Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Hatvanéves a soproni erdőgazdaság

Szoboravatással, emléküléssel, könyvbemutatókkal ünnepelte pénteken a Tanulmányi Erdőgazdaság (Taeg) alapításának 60. évfordulóját.

A Taeg Zrt. jogelődjét 1951-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az erdészeti felsőoktatás gyakorlati bázisa legyen.

A rá következő években az erdőgazdaság területe röjtökmuzsaji és iváni erdőkkel bővült, s összességében meghaladta a 16,5 ezer hektárt, ami alig kevesebb az erdőgazdaság által jelenleg kezelt erdőállományok nagyságánál. A cégnek napjainkban tanulmányi, közjóléti, természetvédelmi és gazdálkodási kihívásoknak kell megfelelnie.

– Az alapítás éveitől a ’90-es évek elejéig az erdőtelepítési programokat, az erdőterület egy részének parkerdővé nyilvánítását, továbbá a természetvédelem szervezeti kereteinek kialakítását kell kiemelnünk. Talán kevesen tudják, hogy hazánk első parkerdeje a soproni, amely egy időben jött létre a pilisivel, 1970-ben – összegzett dr. Jámbor László, a Taeg Zrt. vezérigazgatója.

– A rendszerváltás után, 1993-ban részvénytársasággá alakult át a vállalat. A ’90-es években természeti csapásként éltük meg a 350 millió forintos értékvesztéssel járt lucfenyő-szúkárosítást. A fafajcserés területfelújítások többletköltsége pedig meghaladta az 500 millió forintot. A gazdasági talpon maradáshoz kemény szemlélet- és struktúraváltásra volt szükség: összevontunk erdészeteket, hatékonyabbá tettük a fafeldolgozást, valamint minden szakterületen ésszerűsítéseket hajtottunk végre. Annak ellenére, hogy már közel két évtizede megszűnt a tanulmányi feladatok központi költségvetésből történő finanszírozása, kiváló az együttműködésünk a Nyugat-magyarországi Egyetemmel és a Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégiummal. Ezen túlmenően a Taeg a kutatási projektekben is aktívan közreműködik. Az „Oktatással a természet oldalán" mottónk jegyében továbbra is gazdasági stabilitásunk, szakmai elismertségünk, mintagazdaság építésében elért eredményeink fokozására törekszünk.

Mivel a Taeg több erdőgazdálkodási részfeladatát külső vállalkozók végzik, a cég jóval több embernek ad megélhetést, mint az alkalmazásukban álló százhúsz munkavállaló.

Az ünnepi program Hédl András Bedő Albert-díjas soproni kerületvezető erdész szobrának avatásával kezdődött a Károly-kilátónál pénteken délelőtt fél 11-től. Az emlékülést és az Országos Erdészeti Egyesülettel közös tudományos konferenciát az NYME Erzsébet-kerti épületében délután 1 órától rendezték. Délután 5-kor „A soproni erdők története" című kötetet, valamint Nagy Csaba Sopron környéki erdőkről készített fotóalbumát mutatták be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyeket is megszüntet a szociális intézmények átalakítása Sopronban

Az önkormányzat szociális intézményeinek ˝holding-szerű˝ összevonásáról is döntött a közgyűlés… Tovább olvasom