Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Hazalátogatott a leendő űrturista

Édesapja szülőfalujában, Egyházasfaluban járt Charles Simonyi, a magyar származású leendő űrturista.
Az elmúlt hétvégén az Egyházasfaluban megtartott falunap keretében adták át a felújított óvodát, valamint a Simonyi Károly fizikusprofesszor nevét viselő általános iskolát. Mint elhangzott, a költségekhez a Microsoft társalapítója, Charles Simonyi is hozzájárult.

A szombat délelőtti ünnepségen a fizikaprofesszor másik fia Simonyi Tamás adta át a legjobban tanuló helyi diákoknak járó elismeréseket. Szintén ezen a napon tartották a hatodik Simonyi rokontalálkozót a faluban, amire majdnem százan érkeztek, köztük az Egyesült Államokban élő milliárdos is. Az Excel és a Word számítógépes programok megalkotóját nagy izgalommal várták, szerettek volna minél többet megtudni a híres rokon legújabb tervéről, az űrutazásról.

Hosszú idő után ismételten szinte teljes létszámmal együtt volt a Simonyi család az elmúlt szombaton. A rokontalálkozón szó esett a múltbéli élményekről, az Egyházasfaluban eltöltött közös nyaralásokról, az emlékezetes terménybetakarításokról. Közösen járták körbe a Simonyi Károly professzorról elnevezett általános iskolát. A legboldogabb pillanat volt az, amikor megérkezett az alig ezerlakosú településre az Egyesült Államokban élő milliárdos, Charles Simonyi.

Régóta vonzza az űrhajózás

– Talán túlzás nélkül állíthatom, bátyám egy igazi géniusz, aki tudásával meghaladta korát – mondta el lapunknak az iskola udvarán a Budapesten élő Simonyi Tamás, aki összekötő kapocs az Egyházasfaluban élő rokonok és Charles között. – A kezdetektől meg volt győződve arról, hogy amit Bill Gatesszel közösen kifejlesztettek, az egér, a különböző számítógépes programok, rövid időn belül elterjedt lesz. Arra talán ők sem gondoltak, hogy ilyen hamar.

Ekkora sikerre nem számítottak. Mindig beszámolt az ötleteiről, mint arról a nagyra törő tervéről, hogy kijut a világűrbe. Megelégedéssel vettük tudomásul döntését, tudtuk ugyanis, hogy gyermekkora óra vonzódik a repüléshez, az űrkutatáshoz.

Mint arról lapunkban korábban már beszámoltunk (Kisalföld, 2006. április 8., szombat, Egyházasfaluból a világűrbe), Charles Simonyi lehet az ötödik, aki magánemberként a világűrbe repülhet. A rokonok elmondták, számukra az lett volna a meglepő, ha unokatestvé-

rük nem ragadja meg a lehetőséget, hogy kijusson a világűrbe. Bár a felszálláshoz szükséges végleges orvosi engedély még nincs a birtokában, mégis bizakodóak. Nem veszhet kárba az előzetesen befektetett oly sok munka, energia.

A milliárdos már most úgy élvezi az előkészületeket, mint magát a leendő utazást. Annak is örül, hogy megismerheti az orosz földi űrközpont működését. Talán sokunk számára teher lenne a rengeteg tréning, számára nem az. Ötvenhét évesen ismételten tanulásba kezd: el kell sajátítania az orosz nyelvet, hogy ne legyenek nyelvi akadályok. Charles Simonyi egyik korábbi nyilatkozatában hangsúlyozta, a jövőre nézve fontos állomásnak érzi, hogy ne csak szakemberek utazhassanak a világűrbe, hanem cégek és magánemberek is szerepet kaphassanak annak meghódításában. Az utazásért fizetett összeget – húszmillió dollárt – pedig az űrkutatás támogatására lehet fordítani. Az informatikusprofesszor ugyanakkor büszke arra, hogy Farkas Bertalan után ő lehet a következő magyar származású, aki felrepülhet a világűrbe.

„ Akár takarítanék is a világűrben"

– A Kisalföldben két hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy az űrbe készül. Hogy áll most a projekt? – kérdeztük Charles Simonyi űrturistajelölttől.
– Aláírtam már egy szerződést azzal az orosz központtal, amely az eddigi három űrturistát vitte a világűrbe. Pszintén remélem, hogy sikeres lesz a tervem. Sajnos, egy kicsit korábban – mondhatni véletlenül – került napvilágra az, hogy az űrbe készülök. Eddig minden rendben van, de még számos vizsgálatot kell elvégeznünk, valamint több felkészülésre is szükség lesz.
– Rokonaitól úgy tudjuk, hogy már fiatal korában is vonzódott a világegyetemhez.
– Szerintem a legtöbb gyereket érdekli az űr és a tudományos-fantasztikus filmek, regények. Soha nem hittem volna, hogy egyszer magánemberként megadatik az a lehetőség, hogy kijuthatok az űrbe. Ez az utolsó néhány évben vált elérhetővé számomra. Mint említettem, hárman már feljutottak az enyémhez hasonló módon a világűrbe. A mostani negyedik jelölt, a japán Enomoto Daiszuke szintén űrturistaként kapott engedélyt a repülésre. Úgy tudom, ő még idén végre is hajtja az utazást. Vele személyesen találkoztam, és jó tanácsokkal látott el.
– Kutatást is végez majd?
– A turizmusnak alapvetően nem a kutatás a célja. Az világos, ez egy ritka lehetőség, amit teljes mértékben fel, illetve ki kell használni. Amennyiben kutatásra van szükség, akkor szívesen megcsinálom. Ugyanakkor, ha csak annyi lenne a feladat, hogy tegyek rendet az űrállomáson, akár takarítanék is, és az is megtiszteltetés lenne számomra. Nemrégiben olvastam, hogy nagy a rendetlenség az űrállomáson, az asztronauták nehezen találják meg a felszereléseket. Jó lenne egy leltárt készíteni, amire az is fel lenne vezetve, hogy mi hol található.
– Milyen érzésekkel jött Egyházasfaluba?
– Budapesten nőttem fel, de gyermekkoromban a nyarak nagy részét itt töltöttem. Mindig jólesik meglátogatni a gyökereket, és találkozni, beszélgetni rég nem látott unokatestvéreimmel. Felemelő érzés ez. Látni a nagyon szép iskolát, a templomot. Édesanyámnak előkeresték az 1800-as évektől vezetett anyakönyvet, mert szeretnénk elkészíteni a részletes családfát. Mindig érdekes kutatni, hogy honnan jöttünk.
– Jönne gyakrabban is a településre?
– Ha az időm engedné, akkor persze szívesen, bármikor. Sok teendőm között idelátogatni az egyik legkellemesebb.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kertekben a víz az úr

Fertőszentmiklóson néhány család életét megkeseríti az Ikva, mert amióta megépült az elkerülőút, a patak évente többször is elárasztja a kerteket. – A párommal 1990-ben költöztünk a nagymamám házába – kezdte a történetet Dan Lívia. – Azt tudtuk, hogy a kert végében – ahol most az elkerülőút van – időnként feljön a belvíz. Az is előfordult már, hogy a kert víz alá került. Tovább olvasom