Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hol tart most a Petőfi tér sorsa?

„A Petőfi térre valóban bejegyeztek a Soproni Földhivatalban földhasználati jogot” .
Az új soproni képviselő-testület által kezdeményezett perek kapcsán – egyebek mellett – elhangzott: a Petőfi téri mélygarázs beruházásánál alkalmazott konstrukció azt eredményezte, hogy a belváros közterére egy magántársaság földhasználati jogot és elővásárlási jogot szerzett. Az elővásárlási jog pedig azt jelenti, hogy a magánbefektető adott esetben megvásárolhatná a Petőfi teret, miközben a tér az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonát képező közterület. A jogszabály szerint fokozott védelem alatt áll, s így azt sem eladni, sem megterhelni nem lehet.

A Soproni Földhivatal ingatlan-nyilvántartása szerint a Petőfi térre valóban földhasználati jogot jegyeztek be.
– A földhivatal jogértelmezése szerint a jogszabály nem zárja ki a földhasználati jog közterületre való megszerzését, hisz esetünkben ez alapozza meg a beruházó építési jogosultságát, ez biztosítja a lehetőséget arra, hogy elkezdődhessenek a közterületi munkák – nyilatkozta a Kisalföldnek Gál László, a soproni körzeti földhivatal vezetője.

– Ugyanakkor megállapítható, hogy a földhivatalhoz a korábbi önkormányzat és a beruházó között létrejött, hozzánk benyújtott megállapodás, valamint az ahhoz kapcsolódó kérelem kizárólag a földhasználati jog bejegyzésére irányult, elővásárlási jogot sem az okirat, sem a kérelem nem indítványozott. A törvény értelmében pedig a földhasználati jogból nem következhet elővásárlási jog, mint például a bérleti szerződések esetében.

Hogy ezek után kié is lesz a mélygarázs, az a két fél közötti szerződésen múlik, annak tartalmát a földhivatal már nem vizsgálhatja. A földhivatal regisztráló hatóság: csak az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezhető jogok és tények szempontjából mérlegeli a benyújtott kérelmeket. Amit a törvény lehetővé tesz, azt be kell jegyezni, ami viszont jogszabályba ütközik, azt nem. A Petőfi téri mélygarázs ügyében jogszabálysértő kérelem nem érkezett hozzánk, s emiatt elutasító határozat sem szüle tett – zárta Gál László hivatalvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakások építését tervezik

A Rét utcai ingatlan egyike azoknak, amelyeket a jelenlegi városvezetés szerint áron alul értékesítettek, és amely „irodaházként" vált ismertté a köztudatban. – Még az elmúlt év februárjában (13-án) fordultunk levélben Walter Dezső akkori polgármesterhez, hogy társaságunk megvásárolná a Rét utcai ingatlant, amely szerepelt az önkormányzat eladási listáján. Tovább olvasom