Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Idén tíz gyalogost gázoltak el zebránál Sopronban

Tíz embert ütöttek el az év eddig eltelt időszakában Sopronban a kijelölt gyalogátkelőkön vagy azok közelében. A rendőrség fokozott ellenőrzést tart a zebrák környékén.

A Soproni Rendőrkapitányság történetében példátlan, hogy nem egészen egy hónap alatt tíz embert gázoltak el a városban. Ebből kilenc személyt gyalogátkelőhelyről kellett a kórházba szállítani.

– A figyelmetlen sofőrök között autóbusz-, teherautó- és személygépkocsi-vezetők is voltak – részletezte Kovács Miklós alezredes, a kapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. – A gázolások miatt öt embert súlyos, ötöt könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. Ami a helyszíneket illeti, egyedül a Béke út–Alsólövér utca kereszteződésének zebráján történt kettő eset, a többi a város más és más pontján következett be. A balesetek zömének közös jellemzője a 17–19 óra közötti időpont és a többnyire esős időszak.

Varga Edina és Burkovszky Erika főtörzsőrmesterek a gyalogátkelőhelyek forgalmát ellenőrzik. Fotó: Magasi Dávid
Varga Edina és Burkovszky Erika főtörzsőrmesterek a gyalogátkelőhelyek forgalmát ellenőrzik. Fotó: Magasi Dávid


Ilyen körülmények között a járművezetők eleve rossz látási viszonyok között közlekednek. Ha a gyalogosok ruházata sötétebb, akkor még nehezebb észrevenni őket. Ezért is fontos, hogy a zebrákat minden esetben óvatosan közelítsék meg az autósok, kiváltképp sötétedés után. A gyalogosok figyelmét is szeretnénk felhívni arra, hogy csak akkor lépjenek le az úttestre, ha meggyőződtek róla, az autósok megadják nekik az elsőbbséget. A napokban az önkormányzattal közösen bejáráson veszünk részt, hogy megvizsgáljuk és optimalizáljuk egy-egy gyalogátkelő forgalomtechnikai helyzetét.

Fokozott ellenőrzés. A kapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai mostantól fokozottan ellenőrzik, hogy megadják-e a járművezetők a zebráknál a gyalogosok számára az elsőbbséget. Aki vét e szabály ellen, maximum húszezer forint helyszíni bírságra, továbbá hat büntetőpontra számíthat. (Megjegyzendő, hogy már 18 pontnál fél évre bevonják a jogosítványt.) Súlyosabb esetben szabálysértési feljelentés születhet, ilyenkor akár harmincezer forint is lehet a bírság.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. igazember 2012. február 04. 13:14
  „Talán ha a hölgyek kicsit jobbra néztek volna,lehet ,hogy meglátták volna a pénzváltó kirámolóját.”
 • 38. Nanu 2012. január 31. 13:38
  „Olyant is láttam egyik nap, hogy áll a Csengeribe a forgalom és az emberek a zebránál, mert érkezik egy szirénázó mentőautó!!! A nyugdíjas mamának még át kellett futni előtte!!! Ez nem ide tartozik de leírom! Örgelány jön szembe, fújja az orrát és eldobja a pappírzsepit, neki a kerítésnek ahonnan leesik a járdára! Mondom valamit elhagyott mami, ő visszafordul.. áá csak egy pappírzsepi mondja és megy tovább mosolyogva!! Példamutató nagymamák!”
 • 37. Nanu 2012. január 31. 13:30
  „Stadion üzletház előtt kocsival közlekedek a pláza fele ma reggel, messziről látom hogy bal oldalon áll egy hölgy a zebránál. Nem engedi át 2-3 autós, az utána érkező szemüveges Daciás taxis és a helyi járatos busz sem, én ekkor értem ide lassítottam is, de továbbmentem mivel a busz után érkező autó sem állt meg! Gratula a sofőröknek, főleg a hivatásosoknak!!!!!”
 • 36. soproni 2012. január 28. 16:15
  „Ma miattam is növekedhetett volna a statisztika ,ha lassú a reflexem.A Paur Iván utca végén levő zebránál már leléptem és kb a zebra negyedénél voltam,amikor egy őrült női vezető száguldott át előttem a Híd utcán.Bólogattam,hogy köszönöm,erre még ő kezdett el mutogatni nekem.Egyébként ott elég nehézkes az átkelés ,de nem csak erre a zebrára jellemző.”
 • 35. griffmadar23 2012. január 28. 10:54
  „hát igen sok felelőtlen gyalogos főleg a nyugdijasok akik körülnézés nélkül a lehető leghosszabb utvonalon mennek át az úton főleg a (soprni omv kuti bmegállónál) nem tudom az olyanokat miért nem lehet + büntetni mikor 10 méterrel odébb van a zebra + a többi helyen is azt hiszik ha lelépnek az az autós vagy kaminonos + is tud álni ja persze vagy nem.”
 • 34. Tonxy 2012. január 27. 20:06
  „32: én is toltam babakocsit át az úton, de olyant akkor sem tettem hogy a babakocsi kerekét letoltam volna az útra és ezzel jeleztem hogy át akarok menni. Te is mondtad hogy 3 autó elment mire a 4. megállt. Abból a 3-ból ha csak egy az út szélén megy el akkor viszi a gyereket kocsistól. Hiába ő a hibás neked nem lesz gyereked meg a babakocsit is összekarcolja. Ilyen helyzetben nem morgok, hogy nekem van elsőbbségem hanem vigyázok a gyerekemre még ha ezt úgy is teszem hogy lemondok az elsőbbségemről, vagy várok.
  A másik oldal hogy sokat kell vezetnem, tehát mindegyik helyzetben voltam/vagyok. Autósként ha zebrához közeledek és babakocsis anyuka/apuka áll a járdán, hogy át tudjon menni akkor megállok neki mert tudok hogy nekem is jól esne ugyanez.”
 • 33. Truba 2012. január 27. 19:26
  „Hát igen! Álljanak is a zebráknál, mert a sok okos gyalogos (nekem van elsőbbségem) alapon KÖRÜL NEM NÉZVE rohan át a zebrán!”
 • 32. Pistike 2012. január 27. 17:20
  „Ha csak állok a járdán, arra várok, hogy az autók megálljanak, állhatnék ott estig...
  Ha csak ott állok, az autósok rám fogják, hogy csak ott bambulok, nem is akarok átmenni.
  Ha lelépek a zebrára, az egyértelmű átkelési szándék.
  Még mindig azon vagy kiakadva, hogy "a babakocsi első kereke".
  De azon nem, hogy csak a 4. autó állt meg, de azon sem, hogy a másik a zebrán előz!
  Na ezen nincs mit ragozni.”
 • 31. Alpokalja 2012. január 27. 15:13
  „Először is, sehol sem beszéltem rólad, mégis magadra vetted. (Akinek nem inge...)
  Másodszor, olvasd el te a 24. hozzászólásod! Én megtettem, te valószínűleg nem! Sőt, a 27. hozzászólásban is ugyanazt írod.
  "A babakocsi első kereke már a zebrán volt -tovább nem mertem menni- de 3 autó elment, a negyedik volt hajlandó megállni".
  Vagyis simán letoltad a babakocsit, pedig még meg sem álltak az autók. Én nem tolnám le. Soha nem is toltam. Ha egyedül vagyok sem lépek le addig, amíg meg nem állt az autó. Ennyi. Nincs mit ragozni rajta.”
 • 30. Pistike 2012. január 27. 13:51
  „"Ugyanakkor a babakocsit toló embertől elvárnám, hogy óvatosabb, figyelmesebb, a gyerek biztonsága fontosabb a sajátjánál."

  Talán olvasd el mégegyszer a 24. hozzászólásomat!
  Megvártam amíg valamelyik autós hajlandó lesz megállni és átengedni. Hogyan lehet ennél óvatosabbnak lenni?”
 • 29. Alpokalja 2012. január 27. 12:36
  „#27
  Azon akadok ki, hogy egyesek mire használják a gyereket!
  A babakocsi nem megkülönböztető jelzés, semmivel több előnyt nem jelent, nem jogosít fel semmire. Ugyanakkor a babakocsit toló embertől elvárnám, hogy óvatosabb, figyelmesebb, a gyerek biztonsága fontosabb a sajátjánál. Ezzel szemben csak azt látni, hogy a babakocsis szülők erőszakosabbak, agresszívebbek és "gyerekkel vagyok" jelszóval bármire képesek.”
 • 28. igazember 2012. január 27. 11:59
  „Erröl jut eszembe kedves autostársaim.A fraknoi uton a templommal szemben sokan megállnak félig a járdán.TILOS,vigyázzatok kapásból ráteszik a 30000 es büntetést.Nekem is egy úr szólt ott a házbol amikor a postára mentem,hogy vigyázzak.Megnéztem és tényleg az összes kocsin rajt volt a cetli,nekem az volt a szerencsém,hogy amikor érkeztem,pont akkor mentek el a rendörök.Jó széles a járda és szinte csábit a megállásra.Utána néztem és csak ott lehet megállni a járdán ahol ezt TÁBLA jelzi.”
 • 27. Pistike 2012. január 27. 11:56
  „"Már-már emberölési kísérlet. Az ilyen embertől a gyámüggyel vetetném el a gyereket."

  Ez kimeríti a rágalmazás fogalmát!
  Az meg csak téged minősít, hogy azon akadsz ki, hogy a babakocsi első kereke már a zebrán volt, és nem azon, hogy csak a 4. autó állt meg, de azon sem, hogy a másik a zebrán előz!”
 • 26. igazember 2012. január 27. 11:47
  „A fotó kb 11 ora körül készült ,pont arra mentem."Ovinkor" Te akkor hol voltál?Na jó ezt megusztad.”
 • 25. Alpokalja 2012. január 27. 11:25
  „A gyalogos is KÖTELES körülnézni, mielőtt lelép, függetlenül attól, hogy elsőbbsége van. Valamint köteles az átkelést minél előbb befejezni és nem feltartani a közlekedést. Egyébként is szabad kihúzni a fülből az MP3-at, eltenni a telefont, nem SMS-t írni a zebrán és nem a zebrán elkövetni öngyilkosságot. Tessék végre megérteni, hogy a közlekedés egy közösségi játék, amiben mindenki részt vesz és mindenkire nézve vannak kötelezően betartandó szabályok. Nem árt figyelembe venni az egyéni jól felfogott érdeket sem. Minél védtelenebbek vagyunk, annál inkább.

  A babakocsi egy külön kategória. Nagyon jó a megfogalmazás. A babakocsi első kereke már a zebrán volt. Mégis mi az a babakocsi? A legtöbb szülő fegyverként használja. Nem a gyerek a lényeg, hanem az, hogy a babakocsi a zebrán van. Már-már emberölési kísérlet. Az ilyen embertől a gyámüggyel vetetném el a gyereket. Egyik gyerekemmel sem tettem ezt soha. Ha úgy ítéltem meg, hogy biztonságos az átkelés, akkor toltam a babakocsit.”
 • 24. Pistike 2012. január 27. 11:07
  „21. Alpokalja

  "Nem biztos, hogy a téglával megrakott kamion is meg fog állni ott, ahol tegnap a szomszéd tanárnéni piros Daewoo Matiz-a megállt."

  A téglával megrakott kamion is köteles olyan sebességgel megközelíteni a zebrát, hogy meg tudjon állni!
  Tegnap a Csengeri utcán (az aluljáró felőli végén) keltem át a zebrán. A babakocsi első kereke már a zebrán volt -tovább nem mertem menni- de 3 autó elment, a negyedik volt hajlandó megállni. A másik irányból nem jött autó. Ekkor elindultam, erre az engem átengedő autó mögött érkező k....g lassítás nélkül kikerülte, és majdnem elsodorta a babakocsit! Aztán lassítás nélkül továbbhajtott. Szerintem észre sem vette, hogy milyen közlekedési helyzetbe került.”
 • 23. kertész 2012. január 27. 10:07
  „Mennyit szenvedhetett ez a két rendőrlány amig lefényképezték őket.Mert az autóban ücsörögve,esetleg városnéző turán résztvenni sokkal jobb,mert a meleg autóban még aludni is lehet.Sajnos ma Sopronban csak neve van a rendőrségnek, az utak mentén reklám célból fordulnak elő.A régi rendőrök az utcán sétáltak és közbeléptek ha kellett.Ma csak gépkocsiban ülőket lehet néha látni.”
 • 22. mcseva 2012. január 27. 09:39
  „21. Alpokalja ....Nálad a pont!!!!!! Ez az igazság ha tetszik ha nem.”
 • 21. Alpokalja 2012. január 27. 09:19
  „Tegnap délelőtt, fél 11 körül, a Stadion üzletház előtti zebrától nem messze, 3 rendőr melegítette a hátsóját a Skoda-ban. Közben a gyalogosok olyan lazasággal mennek át a zebrán, hogy közöttük véletlenül se tudna egy autó elmenni. Az egyik majdnem átér, mikor a másik elindul. Mindennek van határa. Van róla alkalmassági papírjuk, hogy jó fizikai állapotban lévő, életerős emberek, bírják a hideget is, szabad kiszállni az autóból és irányítani a forgalmat. Szeretném látni azt is, hogy ahol két zebra között alig 200 méter a távolság, ott nem a kettő között rohangálnak át a gyalogosok vagy ha mégis, akkor a hatóság legyen szíves figyelmeztetni őket. A gyalogosnak jogában áll feltűnő színű ruhát viselni télen is. Ha esik az eső, akkor kapucnival a fején is szabad körülnézni. Saját testi épségének érdekében jogában áll felmérni, hogy célszerű-e lelépni a zebrára. Elsőbbsége annak van, akinek megadják. Nem biztos, hogy a téglával megrakott kamion is meg fog állni ott, ahol tegnap a szomszéd tanárnéni piros Daewoo Matiz-a megállt. Csókoltatom az öregasszonyokat is, akinek a piaci zöldség árakat pont a sarkon kell megbeszélni, megtévesztően a zebra előtt állva. Esetleg ha már a sarkon állnak, vigyék be őket tiltott kéjelgésért, legközelebb még a sarkot is elkerülik. Szeretnék olyat is látni, hogy a zebrán keresztbe biciklizőket is kiszedik és büntetik. A piros lámpán átrohanó gyalogost is büntessék meg.
  Egyáltalán szeretnék a városban olyan rendőrséget látni, amelyik határozottan és jogosan fellépve jelen van, rendet tart. Hirtelen tudnék mondani legalább 20-25 olyan helyet, ahol 10 percenként lehetne csökkenteni az államháztartási hiányt. Mozgássérült parkolók, a forgalom elől elzárt területek, útkereszteződéstől 5 m-en belül megállás, forgalommal szemben megállás, körforgalomban egyenesen áthajtás, zöld területen megállás, stb.
  Sajnos a szolgálunk és védünk szlogenből a védeni nem megy, a szolgálat meg kimerült annyiban, hogy időnként tesznek a szolgálati autóval egy lassút kört, stabilan feltartva a forgalmat. Gyalogos járőrt és posztos rendőrt az utcákra!”
 • 20. nága 2012. január 26. 21:26
  „Ez rettenetes!
  Nem mondom, hogy a gyalogosok nem hibáznak, de döntő többségében főként a járművezetők vétkének róhatók fel ezek a szörnyű esetek.
  Eszembe jut egy kedves, kulturált öregúr, aki Sopron díszpolgára is volt, hosszú időn keresztül mindennap bejárt a kórházba meglátogatni a beteg feleségét, s Csengeryn a zebrán elütötték. Szegény neje csak várta a kórházban és nemsokára elhunyt. A bácsika sem gyógyult fel igazán soha többé és követte a párját.
  Remélem, legalább lelkiismeret furdalásuk van és gyötrő álmaik mindazon vezetőknek, akik ilyen tragédiákat okoztak.”
39 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iparkamara: Gazdasági évnyitó Sopronban

A térség és az ország életének alakításában alapvetően fontos a gazdaság szereplőinek jelenléte. Tovább olvasom