Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Határon átnyúló együttműködés

Új fejezet kezdődött megyénk és Burgenland munkaügyi együttműködésében tegnap Lövőn. A magyar fél kezdeményezésére határon átnyúló osztrák-magyar kistérségi foglalkoztatási paktumot írtak alá a két ország munkaügyi szervezeteinek képviselői.
A megyei és a burgenlandi munkaügyi központ, továbbá a lövői kistérségi társulás alapította, határon átnyúló osztrák-magyar kistérségi foglalkoztatási paktum nyitott együttműködési, partnerségi forma. Résztvevői az önkormányzatok, a munkaadók, a munkaügyi, érdekképviseleti és a civil szervezetek.

– Az uniós gyakorlatnak megfelelően kidolgozott paktum célja, hogy a humánerőforrás fejlesztés céljai összhangba kerüljenek a térség gazdaságfejlesztési elképzeléseivel – jelentette ki Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója a lövői a Roto Elzett Kft. irodaházában, a dokumentum aláírásának helyszínén.

– A térség munkaügyi helyzetének elemzése, a lehetőségek keresése, a közös projektek tervezése és a különböző pénzügyi források elnyerése érdekében az összehangolt fellépés a foglalkoztatás erősítését és a célirányosabb képzést, átképzést szolgálja.

Helena Sengstbratl, a burgenlandi munkaügyi központ igazgatója hozzátette: az eredményes működés megteremtéséhez – az alapelveket rögzítő dokumentum mostani, állami szintű aláírásán túl – megkezdődött az osztrák kistérség önkormányzatainak és vállalatainak paktumba való bevonása. Mintegy két hónapon belül az érdemi munka is kezdetét veheti. Balics János, Lövő polgármestere hangsúlyozta: a paktum újabb lendületet adhat a térség gazdasági életének.

Az aláírás alkalmából a két ország munkaügyi minisztériumainak képviselői – Csizmár Gábor politikai államtitkár és Richard Fuchsbichler osztályvezető – az unió bővítését követő foglalkoztatási korlátozásokról is szót ejtettek.

„A május elsejei csatlakozás komoly erőpróba elé állítja az uniót, ugyanakkor a lövői paktum az eddigi kiváló osztrák-magyar kapcsolatok további erősítését jelenti" – fogalmazott az osztrák minisztériumi osztályvezető. Csizmár Gábor kiemelte: túlzottak a munkaerővándorlással kapcsolatos nyugati aggodalmak.

A legfrissebb statisztika szerint a magyar munkavállalók alig egy százaléka gondol nyugati munkahely-keresésre. A kétoldalú, kistérségi foglalkoztatási paktum pedig eleve tervezhetőséget tesz lehetővé, eloszlatva térségi szinten a félelmeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költséges a kijózanítás

Sopronban évente közel háromszázan kerülnek különböző fokú alkoholmérgezéssel az Erzsébet Kórházba.… Tovább olvasom