Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Hiányzik az Újteleki utca

Hiányzik az Újteleki utca a soproniaknak. Az autósoknak jókorát kell kerülniük az egyébként fontos beruházás miatt, s nem hangolja jobb kedvre őket a városszerte tapasztalt többi útfelbontás sem. Márpedig a helyzet egyelőre nem változik.
Tavasszal a kátyúzások, most a nagyobb útfelújítások, közműberuházások borzolják a Sopron útjain autózók kedélyeit. A város több pontján vannak útfelbontások, ami egyik oldalról azt jelzi, hogy szerencsére vannak fejlesztések a városban, másrészt viszont gyakran tapasztalni, hogy ezek nincsenek összehangolva. Márpedig az esetek többségében a jó koordináció jelentősen csökkenthetné a költségeket – és a bosszúságokat is.

Horváth István, az Újteleki utcában jelenleg folyó vízi közműépítések műszaki ellenőre elmondta, az egyik legnehezebb rekonstrukciós munkát végzik ebben az időszakban: a csapadék-, valamint szennyvízcsatornákat helyezik el párhuzamosan, s ez még legalább másfél hónapot vesz igénybe. Ezután kezdenek bele a ivóvízvezeték-felújításba, ami előreláthatólag július végéig tart.

Pszig nélkülözni kell

Amennyiben az önkormányzat és a gászszolgáltató megegyezik, akkor még idén a gázközműveket is kicserélik az Újteleki utcában, s ez esetben az autósoknak novemberig nélkülözniük kell ezt az utcát. Ha nem tudnak megegyezni, akkor ősszel átadják az utat – s a gázmű majd csak évek múlva kezdi el a beruházást. Akkor majd újra bontanak...

Költségkímélőbb lenne, ha a közművállalatok a feltárt munkaterületen közvetlenül egymás után dolgoznának. Erről Horváthné Seregély Jolán, az önkormányzat városüzemeltetési irodájának vezetője azt mondja, az önkormányzatnak is ez a szándéka. Ennek érdekében mondja ki egy helyi rendelet, hogy csak öt év elteltével lehet az új aszfaltozást megbontani, s az évenként megtartott közmű-koordinációs értekezlet is a munkák összehangolását célozza. „A legnagyobb probléma az, hogy sem az önkormányzatnak, sem a közművállalatoknak nincs meg az ötéves programja, márpedig enélkül nem lehet előre tervezni" – mondja az irodavezető. A hirtelen jött feladatokat már nagyon nehéz összehangolni, hiszen a közművállalatok is éves költségvetés és beruházási terv alapján dolgoznak.

Egyszerre nem megy

A „vizes" munkákat sem tudják egyszerre végezni az Újteleki utcában, mivel eltérő technológiát alkalmaznak, más-más magasságban, ráadásul közben is biztosítani kell a folyamatos vízellátást. Végre kell hajtani valamennyi ingatlan szennyvíz- és ereszlefolyó csapadékvíz-bekötését is.
A víziközmű-felújítási munkák a tervek szerint július végéig befejeződnek, ezután kerülhet sor az 1975-ben lefektetett acél gázvezetékek kicserélésére.

Ennek kapcsán viszont még nem született megállapodás az önkormányzat és az ÉGÁZ Rt. között. Miután valamennyi csővezetéket elhelyezték, az útburkolat teljes körű helyreállítására kerül sor, melynek tervét a városházán már elkészítették. Az Újteleki utcai építkezések legkésőbb novemberig tartanak.

Gödrök mindenütt

A város más utcáiban is több helyen dolgoznak a közművállalatok építőbrigádjai. A Várisi úttól a tévétoronyig a munkálatok két- három héten belül befejeződnek, hasonlóan a délkeleti iparterülethez, ahol a Győri úton már az aszfaltozásokra kerül sor. Az Alsólövér utca 37. szám előtt a vezetékeket ma javítják, így még néhány napig lehet számítani fennakadásra. Az ipari parknál, az Aranyhegy utca százméteres szakaszán még legalább három hétig tart, míg befejezik a vezetéképítést és rendbe hozzák az utat.

A Pozsonyi utcában található gödör betemetésének időpontja is bizonytalan. Munka közben megsértették a villanyvezetékeket, s az útmunkálatok helyreállítása is várat magára.
A Baross út 9. számnál csőtörés miatt tartanak még a munkálatok. A Kossuth Lajos utcai sorompónál, a Ruszti utca 6.-nál, illetve a Doborjáni út 2.-nél a vízvezetékeket cserélik ki, amellyel előreláthatóan a napokban végeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Postaszolgálat takarékban

A takarékszövetkezetek átvállalhatják a postai feladatokat azokon a településeken, ahol megszűnt ez… Tovább olvasom