Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Húsba vágó soproni adósság

Elutasították a gazdák és a kereskedők képviselői a Soproni Marhavágó Kft. ajánlatát a pénteki egyeztető tárgyaláson. Az adós húsüzem a nyilvántartott 281,9 millió forintos tartozás helyett csak 197,3 milliót fizetne az érintett beszállítóknak, azt is szeptember 30-ig.

„Tűrhetetlen állapot, hogy egyes befektetői csoportok éveken át büntetlenül végigrabolják a magyar húsipart, s gátlástalanul tesznek tönkre cégeket, családokat, embereket" – ilyen és ehhez hasonló megállapítások röpködtek tegnap a Soproni Marhavágó Kft. kapuja előtt.

Tulajdonosi távolmaradás

– Felháborítónak tartjuk, hogy a tulajdonosváltáson épp hogy túlesett Soproni Marhavágó Kft. új tulajdonosai közül senki sem jelent meg a megbeszélésen – fogalmazott Giczi Pál, a beszállítást korábban szervező cég ügyvezetője. – A gondok ugyanis akkor kezdődtek, amikor a Pick
Szeged a marhavágót, legalábbis annak termelőberendezéseit, értékesítette egy budapesti székhelyű, jórészt ingatlanforgalmazással foglalkozó korlátolt felelősségű társaságnak. Az üzemvezetés pedig most a tulajdonosi meghatalmazásra hivatkozva olyan ajánlattal állt elő, hogy a közel 282 millió forintos tartozásnak csak hetven százalékát fizetik ki, azt is szeptember 30-ig. Véleményünk szerint ezzel most összeomlik a régió marhapiaca. Hiszen ki lesz az a bolond, aki nekünk adja oda a marháit soproni beszállításra? Mi azt mondjuk: jöjjön ide a tulajdonos, hozzon magával pénzt vagy garanciát, és akkor talán lehet szó egyezségről – mondta indulatosan Giczi Pál.

Csalódottság és ingerültség

Az egyeztető tárgyalás sikertelensége után izzott a levegő a Győri úti üzem kapujában: az elmúlt hónapban sok-sok millió forinttal megrövidített gazdák és kereskedők képviselői csalódottan, egyszersmind mérhetetlenül ingerülten nyilatkoztak. „Milyen országban élünk, itt mindent lehet már?" „Miért kellett eladnia az Arago-érdekeltséghez tartozó Pick Szegednek a soproni marhavágót egy ingatlanforgalmazással foglalkozó, hárommillió forintos törzstőkével rendelkező fővárosi cégnek?" – ilyen és ehhez hasonló kérdések, megállapítások röpködtek a levegőben. – Nekünk például nyolcvanmillió forinttal tartozik a marhavágó, s egyáltalán nem tudjuk elfogadni azt az ajánlatot, hogy ennek csak hetven százalékát fizetik ki – jelentette ki Bolla Tibor, az egyik beszállító cég ügyvezetője.

Dolgozók állásidőn

A Soproni Marhavágó Kft. egyik új tulajdonosát, Temesvári Gábort külföldön sikerült elérnünk, aki annyit mondott: kérdéseinkkel forduljunk Márk Istvánhoz, a Soproni Marhavágó Kft. ügyvezetőjéhez.
 Az ajánlat elutasításával összefüggésben a soproni igazgató elmondta: a másik félnek szuverén joga, hogy azt elfogadja-e vagy sem. A tartozás oka különben a megfelelő forgótőke hiánya. A társaság jelenleg nem is folytat termelő tevékenységet, a dolgozók úgynevezett állásidőn vannak.
A marhavágó jövőjével kapcsolatos kérdéseinkre egyértelmű választ Márk István sem tudott adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvény van, csak igazság nincs?

A Legfőbb Ügyészségig, sőt, az ombudsman hivataláig ment a soproni Horváth Miklós, hogy kutyájának… Tovább olvasom