Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Hiába süt majd a nap, kemény mínuszok lesznek

Hétfőn sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, éjjel helyenként pára- és ködfoltok képződhetnek. A délkeleti szél időnként megélénkül.

Az éjszakai -5-8 fokról nappal -2+1 fokig melegszik a levegő.

Kedden is marad a sok napsütés, csak fátyolfelhők jelenhetnek meg. Éjjel -6-9 nappal -4 és -1 fok közötti hőmérséklet várható.

Szerdán is folytatódik a száraz, hideg téli idő. Hajnalban -7, -10 nappal -4 fok körüli hőmérséklettel.

Csütörtökön napos idő lesz, az északi szél megélénkül, mellyel az eddigieknél is hidegebb levegő érkezik térségünkbe. A hőmérséklet éjjel -8, -12 nappal -8, -5 fok között alakul.

Pénteken már felhősödés kezdődik, nedvesebb levegő érkezik fölénk, de a csapadék még bizonytalan. Jelen számítások szerint megyénktől keletre kell csak havazásra számítani. A hajnali -11, -12 fokról is csak -9 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Az északi szél megélénkül.

Hétvégére a jelen számítások alapján sok felhőre, kisebb havazásra, hószállingózásra számíthatunk. A hideg viszont tartja magát, nappal is csak -10 fok körüli hőmérsékletekre számíthatunk.

A hideg várhatóan február 7. körül enyhül jelentősebben, de téli marad az idő.

Időjárási helyzet és körkép térségünkből:

Északkelet-Európa feletti - 1060 hPa-os - középponttal hatalmas kiterjedésű anticiklon található. A magasnyomás egészen a Balkán-félszigetig, illetve a Brit-szigeteken túl az Atlanti-óceán fölé nyúlik.
Az anticiklon peremén egyre szárazabb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, holnap már országszerte napos idő ígérkezik.

A hideg levegő a Kárpát-medence keleti vidékein már ma erős fagyokat eredményezett: reggel Erdélyben Csíkszerdában -22,2, Nagyszebenben -19,1 fokot mértek, a Felvidéken pedig Poprádon -18,5 fokot. Ausztria nyugati részén viszont enyhe az idő: Bregenzben tegnap pl. 4,1 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A hét második felében már hazánkban is előfordulhatnak -20 fok körüli minimum-hőmérsékletek.

Jelentős a hótakaró tülünk keletre: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyétől elindulva hótakaró borítja gyakorlatilag az egész Kelet-Európai síkságot, illetve vastag hótakaró alakult ki a Balkánon: a Havasalföldön Bukarestben 34 cm, Craiovában 59 cm hóréteget mértek reggel. A bulgáriai Szófiában 38 cm-es a hótakaró, de az ismert üdülőhelyen a Fekete-tenger partján is hó borítja a tájat és ma reggel pl. Burgaszban -6,5, Várnában -8,4 fokot mértek.

Az előrejelzést Kiss Márton, a soproni Kuruc dombi meteorológiai állomás vezetője készítette.

Olvasóink írták

 • 4. pappe 2012. január 30. 13:40
  „3-as: Nem kell feltétlenül az orosz klímára gondolni, ebben igazad van. Bár én még emlékszem a nyári moszkvai hőhullámra a tartós +40 fok körüli hőmérsékletével. Viszont megkérdezhetnénk szívesen nagyanyáinkat (az enyéim már nem élnek sajna) vagy dédszüleinket, hogy milyen MAGYAR teleink voltak anno, pár évtizeddel korábban. Vagy mit szólsz ahhoz, amit nemrég írt a Kisalföld, azaz az 1986-os rekordhideget a méteres hóval! Az egész ország (Magyrország) megbénult akkor. Nem sírom vissza. Ahhoz képest pár nap éjszakai -10 fok kibírható szvsz...”
 • 3. abuserpro 2012. január 30. 12:45
  „pappe: A magyar és az orosz klímát összevetni... Még jó, hogy ott más számít fagynak.”
 • 2. abuserpro 2012. január 30. 12:40
  „Itt szeretném megköszönni, a szolgáltatónak, hogy tegnap alig volt fűtés és hogy este 11-kor már rég lekapcsolják. Köszi!”
 • 1. pappe 2012. január 30. 09:40
  „"Szerdán is folytatódik a száraz, hideg téli idő. Hajnalban -7, -10 " Szerencsére (?) évtizedek óta érezteti a hatását a globális felmelegedés. Ennek következtében a -7-10 fokok már"kemény mínuszoknak" számítanak. A Don-kanyarban konkrétan nevettek volna, ha -10 fokra azt mondják, hogy kemény hideg...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban megéri Ausztriában továbbtanulni?

Felháborodtak a felvételizők: Magyarországon tandíj és csökkentett keretszámok várják őket, Bécsben… Tovább olvasom