Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Huszárbálon ünnepeltek Sopronban - Fotók

Huszárbált tartottak Sopronban a Pannonia szállóban. A rendezvényen a szervező, a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület vendégei vehettek részt. Sokan uniformisban érkeztek.

A program az egykori monarchiabeli bálokat idézte, az érkezőket ceremóniamester mutatta be a többieknek. A nyitótánc francia négyes volt, majd a kiosztott táncrend szerint bécsi keringő, polka, csárdás következett. A vendégeket császári és királyi menüsor várta Bad Ischl-i zelleres burgonya- krémlevessel, Sissi módra készült jércesülttel és Gróf Andrássy-szűzérmékkel.

Hagyományőrző Huszár Bál Sopronban - 02.08


– Sopronban farsang idején sok bált rendeztek, a tiszteké az egyik legkedveltebbnek számított a XIX. század végén, XX. század elején. Annak idején a programot a kaszinóban tartották, a nagyestélyis hölgyeket díszegyenruhába öltözött tisztek kísérték. A frakkban megjelent civilek irigyen bámulták az aranyzsinórozású atillákat, a vörös nadrágos, sarkantyús, fekete lakkcsizmás huszárokat – mesélte Grubits Róbert szervező, majd hozzátette: hagyományőrző tevékenységük újabb fejezeteként – nemrégiben nyitották meg múzeumukat az Orsolya téri Lábasházban – a monarchiás idők báljainak hangulatát is fel kívánják idézni. Ezért szervezték a szombati programot is, ahol több mint kétszázan szórakoztak.

– Százhat évvel ezelőtt volt utoljára huszárbál a leghűségesebb városban. De most újra felcsendült Strauss Denevérje, és noha számba vettük a XXI. századi ember zenei ízlését, de felidéztük a korabeli muzsikákat, a helyszín miliője, a korabeli ruhák, a táncrend, a táncok mind a Monarchia idejébe repítették a vendégeket – sorolta a szervező.

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület a császári és királyi 9. Nádasdy-huszárezred hagyományőrzője. Ez az ezred 1884–1914 között harminc évet töltött a városban. Ez idő alatt a városi élet részévé váltak, együtt éltek a helyiekkel, velük szórakoztak a közösségi rendezvényeken, zenés programokon, lóversenyeken.

Olvasóink írták

 • 5. csingilingi 2012. február 21. 11:55
  „Szeretnék látni valami látványos "huszárvágást" ami megoldja a jelenlegi katasztrofális helyzetet!”
 • 4. modernsopron 2012. február 21. 10:09
  „86 kép egy ilyen "fontos" rendezvényröl? Más történetekböl, eseményekröl a régióban meg SEMMIT nem lehet olvasni ebben a fórumban. Kérdöjelezném a nyugatmagyar.hu beszámolás objektívítása?!”
 • 3. prakker 2012. február 21. 09:21
  „Jó kis farsang lehetett, csak az a baj, hogy mindenki huszár volt. :):):)”
 • 2. soproni 2012. február 20. 14:40
  „Tessék mondani,csak huszárok voltak a bálban? Mert kb. 80 képen csak őket és partnereiket látni.”
 • 1. lueser 2012. február 20. 11:59
  „Kicsit keveslem a vizuális megjelenítést kvantitatíve.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatok ütköztek a csornai vasútállomáson - fotók

Három könnyebb sérültje lett vasárnap délelőtt egy csornai vasúti balesetnek. Két szerelvény… Tovább olvasom