Kisalföld logö

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 26°C Még több cikk.

Horváth Teri utolsó kívánsága

Sopron–Balf - Utolsó kívánságát tiszteletben tartva szülei mellé, a balfi temetőbe helyezik szombaton örök nyugalomba Horváth Teri Kossuth-díjas színésznőt.

A március 5-én elhunyt érdemes művész bár a fővárosban élt, idősebb korában sok időt töltött Sopronban élő nővérénél. A másfél éves korkülönbség is oka lehet, hogy a két nővér nemcsak testvér volt, hanem szívbéli barátnő is.

– Rábatamásiban éltünk, a szüleink földművesek voltak – kezd a családtörténetbe Horváth Teri nővére, Pöltl Mártonné Mária néni, aki ha mosolyog, nagyon hasonlít a színésznőre. – A mi Terink már gyermekkorában kész kis színésznő volt! A falu tanítója, Jászai András, mellesleg Jászai Mari unokaöccse, gyakran rendezett színdarabokat, s a mi Terink mindig szerepelt benne. Egyszer én is voltam címszereplő a Tanítónőben... Emlékszem, volt, hogy Terink cigányasszonyt alakított, úgy vetette a kártyát és úgy formálta a jellegzetes szavakat, hogy évekig emlegették a faluban.

Az ötgyermekes Horváth család 1946-ban került Rábatamásiból Balfra, a németek kitelepítése után itt kaptak a megélhetésükhöz elegendő földet. Horváth Teri 17 éves volt akkor. Hamar beilleszkedtek, ők megszerették Balfot és a helyieket, s azok is szívesen fogadták a szorgalmas Horváthékat. Nem ők voltak az egyetlen Rábatamásiból idetelepült család. Balfra költözött a tanító, s vele együtt a színjátszás is...

Gyermekkori álma teljesült: Horváth Teri alakját, játékát a színházi emlékezet mellett rengeteg filmszalag is őrzi.
Gyermekkori álma teljesült: Horváth Teri alakját, játékát a színházi emlékezet mellett rengeteg filmszalag is őrzi.

– Terink egyszer talált egy újságcikket, az állt benne: „Gyere te is Horváth Árpád Színészkollégiumába". Na, ez aztán nem hagyta nyugodni, ráadásul a tanító nagyon bátorította. Emlékszem, Idesünk nem akarta elengedni, azt találta mondani neki: „Kislányom, nem való vagy te színésznőnek. Te nem vagy szép..." Szegény Ides azt hitte, csak a gyönyörű dámákból válik jó színésznő.

Horváth Teri persze felment a fővárosba, elvégezte az akadémiát és rövidesen az ország egyik legkedveltebb és legtöbbet foglalkoztatott színésznője lett. De bármennyire is  tenyerén hordta a világ, rendszeresen látogatott Balfra, ahol szülei és testvérei éltek. Időskorában pedig, amikor visszavonult a színjátszástól, havonta egy-két hetet töltött Mária nénivel Sopronban.

– Ez volt a szobája, szeretett nálam, olyan jókat beszélgettünk. És énekeltünk! Daloltunk mi mindig, már gyerekkorunkban is, s ez a jó szokásunk életünk végéig megmaradt – csillan fel a gyászoló, de szívesen emlékező Mária néni szeme. Az ő élete sem volt kalandoktól mentes: ment a húga után Pestre, beiratkozott az egyetemre, két év után a Szovjetunióban találta magát, s négy esztendő múltán mint agrármérnök került vissza Balfra. Férjével három gyermeket neveltek fel. A 82 éves Mária néni él már csak a Horváth testvérek közül.

Horváth Teri nővére, Pöltl Mártonné Mária néni, ha mosolyog, nagyon hasonlít a színésznőre.
Horváth Teri nővére, Pöltl Mártonné Mária néni, ha mosolyog, nagyon hasonlít a színésznőre.

– Terink határozott kívánsága volt, hogy hamvait a szüleink mellé tegyük végső nyugalomra. Miután tavaly szeptemberben meghalt a férje is, Konfár Gyula Munkácsy-díjas festőművész, gyermekük pedig nem volt, mint legközelebbi élő rokonának, úgy döntöttem, nekem kell teljesítenem utolsó akaratát – mondta el Pöltl Mártonné.

Horváth Terit március 21-én, szombaton 14 órakor helyezik örök nyugalomra a balfi köztemetőben, búcsúztatása pedig pénteken 14.15 órakor lesz Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Filmek, szerepek, díjak

Őszinte, hiteles alakításaiból mély emberség sugárzott, színpadon és filmen egyaránt jól érvényesült egyszerű, eszköztelen játéka – írja a Magyar színházművészeti lexikon. A színművésznő munkája elismeréseként 1973-ban Kossuth-díjban, 1956-ban és 1964-ben Jászai Mari-díjban, 1969-ben Érdemes Művész díjban részesült. A közönség láthatta őt a többi között Nyilas Misi szerepében (Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig), Pék Mária alakjában (Fejes Endre: Rozsdatemető) és Rozikaként is (Sarkadi Imre: Út a tanyákról). Élete történetét a Sárigyöp című, 1978-ban megjelent önéletrajzi kötetben foglalta össze. 1981-ben lépett utoljára színpadra. Alakját, játékát rengeteg filmszalag is őrzi, csak néhány példa: Talpalatnyi föld (1948), Szakadék (1956), Húsz óra (1965), Rózsa Sándor (1979), Indul a bakterház  (1979).


Olvasóink írták

 • 6. Telepathia 2009. március 19. 09:34
  „Szombaton kisérjük utolsó utjára a Balfi temetőbe a nagy jellem szerepek alkítóját? kossuth dijas színésznőt. Szeretett Sopronba jönni és a Soproni Petőfi Szinházba fellépni, testvérét meglátogatni.
  Jelentős szinpadi alakításai: Rozika( Sarkadi I: Út a tanyákról.) Laurencia((Lopa de Vega: A hős falu) Nyilasi Misi(Móricz:Légy jó mindhalálig) Pék Mária(Fejes: Rózsdatemető) Johanna(Honnegger: Johanna a máglyán)
  Mama(Móricz: A csibe) Mama(ZsoltBéla: Erzséebtváros) Hindu asszony(Németh L: Ghandi)
  Filmszerepei és tv alakításai közűl kiemelkedő volt: Egy asszony elindul(1949) ludas Matyi(1949) Szakadék (1956) Csempészek(1958) Isten őszi csillaga(81962) Húsz óra((1964) Szevasz Vera(1967) Egri csillagok (1968)
  Feldobott kő (1969) Rózsa Sándor(1970) Kicsik és nagyok (1972)
  Visszaemlékezéseit. Sári gyöp cimű könyvében fogalmazta meg.
  Jellmszerepeinek felsorolásával, Nagyon sok szeretettel búcsúzunk tőle. Nyugodjék békében.”
 • 5. PROKULTÚRA 2009. március 19. 08:17
  „Ha nem is választották be, A NEMZET SZÍNÉSZEI közé tartozott. Kár, hogy fájdalmasan korán, hosszú évekkel ezelőtt elbúcsúzott a filmtől, a színpadtól. Gyászolja a Pro Kultúra és a Soproni Petőfi Színház. Isten nyugosztalja!”
 • 4. nenelaci 2009. március 19. 06:04
  „Jó reggelt!

  Tudjátok azért ez nagyon szomorú, Nemcsak az, hogy elhunyt egy csodálatos színésznő, hanem az, ahogy a magyar média kezelte ezt a szomorú hírt. Az MTI még csak hírt sem adott róla. Igy kezeljük sajnos az igazi értékeket. Bezzeg ha Csonka Pici csinál valamit az hír, pedig ha színészetről beszélünk nem lehet egy napon említeni Horváth Terivel.

  Volt szerencsém néha személyesen találkozni a művésznővel, a testvérével egy házban laktunk a Várkerületen. Már akkor is csillogó szemmel figyeltük az ismertsége ellenére is szerény és kedves szinésznőt.
  Ismét elment egy életünket élményekkel gazdagító, életével, munkásságával meghatározó EMBER.
  Búcsúzunk Tőle szeretettel.
  Nyugodjon békében.”
 • 3. joco 2009. március 19. 05:50
  „Nagy SZINÉSZNŐ volt. sajnos Ő is "elment"”
 • 2. hozsuzs 2009. március 18. 20:48
  „Nyugodjon békében...megrázóan hiteles alakításokat láthattunk Tőle”
 • 1. TancsKaszabell 2009. március 18. 19:30
  „Ő volt a Teri ! Egyszerű volt mint egy falat kenyér,semmi cicoma.Nem volt szép nő,csak nő és tehetséges színész.Filmjeire,- inkább mint színházi alakításaira-, ma is emlékszem. Felejthetetlen a számomra a "Banya"alakítása az Indul a bakterház című filmjében,sokszor megtekintettem ezt a filmet,mindig ragyogóan elszórakoztatott !
  Jó színészek társaságában nagyot alakított.
  Most végleg hazatért.
  Nyugodjon békében !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítani kell az oktatást

Soproni kistérség - Kétszázötven magyar és osztrák vállalkozót kérdeztek meg az elmúlt két hónapban.… Tovább olvasom