Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Idén Krisch Aladárt tüntették ki

Sopron - Az idegenvezetők világnapja alkalmából tegnap bárki megismerkedhetett Sopron részletes történelmével. Megjutalmazták az év idegenvezetőjét, aki a napokban floridai vendégeket fogadott.
Héfőn az idegenvezetők világnapja alkalmából ingyenes városnézésre várták a soproniakat. A mintegy 15–20 fős csoport egy séta során részletesen megismerkedhetett lakóhelye történelmével. A világnap alkalmából megkoszorúzták dr. Friedrich Károly emléktábláját, aki közéleti tevékenysége mellett idegenvezetéssel foglalkozott. Délután 5 órakor a Liszt-központban az idegenvezetők találkozóját tartották. Mint ilyenkor hagyományosan, idén is átadták „Az év idegenvezetője" díjat, amit Simon István alpolgármestertől Krisch Aladár vehetett át.

Krisch Aladár lapunk kérdésére elmondta, ha újraszülethetne, kizárólag az idegenvezetésnek szentelné életét. A kitüntetett negyvennégy évet húzott le a GYSEV-nél, az idegenvezetői tanfolyamot pedig dr. Friedrich Károly invitálására végezte el. Azóta folyamatosan kalauzol, de nemcsak Sopronban, hanem belföldön és Ausztriában is.

Az év idegenvezetője díjat Krisch Aladár vette át Simon István alpolgármestertől (jobbra), mellettük Taschner Tamás, a Tourinform-iroda vezetője. Fotó: Magasi D.
Az év idegenvezetője díjat Krisch Aladár vette át Simon István alpolgármestertől (jobbra), mellettük Taschner Tamás, a Tourinform-iroda vezetője. Fotó: Magasi D.

– Pénteken a bécsi operabál floridai vendégeinek mutattam meg Sopront.
Voltak ismert vendégeim, tartottam idegenvezetést köztársasági elnököknek, politikusoknak, kísértem Medgyessy Péter miniszterelnököt és Bencze József rendőrkapitányt is. Szerintem százezrekben mérhető utasaimnak a száma, de találgatni nem is merek. Az biztos, hogy volt idő, amikor egy héten többször kalauzoltam 50 fős csoportokat szeretett szülőhelyemen. Tavaly 54 csoportot vezettem. Ma már nyugdíjas vagyok, de nem tétlenkedem. Nagyon szeretek büszkélkedni Sopronnal, kedvencem a belváros, de a poncichternegyed sajátos hangulata ugyancsak lenyűgöző. Szívesen mutatom meg Nagycenket, Fertődöt, Pannonhalmát is. Számomra gyógyszer az idegenvezetés, imádom a történelmet és ma is minden utam előtt olvasok valamit arról a környékről, ahol kalauzolom az idegeneket – tette hozzá az év soproni idegenvezetője.

Olvasóink írták

 • 5. Telepathia 2009. február 25. 09:24
  „Kedves Frédi!
  Idegenvezetői munkádhoz, kitüntetésedhez a korábbi Szent Mihály és Szent Lélek Plébánia ministránsai nevében nagyon sok szeretettel gratulálok. Kivánok további munkádhoz nagyon sok erőt és nagyon sok egészséget. A jó Isten segítsen meg további életpályádon.”
 • 4. RábaViktor 2009. február 25. 08:32
  „Drága Frédi!
  Teljes szívemből gratulálok! Örülünk. hogy itt vagy, hogy mosolyoddal, kedvességeddel elvarázsolod a turistákat, akik jót, és kellemes emlékeket visznek magukkal. Értékes színfoltja vagy a soproni turizmusnak!!!!!!!!!”
 • 3. rusa 2009. február 24. 20:50
  „Herzlichen Glückwunsch!”
 • 2. mézgaaladár 2009. február 24. 20:14
  „Nagyon helyes, hogy megbecsülik az idegenvezetőket! Ők valóban a turisták számára Sopron arcai. Köszönöm nekik áldozatos munkájukat. Gratulálok Frédinek, valóban megérdemli ő és az egész Krisch család!”
 • 1. seat1400 2009. február 24. 20:13
  „Kedves Frédi!

  Nagy örömmel olvastam a kitüntetésedről, engedd meg hogy gratuláljak és jó egészséget kívánjak neked.
  Varga Laci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várja a sportolókat a dalos-hegyi sípálya

Sopron - Megfelelő minőségű hó esetén a hét minden napján várja a sportolni vágyókat a soproni… Tovább olvasom