Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Hogyan lehet nyugdíjból félretenni a rezsire?

Kevés az átlagnyugdíj, de a közüzemi számlák egyre csak érkeznek.
A téli hónapokban magasabb összegekről szólnak a fűtés-, az áram- és a gázdíjak, a nyári hónapokban vékonyabb összegeket kell fizetnünk.

Ugyanakkor a közös költség, a szemétszállítás, a telefon- és az internet-előfizetés, az ilyen-olyan hitelek törlesztése állandó anyagi erőforrásokat kíván.

A nyugdíjasok között sokan vannak olyanok, akik attól tartanak, „felélik" a rezsire is szánt összegeket. Egyikük, K. Mária jónak tűnő ötlettel hozakodott elő:

– Jogkövető és törvénytisztelő polgárként kiráz a hideg, ha arra gondolok, nem fogom tudni pontosan fizetni a közüzemi számlám egyikét – kezdi mondandóját. – Mindent szeretnék, csak azt nem, hogy a hátralékra esetleg még plusz pénzt is fizessek, hiszen egy nyugdíjasnak minden fillér számít. Vettem egyszer a fáradságot, s szinte fillérre kiszámoltam a téli és a nyári rezsiköltségeim összegét. Aztán bementem az egyik pénzintézetbe, és mondtam az ügyintézőnek: a számlámra érkező nyugdíjból a nyári hónapokra harmincezer, a késő őszi, téli hónapokra pedig hatvanezer forintot zároljanak. Ehhez az összeghez akkor se nyúlhassak, ha némi túlzással, már az éhhalál szélén állok. Pontosan azért, hogy minden számlám rendben legyen, s nyugodtan hajthassam esténként álomra a fejemet. A felvetésemre azt mondták, ez nem lehetséges, erre nincs mód. Ezen nagyon elcsodálkoztam: az én nyugdíjamról, az én pénzemről nem rendelkezhetem saját magam? Miközben ez a megoldás minden érintettnek kifejezetten hasznos lenne: elsősorban is nekem, másodsorban a banknak, harmadrészt a közüzemeknek és a hitelfolyósítóknak...

A megkérdezett bank vezetőségétől megtudtuk: igenis van mód arra, hogy aki ennyire bölcsen előrelátó, gondtalanul fizesse számláit. Valójában két megoldás van. Az egyik, hogy nyithat egy külön számlát, amelyre a folyószámlájáról az általa meghatározott összeget az általa meghatározott napon pénzt utalhat azzal a meghagyással, hogy onnan vonják le a különböző közüzemi és hiteltartozását. A másik pedig, ha hitelfolyószámlát nyit meghatározott kerettel: ez a bizonyos A-hitel.

Ennek révén ha történetesen kimerül a számlája, igen alacsony kamat mellett meghitelezik neki a hiányzó összeget, amelyet a következő nyugdíj „rendez". Mindamellett különböző számlacsomagok közül választhatnak az érintettek, hogy minél testre szabott konstrukcióval érezhessék magukat anyagi biztonságban.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. soproni 2010. június 16. 12:42
  „Úgy lehet félretenni a rezsire,hogy nem kell új cipő,új ruha,tanszer és a nyugdíjasok megelégszenek reggelire 1-2 zsemlével .”
 • 34. bbbb 2010. június 15. 13:18
  „tricse: mindenesetre a laptop legalabb a felet de inkabb 1/5-et eszi meg az asztali gep energiajanak.
  arrol nem beszelve, hogy egy laptop sokkal sporolosabban banik az energiaval mint egy asztali gep, amiben
  a mai vilagban minumum 300w-os tap van+ moitor+ kulso periferiak.
  Laptopnal mindez 65wattbol kijon.
  Szerintem nalatok kimutathato lenne az asztali gepek kivaltasa.
  Probaljatok ki 1 honapig ne kapcsolajatok be az asztalit. De akar egy het is eleg, ird fel az oraallast es nezd meg a kulonbseget.”
 • 33. egyolvasó 2010. június 15. 12:35
  „tricse! Nem vagyok szakértő, de azért megpróbálom. Az én laptopomnak 65W-os töltője van. Ha 10 órát megy úgy, hogy az aksi ki van véve, akkor egy hónapban az 10x30x65=19,5 kWh (877,5 Ft, ha 1 kWh=45 Ft). Ha a laptop úgy van használva, hogy feltöltés-lemerítés, akkor ott a fogyasztás a géptől függ (mennyi ideig tölt és mennyi idő alatt merül le). Ha benne van az aksi és úgy van rádugva a töltőre, akkor szerintem az megegyezik az első esettel. Gondolom feltölti az aksit, utána a töltést letiltja és a gép a tápról megy (ha tévednék, akkor bocsánat). Az asztali gép már nem ennyire egyszerű kérdés. A fogyasztás függ a monitor típusától (CRT vagy LCD) és attól is, hogy mire használja az ember napi 8-10 órát. Mert a gép természetesen jóval kevesebbet fogyaszt, ha például csak simán netezünk, chatelünk vagy dokumentumot szerkesztünk (ilyenkor kb. 120-150 W óránként monitor nélkül). Ha az ember olyan dolgot csinál, aminek kell a teljesítmény (játék, autocad, videóvágás), akkor már megnő a fogyasztás (ami a gép paramétereitől függ). A monitor(ok) fogyasztását a hátlapjukon vagy a kezelési útmutatóban lehet megnézni. Amúgy a legegyszerűbb megoldás a fogyasztás ellenőrzésére az, hogy beszerzünk egy fogyasztásmérőt. A legtöbb barkácsáruházban kapni ilyent néhány ezer forintért. Amúgy szerintem itt nem a gépek lesznek felelősek a nagy fogyasztásért. Amikor még otthon laktam, nekünk is volt több gépünk is - igaz nem mentek napi 9-10 órát, hanem csak napi 4-5 órát - de akkor is kijöttünk havi 240 kWh-ból. Valószínű, hogy a bojler fogyaszt ilyen sokat, ráadásul nem is a kedvezményes áramból. Tényleg nem értek hozzá, de ebben az esetben a bojler nem akkor melegít, amikor a szolgáltató utasítást ad rá, hanem akkor amikor a tárolt víz hőfoka a beállított érték alá megy, így gondolom mindig van melegvíz, de cserébe többet is fogyaszt.”
 • 32. magasi 2010. június 15. 12:20
  „Kedves xixi!
  Van aki nem "vásárolta" vagy járőrözte a nyugdíját, hanem kényszerből, esetleg a tényleges egészségügyi állapota miatt kapta. Ami általában semmire sem elég, (pár tízezer forint). Ezért kénytelen elvállalni olyan munkát, amit még kínkeserven el tud látni. Nem harácsolásból, hanem kényszerből. Aki ilyen embert alkalmaz, az a lehető legkevesebb pénzt fizet neki. Egyébként is korlátozva van a nem volt rendőrök vagy határőrök...stb. kivételével a megengedett kereset. Legfeljebb a nyugdíjuk kétszeresét kereshetik. Ami pl. egy 45 000 forintos rokkantnyugdíj mellett nem tűnik soknak. De ez a max. Persze a fent említett kb. negyvenedik évükben nyugdíjba vonuló "harcosaink" hivatalosan is húszsorosát kereshetik az öregségi nyugdíjuknak, úgy, hogy a jó nyugdíjuk is megmarad. Ez a paradoxon. Azonkívül, ha te a munkádat jól végzed, jól képzett vagy, akkor senki nem veheti el tőled, főleg nem egy rokkant, vagy egy 67 éves ember.”
 • 31. buggyant 2010. június 15. 11:46
  „Ez egy nagyon hosszú cikk, de érdemes böngészgetni, hogy verik át a fogyasztókat az áramszolgáltatók. Ebben a lapban volt egy indító cikk korábban, csak azt nem találtam meg. Szóval törvénytelen amit csinálnak. Szerintem... szerintünk....
  http://www.akontroll.hu/bel1.php?ssz=424”
 • 30. xixi 2010. június 15. 11:41
  „"Imádom" a nyugdíjasokat, különösen azokat, akik elveszik a munkát az aktív korúaktól!
  Ők beleegyeznek a napi 4 órás foglalkoztatásba, keresnek egy kis zsebpénzt (amiből nekünk meg kell(ene) élnünk), aztán jól elvannak, mint a befőtt. Nálunk is tök sok ilyen van (pl. 40-45 éves nyugd. katonák, akik még szinte fiatalemberek!!!!)
  Aki nyugdíjas, az ne dolgozzon, vagy ha dolgozik, akkor ne kapjon nyugdíjat!
  Felháborító, hogy még ők sírnak.”
 • 29. Anyuka32 2010. június 15. 10:08
  „Lobbo71 25hsz:
  Igen van ilyen az áramot igy fizetjük, tavaly fewbruártól júniusig 15600ft, aztán novemberig 18400 ft, aztán megint emeltek 19700-ra, éves leolvasás 2010. március eleje, falubeli leolvasó megkérdeztem kb mennyit kell ráfizetni azt mondta 20ezer körül ehhez képest kijött 75000 ft-os számla. Ennyit a havi elosztásról!!”
 • 28. máris 2010. június 15. 09:28
  „MINDENKINEK!A BANKOK AKKOR JÁRNAK JÓL , HA MINNÉL TÖBB SZÁMLÁD VAN! AKI PEDIG, 30, VAGY, 60-ezret NÉLKÜLÖZNI TUD, AZ NE IDE ÍRJA LE! BIZONYÁRA 150-200 KÖRÜLI A NYUGDÍJA, ÉS NEM BETEG, NEM ÖLTÖZKÖDIK.MÍG A KISNYUGDÍJASOK RENGETEGET KÖLTENEK GYÓGYSZERRE, ÉS SZINTE MINDENHOL AZT SZÁMOLGATJÁK KIFUTJA-E AMIT FIZETNIÜK KELL!! NE CSODÁLKOZZON A KISGYERMEKES SEM , HA ŐK AZOK AKIK ÁLLANDÓAN PANASZKODNAK!ÖREGEK,GYÁMOLTALANOK, ÉS NÉMELYIK MÁR CSAK A TEMETŐBE SZERETNE JUTNI!!!!”
 • 27. tricse 2010. június 15. 08:28
  „A segítőkész bankokról meg csak annyit,hogy nyitottunk tavaly egy diákmelóhoz kötelező bankszámlát,de a munka nem jött össze! A folyószámla nyitásakor többször is rákérdeztem a hölgytől,hogy ha nem lesz a számlán pénzforgalom akkor terhelnek-e rá valamit! Dehogyis,áááá,semmit,hát ez junior számla! Most mégis küldözgetik a felszólítókat közel 2000 Ft-ról! Ehh! Akkor kellett volna elküldeni a sunyiba az egész magyar kormányt amikor nevesíttették a bankbetéteket és kötelezővé tették a fizetések banki úton történő kifizetését! Bakker ezzel tették a csóri ember zsebét üveggé a bankárokét pedig acéllá!:(((”
 • 26. tricse 2010. június 15. 08:23
  „Nem éjszakai árammal megy a boyler,mert annak a kiépítése annyiba került volna(új mérő,új alap,új bevizsgálás,új óra,új készenléti meg jó ég tudja még milyen díjak,hogy bele se kezdtünk!
  Viszont valaki hozzáértőféle véleményezhetné a számítógépek áramzabálását,kitérve a laptopokra és az asztali gépekre! Mondjuk besegít-e a 27 ezer forintos villanyszámlába egy napi szinten 8-10 órát működő gép? át még több?:)”
 • 25. Lobbo71 2010. június 15. 08:20
  „Minden szolgáltatónál van olyan lehetőség, hogy egész évre elosszák a közüzemi díjat és minden hónapban ugyanannyit kelljen fizetni. Így nem kell megszakadni a téli hónapokban.”
 • 24. Anyuka32 2010. június 15. 07:19
  „Tényleg nem sajnálom az idős hölgytől, bár nem ő dolgozott meg érte hanem a férje aki nagyon korán meghalt. Viszonyítás volt, ugyanis anyukám 41 év után kap 63 ezer ft nyugdíjat, én jelenleg anyaságin vagyok 25762 ft-ért. Szeretnék vissza menni dolgozni, de kiszámoltuk hogy ha a 3 gyerek mellé keresünk valakit nyárra akkor az én fizetésem arra menne el.
  Egyolvasó a decemberi gázszámlánk 49000 ft volt, konvektorunk van. Ha tudnánk félretenni már lecseréltük volna mert ez nem kifizetődő. Szóval tényleg nem sajnálom a nyugdíjasoktól de nem csak rájuk és az egyedül nevelő szülőkre kellene felhívni a figyelmet.
  Mi ketten vagyunk de a téli hónapok igy is húzósak, bár amig itt gépelek nem panaszkodom vannak nálunk sokkal rosszabb helyzetben lévők is!!Ettől függetlenül volt hogy nem tudtam befizetni a netet, ( mindig ezt hagyom utoljára mert nem létszükséglet) és sajna nem is tudunk félretenni.
  Mert hiába tudnám félretenni a nyáron azt ami gázra nem kell, ilyenkor 3000 ft a gázszámla, az elmegy iskoláztatásra.”
 • 23. szmama 2010. június 15. 06:48
  „Nagyon nem lehet félre tenni. Pedig dolgoztunk 33 és 40 évet de nagyon keveset kapunk.”
 • 22. quaestor 2010. június 15. 06:15
  „21. hozzászólás egyolvasó 2010.06.14. 22:27
  Anyuka32 nem sajnálta az idős nénitől a nyugdíját, hanem ki mennyit és miből tud/nem tud félretenni viszonyítási alapról szólt. Ami meg a havi jövedelmeket illeti, lett légyen szó nyugdíjasról, átlag dolgozóról, kismamákról, nagyon kevés. A mai világban a többgyerekes anyának is döntenie kell, elmegy 8-10 órában dolgozni és megpróbálja a gyermekelhelyezést megoldani, így több jut kajára, bár félretenni így sem tud, vagy elmegy anyaságira (kb. 25.000,- Ft6hó), mellette 4 órában melózni, és tud a gyerekekkel is foglalkozni. Ugyanígy a nyugdíjas sem biztos, hogy a gyógyszerei kiváltása mellett minden vasárnap rántott karajt fog tudni enni. Persze nem a BM nyugdíjasokról beszélek.
  Egyszóval az átlagember a büdös életbe nem tud félre tenni egy kanyi vasat sem. A rezsit is épphogy ki tudja nyögni pl. a fűtésszezonban, ami már nem csak kizárólag a téli hónapokra korlátozódik. 12 hónapból kb 8-at végig kell fűteni.”
 • 21. egyolvasó 2010. június 14. 22:27
  „T. Anyuka32! Köszönöm a válaszát. Egyre inkább úgy érzem, hogy mégis jó ötlet volt, hogy száműztem a házból a villanybojlert és a gázkonvektorokat. Helyette központi fűtés lett csináltatva egy kombi fali kazánnal. Így akkor van melegvíz, amikor csak akarom (feltéve ha van áram, víz és gáz). Ketten élünk itt, a gáz- és villanyszámla kijön 18 ezer forintból (12 500 Ft a gáz és 5 500 Ft a villany). Az idős hölgytől nem kell sajnálni a nyugdíját, ha megdolgozott érte. Viszont azoktól már igen, akik egész életükben nem tettek keresztbe két fűszálat se.”
 • 20. gyugyu1 2010. június 14. 21:40
  „ebben a dologban az a legnagyobb szemétség hogy ezzel kell foglalkozni ledolgozott 40 év munkaviszony után ! Azok a szájtépő politikusok akik a mi izzadságunk árán végezték el a z egyetemet /esetleg 2 diplomát/ egész életükben "egy szöget sem ütöttek el ", őnekik nincsenek ilyen gondjaik ! Ők mondják a millás fizetéseik és a többmillás "költségtéritésükkel a zsebükben,hogy takarékoskodjunk !! Próbálnának megélni a minimálbérből,amit megakarnak adóztatni !! A havi államtitkári fizetésből én is tudnám szórni az "igét" !! És ezen felül még mindent ingyen akarnak ! Miért őnekik 3 gyomruk van,vagy más uton jöttek erre a világra ??!! Nekik minden jár nekünk meg a pofánk ! ???”
 • 19. Anyuka32 2010. június 14. 21:16
  „A villanybojler akkor melegít ha kedves áramszolgáltatónk engedi. Hétvégén mosogatáshoz melegiteni kell a vizet ha este fürdeni szeretnénk.A villanyszámlánk így is 23000 ft, mi is öten vagyunk .
  egyolvasó: 1kW éjszakai áram 26 ft körül van.
  Akik tudnak félre tenni, nekem is adhatnának tippeket hogy is csinálják.
  Egyébként épp a minap panaszkodott a szomszéd néni hogy milyen nehéz megélni, nézzem meg milyen kevés a nyugdíja. Elém tolta a szelvényt amin 91 003 ft volt!! Ennyit arról hogy ki miből tud félre tenni!!”
 • 18. MTT 2010. június 14. 21:03
  „Ezek szerint mégis akad, aki tud félretenni...Jó neki”
 • 17. egyolvasó 2010. június 14. 20:47
  „tricse! Sajnos vagy nem sajnos, nekem nincs viszonyítási alapom, hogy egy 80 literes bojler mennyire elég vagy nem egy 5 fős családnak. Szüleimnél (ahová születtem) házközponti fűtés van (a társasháznak van egy közös kazánháza, az állítja elő a meleg vizet és az szolgáltatja a fűtés), itt - ahol most élek - kombi cirkóm van. De kicsit számolgattam. Egy átlagos 80 literes bojler 1,8kW-os (internet). Ha az megy egész nap, akkor 1,8x24x30=1296 kWh egy hónapban(remélem jól számoltam). Azt nem tudom, hogy mennyi 1 KWh éjszakai áram díja (ha jól tudom a bojler azzal megy), de a hagyományos kb. 45 Ft/kWh (ha tévednék, akkor bocsánat). Akkor 45x1296=58320 Ft. Nekem is két testvérem van. Amikor még mindannyian otthon laktunk (3-4 éve), kijöttünk kb. 240 kWh-ból havonta. Pedig akkor is volt már minden szobában tévé, több számítógép, házimozi, fagyasztó, mikró, stb. Az a mai áron kb. 10-11 ezer forint. Szerintem nézesd meg a bojlert, mert lehet, hogy valami gond van vele. Nekem nagyon irreálisnak tűnik ez a villanyszámla. Vagy tényleg ennyire sokat fogyaszt egy villanybojler?”
 • 16. soproni 2010. június 14. 20:38
  „Az utolsó bekezdés minden szava reklám.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Figler András - `bátor és következetes ember volt´

Meghalt Figler András, régész, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának… Tovább olvasom