Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Idősebben szülnek a kismamák

Sopron - Idén először, ámde hagyományteremtő szándékkal szerveztek baba-mama hetet Sopronban. Ma a korai fejlesztésről, holnap a csecsemőkre leselkedő veszélyekről lesz szó a Lenkey utcában.

Varga Györgyné, a Védőnői Szolgálat szolgálatvezetője elmondta, azért szervezték a programot, hogy gyakorlati tanácsokat nyújthassanak a gyermekvállalás előtt álló, vagy éppen kisgyermekes családoknak. Az előadások ingyenesek, melyeket a Lenkey utca 1–3. alatti rendelő 4. emeleti termében tartanak. Szerdán 10 órától Némethné Nagy Mária gyógypedagógus arról beszél, mi a teendő, ha a baba fejlődése elmarad a megszokottól, pénteken 10-től dr. Erdélyi Miklós, a soproni mentőállomás vezetője a csecsemőkre leselkedő veszélyekről és a segítségnyújtásról tart előadást.

Ma többnyire tudatosan tervezik a babákat és általában 25 fölött szülnek az anyukák.

Patrik, Liliána és Szidónia mamája még a régi rend szerint kapja a gyerekek utáni ellátást.
Patrik, Liliána és Szidónia mamája még a régi rend szerint kapja a gyerekek utáni ellátást.

Sopronban eddig nem csökkent a gyermekvállalási kedv, évente 600 körüli a világra jött babák száma. A szakemberek véleménye megegyezik abban, hogy nem érdemes várni az első gyerekkel addig, míg összejön a ház, az autó, a nyaraló. Természetesen kell az anyagi biztonság a gyermekvállaláshoz, de sokkal fontosabb, hogy szerető családba érkezzen a csemete. Negyven év alatt pedig tanácsos szülni, hiszen 30 év felett a petesejtek és a szervezet is öregedni kezd.

A családokat érintő megszorításokról is kérdeztük a vezető védőnőt. – Mi már csak gyerekes vagy várandós anyukákkal találkozunk, akik még a régi rend szerint kapják az ellátást. Az ő félelmük abból adódik, hogy nem tudnak majd visszamenni dolgozni, s nem lesz hova elhelyezni a csemetéket. Az új rendszer szerint hamarabb jelentkezik majd ez a probléma. De azt is hallottam, hogy a rövidebb otthonlét miatt biztos aktívabbak maradnak a mamák, és ha visszavárja őket a munkahely, a jobb anyagi háttér miatt szívesebben vállalnak majd újra gyereket, esetleg többet is, mint azt eredetileg tervezték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen dolgoznának Sopronnak

Sopron - A téglagyár igazgatója, Hatos László hetekkel korábban felvetette: munkatársaik ingyen és… Tovább olvasom