Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Helyi adók: a Sopron környéki falvakban ennyit fizetnek

Nem tervezik újabb adónemek bevezetését a megkérdezett Sopron környéki településeken, az ingatlanok után azonban a legtöbb esetben fizetni kell. Gyalókán a költségvetési tervek teljesítése a cél, Fertőhomokon, Lövőn, Nemeskéren pályázatokon indulnának, fejlesztenének.

Fertőhomok: stabil alap a megtakarításokból


– Fertőhomok megtakarításai stabil alapot jelentenek a település gazdálkodásához, az elmúlt évben nem indultunk nagyobb önrészt igénylő pályázatokon – mondta el Horváth Attila polgármester.

A bevételekhez az évekkel ezelőtt bevezetett építmény- és iparűzési adó járul hozzá. A hasznos alapterület után négyzetméterenként 800 forintot kell fizetni, az állandó lakás céljára használatos ingatlanok tulajdonosai – mintegy ötven százalék – mentesülnek a kötelezettség alól. Ez azt jelenti, hogy az olyan üdülők után fizetnek, amiket tulajdonosaik időszakosan használnak. Az iparűzési adó mértéke 1,6 százalék, ami évek óta nem változott. A faluban az óvodaépület felújításának befejezése és a kultúrház fűtéskorszerűsítése a cél, hosszú távon pedig a helyi utak és járdák állapotán javítanának.

Lövő gazdaságának nagy segítséget jelent a gyár

Lövőn hasonlóan építmény- és iparűzési adót kell fizetni, új helyi adónemet nem terveznek bevezetni. Az építményadó mértéke 600 forint négyzetméterenként, a bejelentett helyi lakosok ezalól szintén mentesek. A nem lakáscélra használható építmények után a négyzetméterenkénti ár 70 forint. Az iparűzési adó 1,7 százalék.

Lövő gazdaságának nagy segítséget jelent a településen található vasalatokat gyártó üzem, ami az iparűzési adó fizetésével a szükséges fejlesztéseknek szolgáltat alapot. – Intézményeink fenntartásához biztosított az anyagi fedezet. Pályázati lehetőségeinket kihasználnánk, a közösségi tér kialakítása több mint 50 millió forintból történne, új ravatalozót önerőből építenénk – nyilatkozta Balics János településvezető. Hozzátette, közigazgatási szempontból egyelőre bizonytalan a helyzet, nem tudható, milyen hatásai lesznek annak, ha a közoktatási intézmények az államhoz kerülnek.

Nemeskéren kommunális adót fizetnek

Nemeskér kis község, itt sem hozott új adónemet a 2012-es év. – A településen egyedül kommunális adót fizetnek a lakosok, ami évente 2400 forint – fogalmazott Joóné Nagy Csilla polgármester. – Egy évre 12 ezer forintot kér az önkormányzat azoktól az ingatlantulajdonosoktól, akik nem helyiek, de nem akarnak megválni tulajdonuktól. Bizakodva tekintünk előre, az idei évben sikeres csatornapályázatot szeretnénk.

Gyalóka: a lakosság mintegy 70 százaléka nyugdíjas, új adót nem vezetnek be

A nyolcvanegy lakosú Gyalókán sem változott az építményadó mértéke a tavalyi évhez képest, a négyzetméterenkénti ár 400 forint, a beépítetlen területek négyzetmétere után 20 forintot kell fizetni. Az iparűzési adó egy százalék. – Új adót nem vezetünk be, tekintve, hogy Gyalókán a lakosság mintegy 70 százaléka nyugdíjas. Gazdasági helyzetünket leegyszerűsíti, hogy nincsenek közintézményeink. Tavaly a kitűzött költségvetési terveinket teljesítettük, idén is ez lesz a cél – mondta el Kincse Attila polgármester.

Nyitóoldali képünk illusztráció.

Olvasóink írták

  • 1. Tonxy 2012. január 11. 20:03
    „Azt hittem több falu van a környéken:(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbontották a Kodály téri játszóteret - Fotók

A balesetveszélyes játékokat elbontották. A Kodály téren ettől függetlenül működik egy másik… Tovább olvasom