Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 5°C | 17°C Még több cikk.

Heim Vilmos - tizennégy éves soproni fiú először játszik nagyjátékfilmben

Heim Vilmos, a soproni Széchenyi-gimnázium 14 éves diákja játssza a Csonka délibáb című nagyjátékfilm főszerepét.

Nagy vágya teljesült Heim Vilmosnak, amikor filmszerepet kapott, ráadásul főszerepet. A Csonka délibáb című nagyjátékfilm rendezője Bozsogi János, producere Pataki András, a Petőfi Színház színigazgatója.

– Hatéves korom óta járok színházba, s mindig magával ragadott a színészek játéka. A legnagyobb indíttatást, hogy a színjátszás felé forduljak, Németh Ervinnek, a Petőfi Színház dramaturgjának, írónak köszönhetem – meséli a Kisalföldnek a rendkívül szerény és intelligens fiú.

– Tavaly tavasszal a teátrum tantermi dráma sorozatában a gimnáziumunkban is előadták Janne Teller „Semmi" című regényének adaptációját. Az azt követő színháziszöveg-értési foglalkozást Németh Ervin tartotta.

Teljesült a nagy álma a soproni fiúnak, Heim Vilmos filmben szerepel, ráadásul főszerepet játszik. Fotó: Magasi
Teljesült a nagy álma a soproni fiúnak, Heim Vilmos filmben szerepel, ráadásul főszerepet játszik. Fotó: Magasi


A végén odamentem hozzá, s kérdezgettem a színház világáról. Mondta, hamarosan elkezdik forgatni a Csonka délibáb című nagyjátékfilmet, s biztatott, próbálkozzam én is a szereplőválogatáson.

– A színházzal kapcsolatosan meglepően nagy érdeklődéssel fordult hozzám Vilmos. Hosszasan elbeszélgettem vele, s megbizonyosodtam érzékenységéről, széles látóköréről, okosságáról, figyelmességéről – tette hozzá Németh Ervin. – A tizenegy gyerek közül ezért is ajánlottam őt a főszerepre Bozsogi János filmrendezőnek, aki a válogató után egyetértett javaslatommal.

A Csonka délibáb megegyezik Lukács József dokumentumregényének címével. A szerző gyerekkorának egy részét (1950–53) egy hortobágyi kényszermunkatáborban töltötte családjával. Erről írt könyve 2010-ben jelent meg – részletezte Németh Ervin, a film forgatókönyvírója.

– Óriási élményem marad, hogy együtt szerepeltem Dörner Györggyel, Bánsági Ildikóval, Schubert Évával, Kovács Frigyessel, Fodor Zsókával és sok más hírességgel. A filmben Andrist alakítom, akinek szemszögéből ábrázolják a hortobágyi kényszerkitelepítettek sanyarú életét – folytatta Heim Vilmos.
– A főszereplő figurája abban is hasonlít rám, hogy mindennél fontosabbnak tartja a családját

. Ezzel együtt egy átlagos fiú, jó szándékú, emberséges. Hőstetteket nem visz végbe, de a tapasztalt igazságtalanság és elnyomás után érzi, nem jól mennek a dolgok. Mivel nyáron forgattunk, s csak ősszel lettem a Petőfi Színház színitanodájának tagja, némi színészi tanulással a hátam mögött most úgy érzem, már érettebben viszonyulnék Andris szerepéhez.

Az azonban örömmel tölt el, hogy a filmes stáb elégedett volt a teljesítményemmel – összegzett Vilmos, aki 10 éves kora óta maga is alkotott már odahaza kisfilmeket. A kapott gázsijából pedig könyveket, CD-ket, DVD-ket és számítógépet vásárolt. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rotary-bál a gyerekekért

A tehetséges, de rászoruló gyerekek megsegítésére és a gyermekotthonok támogatására szánja… Tovább olvasom