Kisalföld logö

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Helyreállítják a főúri Lés-erdőt, sétányokat Fertődön

Megkezdődik az Esterházy-kastélypark legnagyobb kiterjedésű részének, a Lés-erdőnek a helyreállítása – jelentették be a kastély narancsházában.
A 176 hektáros erdőfelújítás megvalósítója a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. és konzorciumi partnerei: az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, valamint a város önkormányzata. A beruházás 250 millió forintos uniós támogatással készül el várhatóan jövő év májusáig.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a bejelentés kapcsán azt is elmondta, lesz átfogó kastélyrekonstrukció, amelynek továbbra is a fertődi épületegyüttes a zászlóshajója. Az elképzelések szerint a Fertődön működő központ irányítása alá több történelmi épületet sorolnak, például a fertőrákosi és a nagycenki kastélyt, s a turisztikai együttműködés a műemlékek fejlesztésén túl a fenntarthatóságot is biztosítja majd.

A kastélyparkban a szakemberek meg is mutatták, hol és hogyan újul meg a fertődi mulatóerdő. Fotók: Magasi Dávid
A kastélyparkban a szakemberek meg is mutatták, hol és hogyan újul meg a fertődi mulatóerdő. Fotók: Magasi Dávid


A Lés-erdőt Mária Terézia is látogatta

A XVIII. században vált a park részévé „mulatóerdőként" a Lés-erdő. Esterházy Fényes Miklós herceg vendégei – még Mária Terézia is – napokat töltöttek el a mulatóházakkal, szökőkutakkal és látványosságokkal ékesített területen, melyen több ezer fából álló, a környező tájba kifutó fasorokat ültettek. A kastély erkélyétől induló, majd az erdőn keresztül futó allék képezték a mulatóerdő vázát, s adták a „magyar Versailles" világraszóló dimenzióit.

– Mert nem elég kitisztítani a nyiladékokat, leszaggatni a burjánzó kúszónövényeket, a jövőt kell megalapoznunk és vonzóvá kell tenni kincseinket – hangsúlyozta az államtitkár.

Orbán Tibor vezérigazgató és L. Simon László államtitkár minden bizonnyal a Lés-erdő felújításáról beszélget a kastélyparkban
Orbán Tibor vezérigazgató és L. Simon László államtitkár minden bizonnyal a Lés-erdő felújításáról beszélget a kastélyparkban


Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója részletezte: a Lés-erdő felújítása során 1884 idős fát kezelnek majd, kétezer új csemetét ültetnek, 150 hektáron szabadítják meg a területet a kúszónövényektől és több ezer méteren teszik rendbe a sétányokat.

– A beruházásnak csak akkor van értelme, ha hosszú távon szolgálja a helyiek érdekeit is – mondta el Kocsis Ferenc polgármester, aki szerencsésnek nevezte városát, amiért a kormány áldoz a fertődi kastélyra és parkjára.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fa- és bútoriparosok a környezetért

A szlovák–magyar projektben összesen több mint ötszáz fő vett részt, 402 céget és 30… Tovább olvasom