Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Hétköznapi tulajkeservek: nehéz jó albérlőt találni

˝Az is baj, ha van, az is, ha nincs˝ – foglalta össze albérlőkkel kapcsolatos tapasztalatait egy soproni nyugdíjas asszony. Aztán mesélni kezdett.

Elmondta, voltak olyan albérlői, akik sok hónapon át rendesen fizették a 45 ezer forintot meg a rezsit a 49 négyzetméteres lakásért. Aztán egyik napról a másikra eltűntek. De úgy, hogy még a sült húst is a gáztűzhelyen hagyták, szerencsére a gázt elzárták. Az élelmiszerrel teli hűtőszekrény zsinórját is kihúzták a konnektorból – meg is romlott az összes étel. Még a ruháikat sem vitték el a szekrényekből, levitte azokat a pincébe, hátha egyszer érte jönnek. Azóta sincs semmi hír róluk. Még jó, hogy a lakáskulcsot bedobták a postaládába.

Azt követően egy nő vette ki a lakást, két gyerekkel. Tisztában volt vele, nehéz, nagyon nehéz az ilyen asszonyok helyzete, nem is tudott fizetni rendesen. De a díjhátralékos ˝megnyugtatásul˝ mindig előhozakodott valamilyen mesével.

Az a fogalom, hogy bizalom, ami a tulajdonost és az albérlőt összeköti, már nincs többé, legalábbis nagyon-nagyon halványul.
Például hogy a főnöke, az egyik nagy élelmiszerbolt vezetője nem ad fizetést, vagy azt, hogy zsebből kapja a pénzt, ezért most nem futja az albérletre. A lakás tulajdonosa vette a bátorságot, és felkereste a főnököt. Szegénynek égnek állt a haja, amikor meghallotta, miket mondott róla a nő. Végül is az százszázalékosan nem tudható, ki mondott igazat és ki nem, ám a kétgyerekes asszony elköltözött a lakásból; igaz, előtte tönkrement a lakás egyik ablaka, az üvege is kitört. A díjhátralékkal együtt kétszáztízezer forint lett a kár, s remény sincs annak megtérülésére.

A bosszúsággal teli történet nem egyedi, viszont néha a lakástulajdonos nagyvonalúsága okozza a bajt. Hallottunk olyan felelőtlenségről is, hogy valaki herendi porcelánkészletestül adta ki a lakását. Aztán csodálkozott, hogy albérlői egyszer csak leléptek az értékkel. ˝Az a fogalom, hogy bizalom, ami a tulajdonost és az albérlőt összeköti, már nincs többé, legalábbis nagyon-nagyon halványul˝ – ecsetelte a lakáskiadók életérzését az asszony. ˝Pedig a nyugdíj mellé jól jönne a kiegészítés, de lassan több az üröm, mint az öröm.˝ Aztán reménykedve ránk vetette tekintetét: ˝Nincs megbízható ismerősük, aki albérletet keres...?˝

Olvasóink írták

 • 15. Bokk 2010. április 09. 17:58
  „Ezt hogyan hozta össze? ;)”
 • 14. énis 2010. április 09. 15:44
  „Bunkó adócsaló Bokk!”
 • 13. hozsuzs 2010. április 08. 18:58
  „o.k.”
 • 12. Bokk 2010. április 08. 17:23
  „Nyilván nem, írtam is, hogy "elítélem azokat a bunkókat, akik a cikkben, vagy akár az eddigi kommentekben leírtak szerint viselkedtek albérlőként". De a lakáskiadásban benne van ez a kockázat, a mai törvények pedig - én legalábbis úgy látom - sokszor nem a becsületes embereket védik. Így marad az az út, amit Ön is választott, más úton befektetni a pénzt.
  Viszont ha a hölgy a közösségre hárítja ebbéli panaszait, akkor én fenntartom, hogy mint e közösség tagja, az első kérdésem az legyen, hogy fizet-e tevékenysége után adót. Minden adófizető lakáskiadót megkárosító albérlő közvetetten engem is megkárosít, így ha fizet a lakáskiadó adót, akkor hatékonyabb fellépést követelek én is ellenük. Ha nem fizet adót, akkor hol érdekel engem, hogy mi lesz a lakásával, azon felül, hogy általánosságban nem értek egyet a tapló viselkedéssel. Őt sem érdekli, hogy mi lesz a közösséggel.”
 • 11. hozsuzs 2010. április 08. 15:27
  „10! én, mint megszólított 4-es, aki egyébként 21 éve folyamatosan adófizető vagyok ismét felteszem a kérdést: Mert ha nem adózik utána, akkor le lehet lakni a lakást, tönkre tenni a berendezési tárgyakat, nem fizetni a rezsit sőt az albérleti díjat sem? Saját példámat már leírtam, s nyugodtan állíthatom, az okozott kár közel annyi volt, mint amennyi bevételem volt a kb. 11 hónap alatt.”
 • 10. Bokk 2010. április 08. 10:49
  „2. és 4-re
  Már hogyne számítana...
  A különböző adókból nyújtanak közösségi szolgáltatásokat. Ebből építenek utat, tartják fenn az oktatási rendszert, az egészségügyet, stb. Az természetes, hogy kurucos kisemberként átverjük az államot, csak azt nem vesszük észre, hogy valójában egymást verjük át. Ha a pénz a bankban lenne, akkor a kamata adózna. Így egy lakásba van fektetve, a kiadása tulajdonképpen egy vállalkozás, amelynek bizony kockázata is van. Tény, hogy az albérlőt jogilag nem egyszerű kitenni, és nem szép dolog a lakást lelakni sem, de az albérlet kiadásával a hölgy vállalta az ezzel járó kockázatokat is. Viszont ez egy gazdasági tevékenység, ami után adót kell fizetni. És számít. Sőt. Azokban az országokban, amelyekre felnézünk, az adócsalást az emberölésnél is jobban büntetik. Vagy legalábbis hasonló szinten.
  Amúgy pedig biztos vagyok benne, hogy léteznek a cikkben szereplőnél jóval nyomorúságosabb nyugdíjas sorsok is, én valahogy kevésbé tudom a hölgyet sajnálni, bár elítélem azokat a bunkókat, akik a cikkben, vagy akár az eddigi kommentekben leírtak szerint viselkedtek albérlőként. Szóval a cikk lehet tanulságos az albérletek kiadása szempontjából, de készíthetnek riportot akár szomorú taxisokkal, vagy nehézségekkel küzdő fodrászokkal, stb., én csak azt kérdezem elsőként, hogy adót rendesen tetszik fizetni?”
 • 9. Crazyacqua 2010. április 07. 20:27
  „Nézztek át egy albérleti szerződést, és a jogi hátterét, sokszor több joga van az albérlőnek mind a kiadónak...
  Amúgy meg tényleg nagyon nehéz jó albérlőt találni akivel nincs gond, nem pusztít és nem áll neki feljebb amikor épp fizetni kell. Án is tudok mit mesélni, olyan sztorikat,h el sem hinnétek.”
 • 8. hozsuzs 2010. április 07. 11:40
  „hát akkor ismét a másik oldal: 1 évig adtam ki a lakásomat, majd inkább eladtam. Az első albérlőm 1,5 hónapig lakott ott, majd miután nem fizetett, kiköltözött, de előtte az előszobámat, ami beköltözése előtt lett pár hónapja kifestve, diszperzittel, addig amíg a keze felért - kb. ajtó magasságig - kifestette halvány sárgára, és ugyanezzel a festékkel befestette a nagyszoba ajtaját (nem volt kopott) is s mivel még maradt neki a festékből, az ablakok közül is befestett egyet. Volt a lakásnak egy ki nem adott szobája, hol az én akkor még el nem költöztetett holmiim voltak, azt bezártam, de szerzett hozzá kulcsot, s bement oda is, azzal a szöveggel, hogy ő onnan hangokat hallott...no ettől megszabadultam, s jött a következő páros. Ők kitépték a falból a fürdőszobai törölközőszárítós radiátort, összetörték a rekamiét,a tűzhely vastagon retkes volt, a szőnyegen eltávolíthatatlan foltok keletkeztek, a szolgáltatók felé nem a megfelelő óraállást diktálták be, azaz hátralék keletkezett, az utolsó havi díjat nem fizették ki stb. Az egyhavi kaució persze maradt, de az okozott kárt nem fedezte. Szóval, inkább eladtam a lakást, mert az albérlő is egy külön állatfaj...persze tisztelet a kivételnek, mert nekem is van olyan kolléganőm, aki albérletben lakik s a lakás tiszta, a közüzemi díjak rendben vannak, s attól, hogy nem az övé, mégis vigyáz a lakásra.”
 • 7. énis 2010. április 07. 09:48
  „Igaza van psanyinak,én is laktam albérletben a tulaj velünk füzettette a lakásbiztosítását is!Amikor egy év után felmondtuk az albérletet , ugyanolyan állapotban volt mint amikor kivettük sőt még a konyhát ki is festettem!Mégsem akarta vissza adni a kauciót,csak mikor megmondtam neki hogy kiverem belőle!Volt olyan is hogy bement a lakásba mikor nem voltunk ott,zárat cseréltem!Ennyit az albérletet kiadókról,TISZTELET a kivételnek!”
 • 6. psanyi 2010. április 07. 04:21
  „"A lakás tulajdonosa vette a bátorságot, és felkereste a főnököt."

  Mennyi mindenre feljogosítva érzi magát az ember, ha kiad egy lakást...

  Pedig a megoldás egyszerű. Ha a bérlő nem fizet, meg kell válni tőle. De még a nemfizetés sem jogosít fel senkit arra, hogy más életébe vájkáljon.

  Ezek után valahogy nem tudok együttérezni a nénivel, sőt, aki ilyet csinál, jobb is, ha néha megszívja...

  Persze, a "szegény főnök" meg mit mondott volna, hogy ő aztán biztos nem ilyen alávaló, mi? Pedig aki dolgozott eladóként, megtapasztalhatta már a saját bőrén, hogy a "szegény főnökök" mennyire tudnak élősködni beosztottaikon. És nem is kell ehhez feltétlenül eladónak lenni.”
 • 5. plutoo 2010. április 06. 22:04
  „Ha valaki vett egy lakást (összespórolt pénzből) és azt kiadja, miért fáj az, ha kiadja, és esteleg jobban jön ki mintha barakná az összeget (amit a lakásra fordított) bármelyik bankba?
  Megint a szarrágás.....”
 • 4. hozsuzs 2010. április 06. 21:57
  „Mert ha nem adózik utána, akkor le lehet lakni a lakást, tönkre tenni a berendezési tárgyakat, nem fizetni a rezsit sőt az albérleti díjat sem?”
 • 3. hehe08 2010. április 06. 21:12
  „1-es nyert! :)))”
 • 2. MotorosPista 2010. április 06. 20:58
  „Számít ?”
 • 1. Bokk 2010. április 06. 19:41
  „A 45ezerből tetszik adózni? ;)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben az LCD-tévé lopások gyanúsítottjai

Elkapta a rendőrség azokat a gyanúsítottakat, akiknek közük lehet a kirakati tájékoztató LCD-tévék… Tovább olvasom