Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Hazatérő Esterházy-könyvek

Napokon belül megérkezik a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-könyvtárba az a 334 kötet, amelyet a magyar állam adott vissza a főhercegi családnak.
Az Esterházy-kastély felújítását is támogatja a család.
Ottrubay István, az Esterházy Alapítvány vezérigazgatója a kibontakozó együttműködésről tájékoztatta a Kisalföldet.
Görgey Gábor kultuszminiszter március 20-án az Országos Széchényi Könyvtárban adta vissza Esterházy Melinda hercegnőnek azt háromszázharmincnégy kötetet, melyek a második világháború után több kitérővel kerültek Magyarországra. Ezek a kötetek a „Bibliotheca Esterházyanához" tartoznak, amelyet 1620-ban hozott létre Palatin Nikolaus és I. Esterházy Pál. A figyelemre méltó esemény alkalmával Melinda hercegnő felajánlotta a fertődi Esterházy-kastély egyik lakosztálya felújításának anyagi támogatását. Az Esterházy Magánalapítvány további példaértékű együttműködést is támogat.

– A könyvek visszaadásával a magyar állam kifejezte azt a következetes jogállami magatartást, amely példaértékű lehet a világháború során szétszóródott gyűjtemények egyesítéséhez – mondta Ottrubay István, az Esterházy Alapítvány vezérigazgatója.

– Az alapítvány éppen ezért elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy együttműködési szándéknyilatkozatot írjon alá a magyar kulturális tárcával. Ennek első és legfontosabb részeként szeretnénk hozzájárulni a fertődi kastély egykor Fényes Miklós által kialakított lakosztályának felújításához, amihez hetvenezer eurót ajánl fel az alapítvány. Továbbá hosszú távú szerződéssel alapoznánk meg korabeli bútorok, dísztárgyak időszakos rendelkezésre bocsátását. Az is fontos megállapodás, hogy a kastélyegyüttest és családtörténetet érintő témakörökben, a levéltári anyagok tanulmányozásában lehetővé tennénk a szakemberek számára a kölcsönös tudományos kutatómunkát.

A főhercegi család és Magyarország között elmélyülő kapcsolatok lényeges momentuma, hogy Esterházy Melinda hercegnő a mostani látogatását megelőzően 47 évvel ezelőtt járt utoljára hazánkban. – Részesei vagyunk a magyar történelemnek és ehhez méltóan szeretnék továbbépíteni a jövő kapcsolatait – nyilatkozta a hercegnő budapesti látogatása során. A már említett együttműködéseken túl éppen ezért fontos az is, hogy a jövőben az összes Esterházy-kincset közösen szeretnék bemutatni az Iparművészeti Múzeummal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tehén szúrta meg a gazdát

Újkéren a faluvég egyik portáján szarvával egy tehén a gazdája szájába szúrt. A 75 éves embert… Tovább olvasom