Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

''Igazságtalan kórháztörvény''

"Elfogadhatatlan az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló törvénytervezet..."
Elfogadhatatlan az egészségügyi ellátórendszer átalakításáról szóló törvénytervezet – jelentette ki vasárnap, a kórház előtt tartott sajtótájékoztatóján Molnár Ágnes, a Fidesz–KDNP soproni képviselője, a parlament egészségügyi bizottságának tagja.

– Ismert, hogy a Gyurcsány-kormány benyújtotta a parlamentnek az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvényjavaslatot – mondta Molnár Ágnes. – Ez a tervezet rendelkezik arról a 31 kiemelt kórházról, amely a múlt héten először még 48 volt, aztán egy napig 50, most pedig 31. Az ellátórendszer legfelsőbb szintjén – és biztonságban – ezek az intézmények állnak. Közöttük nincs ott a soproni, amely jelenlegi működési struktúrájában, hotelszolgáltatásával, humán erőforrásában, technológiájában, a hétszer 24 órás ellátásban minden feltételnek megfelel. Más kórházak csak jelentős hazai és uniós pénzek felhasználásával válhatnak ilyenné.

Ezért is érthetetlen, hogy nem szerepel a védett kórházak között, és azért is, mert az egyik fő szempont az ötven kilométeres körzethatár volt. Sopron Győrtől és Szombathelytől is több mint ötven kilométerre van. A kiemelt kórházak aktív és krónikus ágykapacitását törvény szabályozza, a fennmaradó ágyakra régiónként, az úgynevezett egyeztető tanácsokban lehet pályázni, ahol mindenki a saját kórházáért fog harcolni. Itt csak egyhangú döntést lehet hozni a kórházakat fenntartó önkormányzatok jóváhagyásával.

Amennyiben nincs egyetértés, a kormány dönt. A törvényjavaslat felborítja az egész egészségügyi re ndszert, teljesen kiszolgáltatottá teszi az ellátást a betegek számára, egyenes következménye az elmúlt hónapokban történteknek a vízitdíjtól a patikaliberalizációig, a betegek megsarcolásáig. A tervezet igazságtalan és antidemokratikus is, mert erre nem kaptak felhatalmazást, hiszen kórházfelújításokat, -bővítéseket ígértek. A Fidesz azt szeretné, ha nem folytatnák tovább az egészségügy szétverését, viszont partner egy olyan átalakítási rendszer kidolgozásában, amelyet a szakma és a társadalom is elfogad.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerűen is veszélyben a soproni kórház?

Sopronban megdöbbenést keltett, hogy az ország egyik legkorszerűbb kórháza nincs azon a bizonyos ötvenes listán. Annak ellenére, hogy az irányelvek szerint ötven kilométeres körzetben kell lennie egy-egy súlyponti kórháznak, és az elmúlt években 22,5 milliárd forintot fordítottak a kórház korszerűsítésre. Tovább olvasom