynak, ezzel is elűzvén a rossz szellemeket. A svédek már kora reggel templomba mennek, a gyerekek pedig a Mikulás és hű segítője Jultomten manó ajándékát várják, miután elfogyasztották ünnepi ételüket, a babot és a heringet.

Angliából indult a fagyöngy ajtó fölé akasztása is, ami alatt, ha megcsókoljuk a párunkat, szerelmünk örökké fog tartani. De hogy a gyerekeknek is meglegyen az ünnep varázsa, ők a kandallóba dobják a kívánságukat, hogy a kéményen át az Északi-sarkra jusson és a Mikulás megtudja, hogy mire vágynak karácsony napján.

Az olaszok merőben eltérő dolgokban hisznek, hiszen hozzájuk 25-én érkezik egy boszorkány, akit Strega Buffana-nak hívnak és a seprűjén repkedve szórja szét a finomságokat vagy éppen a szenet.
Németországban sokat adnak a lakások, házak díszítésére, a gyerekek pedig az ablakba teszik a listájukat, rá cukornehezéket helyeznek, hogy a Mikulás biztosan megtalálja azt.

Az Új-Zélandon élőknek nagyon jó dolguk van, ugyanis náluk éppen nyár van ilyenkor, úgyhogy ők piknikeznek vagy lemennek a tengerpartra és sonkát esznek, amit hideg sörrel öblítenek le.

Nyolc fehér kenguru húzza az Ausztrál Mikulás szánját, és ők is lemennek a tengerhez, ahol rendszerint kriketteznek.

Lettnek lenni nagyon jó lehet, ugyanis ők a szentestétől számítva 12 napon át kapják az ajándékot a Mikulástól. Ünnepi menüjük káposztából, kolbászból, borsóból és rétesből áll általában.

A végére hagytuk Amerikát, ahol ahány ház és etnikum, annyi szokás van. A fát általában már November utolsó csütörtökjén, azaz Hálaadás napján feldíszítik. Náluk 25-e reggelre érkezik meg a sok ajándék és a szentestét sem ünneplik különösebben. De egy biztos, hogy a pulykát nagyon kedvelik és népszerű ital még az Eggnog, ami tojáslikőr szerű, de nem tartalmaz alkoholt.

Olvasóink írták

  • 2. BLA 2011. december 20. 19:47
    „A keresztenyek 24-estejetol, 26-ig unnepelnek, legyen az Amerika, vagy Magyarorszag.”
  • 1. mrs.pupi 2011. december 20. 18:09
    „Talán még nálunk ünneplik a legnormálisabban...Boszorkány az olaszoknál,nem semmi!Azért szívesen lennék az Ausztrálok helyében!Érdekes cikk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális szemétlerakat Sopronban - Fotók

Az illegálisan lerakott hulladék elszállítása több millió forintos költségébe került a városnak.… Tovább olvasom