Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Heti egyszer jut hús a soproni gyerekotthonban

Sopronban hetente csak egyszer van hús, a gyerekek egyhangú és főleg szénhidrátdús ételeket kapnak, derült ki.

A kevés pénz és az elégtelen jogi szabályozás miatt sérülnek az úgynevezett többcélú intézményekben nevelkedő gyerekek jogai, állapította meg Szabó Máté ombudsman. Hivatala hét olyan bentlakásos intézményt vizsgált, amelyek egyszerre látnak el közoktatási és gyermekvédelmi feladatokat.

A soproni, a lenti, a pásztói, a kisújszállási, valamint a makói gyermekotthon étkezési normatívája nem éri el a napi ötszöri étkezésre jogszabályban előírt minimális összeget (684 forintot), olvasható az ombudsman közleményében. Sopronban hetente csak egyszer van hús, a gyerekek egyhangú és főleg szénhidrátdús ételeket kapnak, derült ki. A vizsgált intézmények többségében kevés a gyümölcs és a zöldség, a közlemény szerint "az intézmények a szükséges pénz híján akár az egészséges táplálkozás követelményeinek figyelmen kívül hagyásával kénytelenek dönteni az étlap összeállításáról".

Az országgyűlési biztos munkatársai egy intézményben arra figyeltek fel, hogy hiányoznak a szabadidő értelmes eltöltésének lehetőségei, a gyerekek már kora délután tévét néznek.

A gyerekeknek ismerniük kell a gyermekjogi képviselő nevét, telefonszámát, valamint fogadóóráinak helyét és időpontját. Lentiben ugyanakkor a gyermekjogi képviselő elérhetősége nem volt kifüggesztve, Makón pedig csupán a nevelői szobában volt látható.

Az ombudsman munkatársainak mindenhol jelezték a gyermek-és ifjúsági pszichiátriai ellátás hiányosságait is. A vizsgált otthonok közül a két fővárosi fenntartású egyikében – Bakonyoszlopon - kiemelkedőek a tárgyi feltételek, a budapesti intézet viszont alkalmatlan a családpótló ellátásra, állapította meg az ombudsman. Néhol a személyi feltételek is hiányosak, és több helyütt úgy oldják meg a gyerekek elhelyezését, hogy a működő iskolából választanak le megfelelő területet.

Szabó Máté szerint a feltárt hiányosságok sértik a jogbiztonság követelményét, a gyerek kiemelt védelemhez fűződő jogát, az egyenlő bánásmód követelményét és az egészséghez való jogot is. Az ombudsman a nemzetierőforrás-miniszter, valamint a vidékfejlesztési miniszter közbenjárását kérte, a fenntartóknak és az intézményvezetőknek pedig több ajánlást tett.

Olvasóink írták

 • 7. SZILAJ 2011. október 05. 20:50
  „Legalább nem lesznek kövérek a gyerekek....”
 • 6. öröksoproni 2011. október 04. 12:21
  „Az állományjavítók és az ízfokozók többe kerülnek, mint a rendes alapanyag. Lehet, hogy azt kellene készíteni, egészségesebb is lenne.”
 • 5. Ovinkor 2011. október 03. 21:52
  „A lényeg a napi 684 forintos vérlázító normatíva.”
 • 4. quaestor 2011. október 03. 20:44
  „2. Odenburg 2011.10.03. 18:21
  Teljes mértékben igazad van. A sajt többe kerül, mint a hús. Vagy a túró. Némely zöldségről nem is beszélve.”
 • 3. bali00004 2011. október 03. 18:39
  „és ha meg "vega" a gyerek? mindenkinek mindenhol sérülnek a jogai. de nem? :-)”
 • 2. Odenburg 2011. október 03. 18:21
  „Nekem 2 kamasz gyerekem van és mi is ,,csak" vasárnapra főzünk húslevest és sütünk húst amiből hétfőre is hagyunk beosztással.! Már 20éve..!
  Nagyon sok féle ebédet lehet készíteni hús nélkül is , és nem a hús a drágább sajnos..”
 • 1. rozinéni 2011. október 03. 13:45
  „és azt ki vizsgálja ha mondjuk egy családban van 2 kiskoru gyerek és két közalkalmazott szülő, hogy ott hányszor kerül hús az asztalra? jó sajnálom szegény gyerekekek, de mégis vannak más elrettentő példák is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Turizmus: Százmilliós fejlesztések Sopronban

Sopronban is megélénkült a kereslet a panziók, vendéglátóhelyek és sportlétesítmények iránt. Tovább olvasom